W lecie problemu nie ma bo faktycznie zaskakuje momentalnie. W zimę jeżdżąc na tych samych trasach jesteś w stanie oszacować ile km robisz na Pb a ile na LPG.
Po coś licznik Emotion ma dwa tripy, A i B, ja kasuje tripa B co tankowanie gazu, a tripa A przy tankowaniu paliwa do pełna, da się w ten sposób policzyć ile z baku schodzi na 100km przejechane na gazie. Jak się chce to się wszystko da
Wszystko zależy od odcinków i tego ile samochód ma zimnych rozruchów. Także od temperatury przełączania. Średnio zużycie benzyny w samochodach zasilanych LPG wynosi 1 - 1,5 litra na 100km więc chyba nie ma tragedii
Worczynski pisze:Po coś licznik Emotion ma dwa tripy, A i B, ja kasuje tripa B co tankowanie gazu, a tripa A przy tankowaniu paliwa do pełna, da się w ten sposób policzyć ile z baku schodzi na 100km przejechane na gazie. Jak się chce to się wszystko da
ja mam tabelkę w excelu i po tankowaniu noPb podsumuję sobie ilość przejechanych km
po za tym, przy takim "systemie" dokładnie wiem, ile wychodzi spalanie, koszt km, łączny przebieg na gazie, etc...
moja Panda ==> KLIK moja 307'mka ==> KLIK moja SV'ka ==> KLIK
1-1,5 litra to ja w zimie osiągam, w lecie schodzi znacznie mniej, ale ja też mam zafałszowane dane, bo jak zapalam auto to gasze je najczęściej po 30km, a więc długie trasy Mój excel jest rozbudowany jak szlag, po roku już przestałem być skrupulatny w liczeniu kosztów, bo już jako tako wszystko wiem co i za ile
Tankowałem ostatnio do pełna butla 30l wchodzi tak 24l max i przejechałem 210 km w tym 80 w trasie. W aucie jak jade lekko czuć gaz. Dodam, że samochód mam od nie dawna i poprzedni właściciel mówił że 300 km na pełnym baku zrobię. 1. Zastanawiam się czy takie spalanie 12l/100km może być wynikiem "ciężkiej nogi" (starałem się nie szaleć na 40 km/h wrzucałem 3 na 50km/h 4 bo tak mi trochę zamulał. 2. Mam wymianę butli bo mija 10 lat (zastanawiam się czy to może rozwiązać mój problem łącznie z regulacją gazu)
spalanie zdecydowanie za wysokie Kolego. zapachu gazu nie może być czuć - to niebezpieczne. przy okazji wymiany butli zrób dobry przegląd i regulację instalcji - wówczas będziesz miał jak na tacy co i dlaczego tak źle. powiedzmy, że akceptowalne byłoby spalnie 8 l/100 km.
Kamillo pisze:spalanie zdecydowanie za wysokie Kolego. zapachu gazu nie może być czuć - to niebezpieczne. przy okazji wymiany butli zrób dobry przegląd i regulację instalcji - wówczas będziesz miał jak na tacy co i dlaczego tak źle. powiedzmy, że akceptowalne byłoby spalnie 8 l/100 km.
dodatkowo, jeżeli instalacja ma 10 lat, to być może parownik jest do wymiany (przy II generacji) jeżeli instalacja wtryskowa, to reduktor i wtryski
Parownik był wymieniany jakoś rok temu. Matyjas obserwowałem Twoje poczynania z butlą i skłaniam się ku 40 litrach. Koło zapasowe można bez problemu wozić w bagażniku?
TomaszTRN pisze:Koło zapasowe można bez problemu wozić w bagażniku?
Można z większymi lub mniejszymi problemami, ale można. Tutaj Romek wyjaśnił jak sobie życie ułatwić
A wracając do tematu Ostatnio trafiła mi się trasa 370 km i wyszło mi 7l/100km w jedną i 6.5l/100km w drugą a myślałem, że nie da się w II gen. zejść poniżej 8!
TomaszTRN pisze:Parownik był wymieniany jakoś rok temu. Matyjas obserwowałem Twoje poczynania z butlą i skłaniam się ku 40 litrach. Koło zapasowe można bez problemu wozić w bagażniku?
podobno można ja wożę za siedzeniem pasażera
moja Panda ==> KLIK moja 307'mka ==> KLIK moja SV'ka ==> KLIK
TomaszTRN pisze:Parownik był wymieniany jakoś rok temu. Matyjas obserwowałem Twoje poczynania z butlą i skłaniam się ku 40 litrach. Koło zapasowe można bez problemu wozić w bagażniku?