Wyciek ze skrzyni biegów

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Imoro
Świeżak
Imię: Adam
gadu: 0

Wyciek ze skrzyni biegów

Post autor: Imoro »

Witam,

ostatnio zauważyłem pod samochodem drobne plany. Po wjechaniu na kanał zauważyłem, że jest delikatny wycieka na połączeniu skrzyni biegów z silnikiem. Czy orientujecie się jakie uszczelki trzeba wymienić i jaki jest ich orientacyjny koszt?

Z góry dziękuję za pomoc

Udało mi się znaleźć informacje, że do kupienia są następujące części - uszczelniacz na wałek skrzyni biegów oraz pierścień uszczelniający wału ręcznej skrzyni biegów - http://www.iparts.pl/auto-czesci/uszcze ... 00769.html - i teraz nie wiem, które kupić :shock:
Ostatnio zmieniony wt 15:18, 21 maja 2013 przez Deacon, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Scalono posty.
Ban-Kai
Deacon
Admin na emeryturze
Imię: Michał

Re: Wycieka

Post autor: Deacon »

Po 1 - tytułuj wątki jakoś logicznie bo temat "Wycieka" nic nie mówi. Ponieważ jesteś nowy zrobię to za Ciebie. Kolejny taki temat z nic nie mówiącym tytułem poleci do kosza.
Po 2 - nie piszemy posta pod postem tylko używamy opcji "Edytuj". Też zrobię to za Ciebie.
Awatar użytkownika
pluto
Aktywny
Imię: Tomek

Re: Wyciek ze skrzyni biegów

Post autor: pluto »

Właśnie wróciłem od mechanika z powodu podobnego wycieku.
Wyciągnięcie skrzyni biegów, uszczelnienie połączenia silnika, wymiana pierścienia uszczelniającego wał + wymiana oleju - całość 550 zł
Obrazek
wuja69
Bywalec
Imię: Janusz
gadu: 388664

Post autor: wuja69 »

[quote="pluto"]Właśnie wróciłem od mechanika z powodu podobnego wycieku.
....., uszczelnienie połączenia silnika, .... - o ,to ciekawe ,możesz wyjaśnić o co w tym chodzi?
Imoro
Świeżak
Imię: Adam

Post autor: Imoro »

Deacon - bardzo dziękuję za korektę w moim poście. Rady zapamiętam i następnym razem będę bardziej uważny.
Je również jestem po wizycie u mechanika - poszedł uszczelniacz wałka skrzyni biegów. W odróżnieniu od Pluto u mnie robocizna wyniesie 150,00 zł. Gdyby ktoś w Was potrzebował namiar na mojego mechanika - który jak widać jest tani i zapewniam solidny - to służę pomocą.
Ban-Kai
Awatar użytkownika
paulo88
Świeżak
Imię: Paweł

Post autor: paulo88 »

U mnie też zauważyłem, że delikatnie się poci, zdaje się padł oring w lewej półosi. Muszę zweryfikować u mechanika. Niestety, mój mechanik z powodów zdrowotnych nie naprawia już samochodów. Zna ktoś przyzwoitego mechanika na terenie Sosnowca?
Awatar użytkownika
Pentium
Bywalec
Imię: Janek

Post autor: Pentium »

paulo88 pisze:że delikatnie się poci, zdaje się padł oring w lewej półosi

Niekoniecznie przyczyną jest oring na lewej półosi, może być mała nieszczelność w mechanizmie zmiany biegów, który jest prawie dokładnie nad wyjściem lewej półosi ze skrzyni. U mnie podobnie widać ślady oleju na wyjściu lewej półosi, dokładnie obejrzałem skrzynie od góry i od dołu, wyczyściłem osłonę przegubu i stwierdziłem, że olej wydostający się uszczelnieniem wybieraka skrzyni (patrz temat: uszczelniacz wybieraka skrzyni biegów) robi sobie kap kap na wyjście lewej półosi ze skrzyni. Ponieważ ilości wydostające się oleju są minimalne, problem ten odkładam na razie ba bok, są ważniejsze problemy i sprawy (choćby jutrzejszy mecz na Wembley :lol: ) niż jedna kropla oleju dziennie, na pewno Pandolina jeszcze "nie znaczy swojego terenu".
Zajrzyj od góry na skrzynię i daj znać co stwierdziłeś.
ODPOWIEDZ