Centralny zamek z body komputera
-
Mich@ł
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- gadu: 0
- Kontakt:
Re: Centralny zamek z body komputera
MDMA66, temat był zakładany przeze mnie i w pierwszej wersji miał być centralny z body ale ostatecznie wybili mi to z głowy i prościej jest na zwykłej uniwersalnej centralce ;P
- MDMA66
- Bywalec
- gadu: 277713
to był tylko żarcik...
sam nie wiem co to będzie z tym moim centralnym za centralny zapłaciłem ponad 700zł a dostałem typową "chińszczyznę" w prezencie za kupno nowego fiata od fiata ...pilot lipa brak otwieranej klapy tylko kluczykiem i teraz trza kombinować
To zamek elektryczny klapy taki dostałem w paczce
problem w tym że z centralki " Oxon t-5 new " wychodzą tylko 2 kabelki !!
a tu są 5 piny ( 2 z silniczka no i 3 nie wiadomo po co w tej czarnej kostce? )
mógłby ktoś ogarnąć temat o co biega ?
może te 3 piny w czarnej kostce nie potrzebuje ?
nie mam pojęcia o co chodzi
dziękuję

--------------------
pytasz
"""Te konektorki podłączane do kaset to są te takie małe okrągłe? """
te miałem w kablach przy centralce Scorpio >> ALE ONE NIE PASUJĄ UCIĄŁEM JE WIĘC WSZYSTKIE >> 11 SZTUK

zastąpiłem takimi złotymi 3mm płaskimi

viewtopic.php?f=3&t=4292&start=30#wrap
http://img152.imageshack.us/img152/7501/dsc6303.jpg
problem w tym że z centralki " Oxon t-5 new " wychodzą tylko 2 kabelki !!
a tu są 5 piny ( 2 z silniczka no i 3 nie wiadomo po co w tej czarnej kostce? )
mógłby ktoś ogarnąć temat o co biega ?
może te 3 piny w czarnej kostce nie potrzebuje ?
nie mam pojęcia o co chodzi
dziękuję

--------------------
pytasz
"""Te konektorki podłączane do kaset to są te takie małe okrągłe? """
te miałem w kablach przy centralce Scorpio >> ALE ONE NIE PASUJĄ UCIĄŁEM JE WIĘC WSZYSTKIE >> 11 SZTUK

zastąpiłem takimi złotymi 3mm płaskimi

viewtopic.php?f=3&t=4292&start=30#wrap
http://img152.imageshack.us/img152/7501/dsc6303.jpg
- MDMA66
- Bywalec
ja tez sie podlaczam do pytania mam ten sam typ zamka
W tym zamku dwa piny w białej kostce są z silniczka, natomiast piny z czarnej kostki to krańcówka zamka, wykorzystywana między innymi do świtała w bagażniku.
Większość samochodów ma fabrycznie pociągniętą instalacje krańcówki, nawet w mojej wersji "full bida" była ta czarna kostka przyklejona taśmą.
Większość samochodów ma fabrycznie pociągniętą instalacje krańcówki, nawet w mojej wersji "full bida" była ta czarna kostka przyklejona taśmą.
superek
czyli teoretczne
ta czarna jest niepotrzbna ?
ale oki rozumiem najpierw trzeba otworzyc obicie bagaznika i zerknac czy sie ma czarna kostke
teraz musze sie zastanowic jak puscic dwa kabelki z centralki do bagaznika ... oj
czyli teoretczne
ta czarna jest niepotrzbna ?
ale oki rozumiem najpierw trzeba otworzyc obicie bagaznika i zerknac czy sie ma czarna kostke
teraz musze sie zastanowic jak puscic dwa kabelki z centralki do bagaznika ... oj
Ostatnio zmieniony wt 12:09, 30 kwie 2013 przez adnap, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli nie chcesz zakładać sobie oświetlenia w bagażniku to jest niepotrzebna, i w takim wypadku wcale nie musi jej tam być.
super
a wiesz moze na jakiej zasadzie dziala ta elektr. klamka bagaznika bo troche nie rozumiem
+ i -
w niej nie ma przeciaz osobnego otwarcia i zamkniecia przez prad + i -
tylko otwarcie chyba ? co ?
-- czyli naciskam pilotem otworz i co silniczek otwiera odskakuje zamek i jak zamkne klape to znow jest stan zamkniety nieprawdaz ?
czyli to inny mechnizm niz w przednich kasetach ..
dzieki
a wiesz moze na jakiej zasadzie dziala ta elektr. klamka bagaznika bo troche nie rozumiem
+ i -
w niej nie ma przeciaz osobnego otwarcia i zamkniecia przez prad + i -
tylko otwarcie chyba ? co ?
-- czyli naciskam pilotem otworz i co silniczek otwiera odskakuje zamek i jak zamkne klape to znow jest stan zamkniety nieprawdaz ?
czyli to inny mechnizm niz w przednich kasetach ..
dzieki
Mechanizm jest troche inny niż w kasetach bo tutaj dziala w jedna strone. W kasetach drzwi naciśnięcie guzika otwierania powoduje przepływ prądu w jedną strone, a przy zamykaniu w drugą. Przy zamku bagażnika prąd płynie tylko w jedną stronę otwierając bagażnik, zamykasz go zatrzaskując klape.
Co do klamki jest ona zrobiona tak, że podczas naciskania zwierasz masę, która podaje rozkaz do body. Body wówczas wysyła impuls dodatni do zamka, żeby klapa odskoczyła.
W przerabianych instalacjach robi sie trochę inaczej. Tutaj zamiast wysyłac rozkaz do body podpina sie do przełącznika mase i pin zamka i wtedy przy naciskaniu przez zamek płynie prąd przez co klapa odskakuje.
Zostaje kwestia odcięcia możliwości otwarcia w czasie gdy samochód jest zamknięty. Tutaj stosuje sie przekaźnik bistabilny, który zamyka sie / otwiera przy przeciwnych kierunkach prądu. To pod niego podpina sie centrala i on decyduje czy możesz otworzyć klape klamką czy nie.
W przypadku lepszej wersji centralki, można podpiąć dodatkowy kanał do pinu zamka, który przy naciskaniu poda impuls otwarcia do klapy.
Mam nadzieje, że nie zamieszałem za bardzo.
Co do klamki jest ona zrobiona tak, że podczas naciskania zwierasz masę, która podaje rozkaz do body. Body wówczas wysyła impuls dodatni do zamka, żeby klapa odskoczyła.
W przerabianych instalacjach robi sie trochę inaczej. Tutaj zamiast wysyłac rozkaz do body podpina sie do przełącznika mase i pin zamka i wtedy przy naciskaniu przez zamek płynie prąd przez co klapa odskakuje.
Zostaje kwestia odcięcia możliwości otwarcia w czasie gdy samochód jest zamknięty. Tutaj stosuje sie przekaźnik bistabilny, który zamyka sie / otwiera przy przeciwnych kierunkach prądu. To pod niego podpina sie centrala i on decyduje czy możesz otworzyć klape klamką czy nie.
W przypadku lepszej wersji centralki, można podpiąć dodatkowy kanał do pinu zamka, który przy naciskaniu poda impuls otwarcia do klapy.
Mam nadzieje, że nie zamieszałem za bardzo.
@ziolekt
oj namieszales
bardzo dziekuje poczytam z 5 razy towoj posting to zrozumiem spoko
dziekuje bardzo
jaja mam "oxon 5-t new " centralke czyli nie ma nic wspolengo z BODY mam ndzieje ze bedzei oki jak pedpne te dwa kable z "oxon" do silnczka
trza przetestowac
PS wlasnie znalazlem kabelki z kierunkwoskazow z body
u mnie w BODY maja kolor
rozowy i brazowy wychodza z BODY
zrobie pozniej fotki
-------------
oj namieszales
bardzo dziekuje poczytam z 5 razy towoj posting to zrozumiem spoko
dziekuje bardzo
jaja mam "oxon 5-t new " centralke czyli nie ma nic wspolengo z BODY mam ndzieje ze bedzei oki jak pedpne te dwa kable z "oxon" do silnczka
trza przetestowac
PS wlasnie znalazlem kabelki z kierunkwoskazow z body
u mnie w BODY maja kolor
rozowy i brazowy wychodza z BODY
zrobie pozniej fotki
-------------
Jeżeli podepniesz kable wprost z centralki do zamka klapy, to przy każdym kliknięciu otwórz / zamknij na pilocie będzie odskakiwała Ci klapa z tyłu.
-
majsterny
- Świeżak
- Imię: Piter
- gadu: 0
adnap pisze:@ziolekt
trza przetestowac
-------------
Ja właśnie tę samą centralkę podłączyłem u siebie. Bez przekaźnika bistabilnego, sterowanie zamkiem bagażnika podepnij na dodatkowy kanał (cienki czerwono-czarny). Zabezpieczenie bistabilnym zbędne bo w tej centralce dodatkowy kanał aktywowany jest po 2-3 sekundowym przytrzymaniu drugiego lub dedykowanego trzeciego przycisku więc przypadkowe otwarcie raczej niemożliwe. Oczywiście niezbędny będzie dodatkowy zwykły przekaźnik (stycznik) bo centralka daje zbyt mały prąd żeby poradzić sobie z siłownikiem (sprawdzone).
- MDMA66
- Bywalec
właśnie przeciągnąłem kabel przez klapę bagażnika i doprowadziłem pod próg kierowcyl...na jutro sobie zostawiam lutowanie...Dorian w swoim tutorialu mówi coś o wolnym slocie w body komp do sterowania otwieraniem klapy...wiecie który to slot? czy te cztery wolne sloty na samej gorze body które wyglądają tak samo są od centralnego?ja mam zajęte tylko 3
" dodatkowy zwykły przekaźnik (stycznik) "
moglbys wytlumaczyc co to jest nie znam sie ...
dzieki
http://allegro.pl/przekaznik-fiat-seice ... 16883.html
to to ??
gdzie + i minus ???
moglbys wytlumaczyc co to jest nie znam sie ...
dzieki
http://allegro.pl/przekaznik-fiat-seice ... 16883.html
to to ??
gdzie + i minus ???
Ostatnio zmieniony czw 10:13, 02 maja 2013 przez adnap, łącznie zmieniany 1 raz.
- MDMA66
- Bywalec
adnap czy nie kupowałeś tego zamka przypadkiem w Katowicach na gliwickiej? ja tam kupowałem i jeśli chodzi o podłączenie oświetlenia bagażnika to podlączasz dwa kontektory w ten port czarny jeden idzie do masy drugi idzie do lampki, natomiast z lampki jeden idzie do plusa drugi do zamka