Uszczelka pod głowicą ile ?
- Voyager
- Podróżnik
- gadu: 0
- Kontakt:
Uszczelka pod głowicą ile ?
Czy komuś z Was wyleciała uszczelka pod głowicą w benzynce 1.2 ? Interesuje mnie przy jakim przebiegu ? Coś się misiowi dzieje na górze, jedzie na sevis i do wymiany uszczelki zostanie parę śrub więcej. Zastanawiam się czy nie lepiej odrazu ją wymienić, bo ma przelotu ponad 150 tysi żeby nie robić za chwilę uszczelki.
- t-przemek
- Specjalista
- Imię: Przemek
Re: Uszczelka pod głowicą ile ?
Przy takim przebiegu ja bym wymienił, jak będzie już silnik otwarty praktycznie do tłoków, choć z drugiej strony znam przypadek z 1.1 że ma zrobione 230k km. i jest na ori uszczelce, mało tego są tam ori świece
chodzi jak marzenie, na skrzyni czuć już zużycie i to spore, a na silniku i całej reszcie nie. Zależy jeszcze ile by ci zaśpiewali za taką wymianę. Nie polecałbym jednak robić takich operacji słabych warsztatach (wiesz co mam na myśli).
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
Profilaktycznie bym sobie dał luz z wymianą, bo jak chcesz zrobić dobrze, to musisz jeszcze zrobić powierzchnię i wymienić śruby.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
- Voyager
- Podróżnik
- Kontakt:
t-przemek pisze:Przy takim przebiegu ja bym wymienił, jak będzie już silnik otwarty praktycznie do tłoków, choć z drugiej strony znam przypadek z 1.1 że ma zrobione 230k km. i jest na ori uszczelce, mało tego są tam ori świece![]()
chodzi jak marzenie, na skrzyni czuć już zużycie i to spore, a na silniku i całej reszcie nie. Zależy jeszcze ile by ci zaśpiewali za taką wymianę. Nie polecałbym jednak robić takich operacji słabych warsztatach (wiesz co mam na myśli).
Jedzie do ASO
- t-przemek
- Specjalista
- Imię: Przemek
A to akurat niczego nie gwarantuje heheh 
- Voyager
- Podróżnik
- Kontakt:
t-przemek pisze:A to akurat niczego nie gwarantuje heheh
Gwarantuje bo jeden mechanik go robi od nowosci
- czykit
- Aktywny
- Imię: a.....
Voyager masz możliwość pomodzenia w silniku zamiast 1.6mm ori uszczelki zakładaj REINZa uszczelkę głowicy -GRUBOŚĆ 0,49mm
- wojtassslg
- Klubowicz
czykit pisze:Voyager masz możliwość pomodzenia w silniku zamiast 1.6mm ori uszczelki zakładaj REINZa uszczelkę głowicy -GRUBOŚĆ 0,49mm
Czy chodzi Ci o taką? Czemu nie piszą pały grubości?
http://allegro.pl/uszczelka-glowicy-fia ... 54550.html
Skoro mówisz o grubych tuningach to napisz wzór na stopień kompresji przy cieńszej uszczelce. Może podstukiwać na tym syfiatym 95?
- czykit
- Aktywny
- Imię: a.....
uszczelka jest od lanci y 1.2 po 2003r z warstwą metalową i kosztuje 70zł używam takie dwie przy odprężaniu + przekładka stalowa 2.5mm
co do stukania.... czujnik powinien dać sobie radę z opóźnianiem zapłonu a dla lpg nawet będzie lepiej
co do stukania.... czujnik powinien dać sobie radę z opóźnianiem zapłonu a dla lpg nawet będzie lepiej
- wojtassslg
- Klubowicz
przy tej uszczelce na moim 1.1 przy Polskiej 95 100% będzie stukał na niskich obrotach, bo wyszedł stopień kompresji 10,92 bez uwzględnienia odkształcenia gumy fabrycznej i tej o której ty mówisz, ale o takich danych można zapomnieć.
Rozumiem, że ta guma z Y jest w 100% jest p&d do 1.1?
Jeśli możesz to zapodaj linki do tej gumy to bym sobie spisał numery.
Rozumiem, że ta guma z Y jest w 100% jest p&d do 1.1?
Jeśli możesz to zapodaj linki do tej gumy to bym sobie spisał numery.
- tomjoz
- Profesjonalista
- Imię: Tomek
- gadu: 582988
Uważam,że mimo tego przebiegu i jeśli jest dobrze to wymiana uszczelki jest bezsensu.
uszczelka może walnąć nawet przy całkiem niskim przebiegu,niema reguły.
uszczelka może walnąć nawet przy całkiem niskim przebiegu,niema reguły.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?t=4876" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?t=4876" onclick="window.open(this.href);return false;
- mija
- Profesjonalista
- Imię: Michał
Voyager ja bym sobie odpuścił, nie uznaje wymiany UPG profilaktycznie - to jest jakaś paranoja. Równie dobrze na tej co masz możesz przelecieć 400 000 km i nie wymieniać. Nie ma reguły to nie silnik Rovera z serii K.
Weź pod uwagę, że blok możesz planować tylko określoną przez producenta ilość razy i pomyśl o tym, że możesz mieć z tym problem np; mojemu koledze minimalnie krzywo zebrali i głowica wróciła do ponownego planowania w sumie zebrali tyle co na 3 planowaniach producent przewiduje tylko 4 !!!
Dodam, że choć Mercedes w wielu swoich silnikach przewiduje możliwość dwukrotnego planowania głowicy to daje gwarancje swojego serwisu tylko na pierwszy szlif drugi robisz na swoją odpowiedzialność.
Weź to pod uwagę i zasadę, że jak coś działa to się tego nie rusza. Na UPG nie ma reguły możesz przejechać 300 tysięcy i nic, a możesz wydmuchać ją po 20 tysiącach - kwestia szczęścia i zbiegu okoliczności. Jeśli chodzi o pewne sytuację eksploatacyjną.
Ja odradzam
Weź pod uwagę, że blok możesz planować tylko określoną przez producenta ilość razy i pomyśl o tym, że możesz mieć z tym problem np; mojemu koledze minimalnie krzywo zebrali i głowica wróciła do ponownego planowania w sumie zebrali tyle co na 3 planowaniach producent przewiduje tylko 4 !!!
Dodam, że choć Mercedes w wielu swoich silnikach przewiduje możliwość dwukrotnego planowania głowicy to daje gwarancje swojego serwisu tylko na pierwszy szlif drugi robisz na swoją odpowiedzialność.
Weź to pod uwagę i zasadę, że jak coś działa to się tego nie rusza. Na UPG nie ma reguły możesz przejechać 300 tysięcy i nic, a możesz wydmuchać ją po 20 tysiącach - kwestia szczęścia i zbiegu okoliczności. Jeśli chodzi o pewne sytuację eksploatacyjną.
Ja odradzam
Ostatnio zmieniony pn 19:49, 25 lut 2013 przez Zwierzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę dzielić wypowiedź na zdania.
Powód: Proszę dzielić wypowiedź na zdania.
- Voyager
- Podróżnik
- Kontakt:
czykit pisze:Voyager masz możliwość pomodzenia w silniku zamiast 1.6mm ori uszczelki zakładaj REINZa uszczelkę głowicy -GRUBOŚĆ 0,49mm
Czyli po kolei: mam wsadzić zamiast orginalnej 1dną tą ( rozumiem że wszystko pasi ) i poprawie jej sprężanie i wszystko w tym temacie
Tak wiem, że się robi i działa ale ........ z tym szlifowaniem, planowaniem, obróbką metalu to jest jedna wieka ściema
Ostatnio zmieniony pn 21:54, 25 lut 2013 przez Zwierzak, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Scalono dwa posty. Proszę używać przecinków i kropek bo czytać się tego nie da! Tym razem poprawiłem.
Powód: Scalono dwa posty. Proszę używać przecinków i kropek bo czytać się tego nie da! Tym razem poprawiłem.