Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?
Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo
- victor89
- Klubowicz
- Imię: Wiktor
- gadu: 2338614
Re: Ile Panda Wam pali LPG? i jak jeździcie?
9,5L to już całkiem sensowna wartość 
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
- bobofrut
- Admin na emeryturze
- Imię: Patryk
- gadu: 2476555
Ostatnie tankowanie w Katowicach tuż przed wyjazdem w stronę Łodzi.
25l przejechane 400km. -20 km na przełączanie gazu wychodzi 380 na gazie.
Trasa Katowice - Łódź + tydzień jeżdżenia na uczelnie w cyklu mieszanym. Nie oszczędzałem jej bo biegi przy >=3000 obr/min zmieniałem
Tydzień jeżdzę łagodnie
, kolejny
i tak to ze mną jest
W trasie max 120 km/h ale przeważnie jechałem 100 km/h + korek przed Częstochową -.-
25 / 3,8 = 6,578947368421053 ~ 6,6 litrów lpg / 100 km. ~ no i tak z grubsza 7l na 100.
Jestem zadowolony

a..gaz Lotosu
25l przejechane 400km. -20 km na przełączanie gazu wychodzi 380 na gazie.
Trasa Katowice - Łódź + tydzień jeżdżenia na uczelnie w cyklu mieszanym. Nie oszczędzałem jej bo biegi przy >=3000 obr/min zmieniałem
W trasie max 120 km/h ale przeważnie jechałem 100 km/h + korek przed Częstochową -.-
25 / 3,8 = 6,578947368421053 ~ 6,6 litrów lpg / 100 km. ~ no i tak z grubsza 7l na 100.
Jestem zadowolony
a..gaz Lotosu
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.

- Agent
- Wymiatacz
- Imię: Emil
- gadu: 6553887
- Kontakt:
Te 25 litrów tankowałeś do pustego zbiornika? 
Life is 2 short 2b slow...
- bobofrut
- Admin na emeryturze
Agent pisze:Te 25 litrów tankowałeś do pustego zbiornika?
tak, bo jechaliśmy z Karpacza na spot w Katowicach, skończył mi się gaz po zlocie od razu i zatankowałem w Katowicach na Lotosie. Raz tylko zmieściło mi się wiecej niż 25l, ale o tym pisałem wcześniej:P

- MDMA66
- Bywalec
- Imię: Michał
- gadu: 277713
20km potrzebne do przelaczenie gazu???serio...dalczego tak dlugo?
- bobofrut
- Admin na emeryturze
MDMA66 pisze:20km potrzebne do przelaczenie gazu???serio...dalczego tak dlugo?
Policzyłem, bo tak zauważyłem mniej więcej, ze rano 1.5 km i po zajęciach 1.5 daje 3 x 5 dni no i grubo zaokraglilem
Auto garazuje.

- Vito
- Admin na emeryturze
- Imię: Witek
- Kontakt:
Agent pisze:Po naprawie instalacji i regulacjach spadło mi spalanie do 9,5 l / 100 km![]()
Wyszło to o czym ci tu wszyscy mówili. Jednak opłaca się dbać o instalke
Agent pisze:Ja jeżdżę zazwyczaj ekonomicznie po mieście, jednak na krótkich odcinkach i na niedogrzanym silniku. Niech wam pali i 5 l, tylko nie wmawiajcie mi, że w moim przypadku to wina JAKIEJŚ instalacji gazowej, bo to nie prawda.
Mam koleżankę która nie może zejść w swoim 306 poniżej 10l w zimę benzyny wiec gazu pewnie z 12 by zjadł. Robi odcinki średnio po 1-5-2.5km wiec silnik wiecznie niedogrzany. To jest normalne spalanie w takich a nie innych warunkach. Wiec to ze ci pali 9,5 jest normalnym wynikiem
W tym wątku wychodzi jak czuła jest instalacja na stan techniczny, but kierownika i warunki jazdy (odcinki)
bobofrut pisze: Nie oszczędzałem jej bo biegi przy >=3000 obr/min zmieniałem![]()
- Kamillo
- Instruktor
- Imię: Kamil
- gadu: 0
ja moją Żonę nauczyłem, żeby zmieniała jeśli między 2200 a 2500 obr/min - oczywiście jeśli się nie śpieszy i może jechać tempem emerytki;) no i zabroniłem ciągać Pandę powyżej 3500 obr/min:)
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false; - Niebieska Strzała
- bobofrut
- Admin na emeryturze
Jak eko no to 2500 obr i zmiana Vito
Ale to zamulanie takie
80 max i jaduuu.
Więcej frajdy mam jak 3000+ obr, to wtedy jest fajnie a nie tak..wolno
ale coś za cos ^^ Ogier to nie jest ale coś za coś:)
Więcej frajdy mam jak 3000+ obr, to wtedy jest fajnie a nie tak..wolno

- Vito
- Admin na emeryturze
- Imię: Witek
- Kontakt:
Specjalnie pytam by pokazać Agentowi, że to wszystko zależy od bucika, a jak sadzę on ma podobny do mojego czyli minimum przy 3k zmienia a max pewnie koło 4-5k 
- mija
- Profesjonalista
- Imię: Michał
Vito pisze:Specjalnie pytam by pokazać Agentowi, że to wszystko zależy od bucika, a jak sadzę on ma podobny do mojego czyli minimum przy 3k zmienia a max pewnie koło 4-5k
Zmienianie biegu przy 2200 obrotów w benzynie na wyższy to morderstwo dla silnika:P
Nula namówiłem i zmienia biegi jak przystało na benzynę
Spala jak spala auto jeść musi
- Agent
- Wymiatacz
- Kontakt:
Vito pisze:Specjalnie pytam by pokazać Agentowi, że to wszystko zależy od bucika, a jak sadzę on ma podobny do mojego czyli minimum przy 3k zmienia a max pewnie koło 4-5k
Ja i tak nigdy nie uwierzę w to, że przy butowaniu, tak jak pisze wyżej forumowicz ze Strykowa Panda spali 6 lub 7 l gazu. To przy nie-butowaniu pewnie 4 albo 5 weźmie?
Jutro czeka mnie ponad 700 km za kółkiem w trasie w tragicznych warunkach, może uda mi się sprawdzić dokładnie spalanie.
- bobofrut
- Admin na emeryturze
Agent pisze:Vito pisze:Specjalnie pytam by pokazać Agentowi, że to wszystko zależy od bucika, a jak sadzę on ma podobny do mojego czyli minimum przy 3k zmienia a max pewnie koło 4-5k
Ja i tak nigdy nie uwierzę w to, że przy butowaniu, tak jak pisze wyżej forumowicz ze Strykowa Panda spali 6 lub 7 l gazu. To przy nie-butowaniu pewnie 4 albo 5 weźmie?Wiele razy w trasie jechałem mega ekonomicznie ok. 90 km/h i udało się zejść "tylko" do 6,9.
Jutro czeka mnie ponad 700 km za kółkiem w trasie w tragicznych warunkach, może uda mi się sprawdzić dokładnie spalanie.
Nie wiem czy to ja źle piszę, czy Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.
Napisałem, że 3000+ i nie jeździłem ekonomicznie, butowanie pewnie macie na myśli 4-5 i do odcinki, sory ale u mnie takiej skali nie ma po prostu. Poza tym nie użyłem takiego określenia. Nie napisałem też, ze pali 6 litrów gazu. I jak już zauważyłeś (bądź nie), nie pali mi przy "nie butowaniu" 4 albo 5 litrów, bez przesady nie bądź żałosny:P - bez urazy.
Duża częśc przejechanych kilometrów to trasa Katowice - Łódź gdzie jechałem tj napisałem przeważnie 100km/h.
Później cykl mieszany. W całym rozrachunku z trzech tankowań 8. 10. 6,6. to i tak daje ok, 8.2 l LPG/100 także nie wiem czego się czepiasz. Co prawda trochę brakuje do Twojego 9,5 ale cóż.
Nie musisz mnie uświadamiac ile Pali Panda i Ci się nie uda, liczyc to jeszcze w miarę potrafię (ofc z pomocą kalkulatora
Teraz zatankowałem 25,53 l gazu na Lotosie, wyzerowałem licznik, będę zapisywał ile na przełączenie km poszło i podam wynik. Zapowiada się zima to będzie ciekawie
Zamierzam (tj dziś) jeździc max 80 km/h i ekonomicznie, zobaczymy.
Szerokości.

- Kamillo
- Instruktor
- Imię: Kamil
mija, a jeździłeś kiedykolwiek autem z "podpowiadaczem", kiedy biegi zmieniać? jeśli silnik nie pracuje pod specjalnie dużym obciążeniem (równa droga, bez wzniesień) to system "nakazuje" zmianę na wyższy bieg właśnie w okolicach 2200 obr/min. W górach, na podjazdach podpowiada zmianę na wyższy w okolicach 3000 obr/min.
więc te 2500 do max. 2800 to taki złoty środek między eco a nie bycie zawalidrogą.
więc te 2500 do max. 2800 to taki złoty środek między eco a nie bycie zawalidrogą.
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false; - Niebieska Strzała
- Agent
- Wymiatacz
- Kontakt:
Mnie zastanawia też co innego - do pustego zbiornika tylko 25 l gazu?