Czy ktoś kupował dolną osłone do silnika?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Deacon
Admin na emeryturze
Imię: Michał

Post autor: Deacon »

http://allegro.pl/oslona-dolna-silnika- ... 64699.html

tylko spytaj o real foto bo to na zdjeciach to nie sa chyba do Pandy oslony. wg mnie oslona powinna pasowac od starszego modelu czyli takie jak podajemy wyzej. przeciez nie bylo zadnych zmian w budowie zawieszenia i silnika.
buzun
Świeżak
gadu: 0

Post autor: buzun »

Real foto nie mają, a ja w ciemno nie kupię :?
Żadnych zmian nie było - to prawda.
Sklep z Tychów, w którym kupił osłonę Shady nie ma informacji na temat tego, czy pasuje ta osłona do diesla.
Deacon
Admin na emeryturze
Imię: Michał

Post autor: Deacon »

oslona do diesla i benzyny jest taka sama. inna jest tylko do wersji 4x4.
walec
Świeżak

Post autor: walec »

A ja ostatio zakupiłem orginalną osłone do 100hp. Płyta ma dwa wyprofilowane wlotu powietrza na miskę i na skrzynie. Na srodku jest duża osłoma termiczna pod wydech. Cena była zabujcza ale bałem się że na tej z allegro auto będzie się przegrzewać. I nie wiem czy by pasowała do tego zderzaka.
Aiken
Stały bywalec

Post autor: Aiken »

Tak na marginesie... do "zwykłej" pandy nie ma oryginalnej osłony. Kiedyś montowałem jakaś taka dedykowaną ale przy silniku diesla wpadała w zbyt duże wibracje. Oryginał, a co za tym idzie przygotowane mocowania w zderzaku i trawersie są napewno w wersji cross.
walec
Świeżak

Post autor: walec »

A 100hp miała taką osłone fabrycznie tylko u mnie jej nie było... :cry:
Awatar użytkownika
jedrek1978
Świeżak
Imię: Andrzej
gadu: 2484684

Post autor: jedrek1978 »

Ja montowalem taka jak z linka Deacona(nawet od tego samego sprzedawcy) i jest ok.Teraz widze o ile czysciej jest w komorze silnika podczas jazdy w roztopach
buzun
Świeżak

Wszystko się zgadza. Aiken ma rację - do "zwykłej" pandy nie ma oryginalnej osłony.
Deacon - mam już foto osłon oferowanych na podesłanej przez Ciebie aukcji http://allegro.pl/oslona-dolna-silnika- ... 64699.html (podobna do poprzednich, ale nie ma otworów na śruby mocujące)
Mają też do 100 HP (z tymi wlotami, o których pisze walec).
Ogólnie szału nie ma - różnią się głównie rodzajem tworzywa z których zostały wykonane.
Na razie kupiłem osłonę na zderzak - HEKO (różnica zauważalna :) - jeśli chodzi o temp. silnika )
Chyba zdecyduję się jednak na osłonę oferowaną przez sklep w Tychach na Żwakowskiej (jest gruba i wydaje się być solidna - 100zł)
marcin
Świeżak

Post autor: marcin »

czy wskazówka falowała ci od teperatury chłodnicy a po założeniu osłony HEKO jak jest??????
Shady
Sympatyk

Post autor: Shady »

Możecie pooglądać osłonę u mnie. założyłem jakoś we wrześniu a silnik czyściutki jak z fabryki. Do tego krócej zimą na ssaniu, ciszej, i czasem zimą przy -8st wiatrak się załączy, a to dobrze, bo sie nie zastoi. W dodatki alternator suchy itp. A wiecie jak to po zimie, to wiatrak nie domaga albo altek, a tak wydać można tylko 100zł i spokój na długi czas.
buzun
Świeżak

marcin pisze:czy wskazówka falowała ci od teperatury chłodnicy a po założeniu osłony HEKO jak jest??????

Można tak powiedzieć - ale wszystko zależy (z tego co zaobserwowałem) od tego jak załączasz dmuchawę.
Podsumowując z tą osłoną wskaźnik temp jest idealnie na połowie :)
Ogrzewanie też jest lepsze.
Shady
Sympatyk

Potwierdzam to co mówi mój przedmówca.
Awatar użytkownika
Vito
Admin na emeryturze
Imię: Witek
Kontakt:

Post autor: Vito »

Jak wygląda sprawa w lato przy +35 w cieniu? Niema problemów z przegrzewaniem się silnika np. w korku ?
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz

Post autor: Franek16i »

Vito ja mam oslone od razu jak auto kupilem to ja zakupilem nie ma problemu nawet w lecie przy 35 upale:) tylko na lato zamierzam zmienic na oryginal pod pande bo mam tez pod pande oslone ale nie jest oryginalna:)
Shady
Sympatyk

Latem to i tak wiatrak chodzi cały czas przez klime