Grudki w oleju?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Sebastian120
Świeżak
gadu: 0

Grudki w oleju?

Post autor: Sebastian120 »

Sprawdzając dziś stan oleju na zimnym silniku przy dość dużym mrozie zauważyłem żółte grudki na bagnecie w oleju i wysoko na bagnecie skrystalizowaną wodę. Co to może być? Dodam że mam olej Mobil 5w40 wymieniony 6tys. temu.
Awatar użytkownika
Dorian1.1
Wieczny Szperacz
Imię: Dorian
gadu: 1978034
Kontakt:

Re: Grudki w oleju?

Post autor: Dorian1.1 »

A jak wygląda stan z płynem w chłodnicy? Nie ubywa przypadkiem, bo tak to wygląda, jakby uszczelka pod głowicą przepuściła.
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz
Imię: ...

Post autor: Dreamcatcher »

Zgadzam się. Zobacz czy w zbiorniczku wyrownawczym w płynie chłodn. nie widac oleju. I nie czekaj z naprawą.
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak
Imię: Sławek

Post autor: OsiemKilo »

Na jakich dystansach jezdzisz? Dogrzewasz auto?
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
Awatar użytkownika
Pentium
Bywalec
Imię: Janek

Post autor: Pentium »

Mało prawdopodobny wyciek płynu do układu olejenia, płyn jest niezamarzający, więc nie stworzy grudek na bagnecie. Duża ilość wilgoci we wnętrzu silnika jest skutkiem niedogrzania silnika - jazda na krótkich dystansach. Rodzaj i marka oleju nie ma nic do rzeczy.
Awatar użytkownika
bambrys
Specjalista
Imię: Dawid
gadu: 9709114

Post autor: bambrys »

Gdzieś na forum alfistów był taki post i właśnie dotyczył on oleju Mobil1 chyba jeśli chodzi o jakość to pozostawia dużo do życzenia , ja też ostatnio zalałem mobilem bo był dosyć tani zobaczę jak wygląda na bagnecie
Obrazek
Sebastian120
Świeżak

Post autor: Sebastian120 »

Dojeżdżam do pracy 3 km wiec nie wiele, ale co tydzień robię trase do Krakowa 350km. Chyba to nie płyn bo poziom oleju nie podskoczył (płyn delikatnie mi ucieka, ale na łączeniu węży). Znajomy powiedział, że normalne jest, ze w zimie skrapla się woda w silniku tak jak na szybie i potem zamarza, a jak się olej odpowiednio nie nagrzeje, to woda z oleju nie odparuje i zamarza. Więc to chyba to.
ODPOWIEDZ