Centralny zamek - montaż - poradnik
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
Re: Centralny zamek - montaż - poradnik
Sprawa wygląda tak, że jak chcesz mieć najbardziej zbliżone do oryganału to zrób tak:
Silniczek, który dokładasz w zamku podłączasz pod szary i żółty w szarej kostce koło rączki maski (prawdopodobnie nie masz przewodów we wiązce drzwi i musisz tak podłączyć, żeby Ci w dobrą stronę chodził).
Jeśli twój sterownik ma wyjście masy przy zamykaniu/otwieraniu to podłączasz kabel "zamykający" pod niebiesko-fioletowy, a "otwierający" pod biało-zielony wychodzące z kasety zamka.
Jeśli twój sterownik nie ma wyjścia sterowanego masą, to podłączasz silniczek bezpośrednio ze sterownikiem i nie łączysz go (silniczek) wogóle z instalacją samochodu .
Silniczek, który dokładasz w zamku podłączasz pod szary i żółty w szarej kostce koło rączki maski (prawdopodobnie nie masz przewodów we wiązce drzwi i musisz tak podłączyć, żeby Ci w dobrą stronę chodził).
Jeśli twój sterownik ma wyjście masy przy zamykaniu/otwieraniu to podłączasz kabel "zamykający" pod niebiesko-fioletowy, a "otwierający" pod biało-zielony wychodzące z kasety zamka.
Jeśli twój sterownik nie ma wyjścia sterowanego masą, to podłączasz silniczek bezpośrednio ze sterownikiem i nie łączysz go (silniczek) wogóle z instalacją samochodu .
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Dzięki za wsparcie. Chcę zrobić tak:
zamontować silniczek i sterować nim dokładanym sterownikiem radiowym. Zatem nie ingeruję w fabryczną instalację.
Pytanie zasadnicze: czy montaż silnika wymusza demontaż krańcówek które teraz przy mechanicznym sterowaniu kluczykiem dają info do body otwórz/zamknij?
Jeżeli nie wymusza to rozumiem że będzie stałe sprzężenie zębnika z elementem zamka który uruchamia odpowiednie krańcówki.
Jeżeli tak można zrobić to byłoby to najprostsze rozwiązanie bo:
1. mechanicznie steruje body;
2. radiowo steruje dokładany sterownik jednym niezależnym silniczkiem.
Może ktoś przesłać schematy instalacji elektrycznej? Nieco z innej beczki:
przeciągnąłem dziś kable do podgrzewaczy lusterek. Pod co się wpiąć, aby mieć +12V na stałe i +12V po włączeniu szyby ogrzewanej.
Dzięki,
Igor.
zamontować silniczek i sterować nim dokładanym sterownikiem radiowym. Zatem nie ingeruję w fabryczną instalację.
Pytanie zasadnicze: czy montaż silnika wymusza demontaż krańcówek które teraz przy mechanicznym sterowaniu kluczykiem dają info do body otwórz/zamknij?
Jeżeli nie wymusza to rozumiem że będzie stałe sprzężenie zębnika z elementem zamka który uruchamia odpowiednie krańcówki.
Jeżeli tak można zrobić to byłoby to najprostsze rozwiązanie bo:
1. mechanicznie steruje body;
2. radiowo steruje dokładany sterownik jednym niezależnym silniczkiem.
Może ktoś przesłać schematy instalacji elektrycznej? Nieco z innej beczki:
przeciągnąłem dziś kable do podgrzewaczy lusterek. Pod co się wpiąć, aby mieć +12V na stałe i +12V po włączeniu szyby ogrzewanej.
Dzięki,
Igor.
- Vito
- Admin na emeryturze
- Imię: Witek
- Kontakt:
Montaż silnika nie wymusza demontażu krańcówek
W dalszej części ----> dobre wnioski
Odnośnie grzania lusterek zapraszam do działu manuale
Odnośnie grzania lusterek zapraszam do działu manuale
Witam, chciałbym zamontować centralny zamek do mojej pandy i z tego co wyczytałem w tym temacie to wystarczy kupić 4 silniczki oraz centralkę z pilotami. Mam kilka pytań:
1. Czyli z tego co rozumiem wystarczy zamontować silniczki w oryginalnych kasetach w drzwiach, spiąć wszystkie silniczki równolegle i podłączyć do centralki ?
2. Co to są za elementy która zaznaczyłem na poniższym zdjęciu ?
3. silniczek należy podpiąć do oryginalnej kostki w kasecie ?

1. Czyli z tego co rozumiem wystarczy zamontować silniczki w oryginalnych kasetach w drzwiach, spiąć wszystkie silniczki równolegle i podłączyć do centralki ?
2. Co to są za elementy która zaznaczyłem na poniższym zdjęciu ?
3. silniczek należy podpiąć do oryginalnej kostki w kasecie ?

- Zwierzak
- Maniak
1. w wersji najbardziej prostej tak wystarczy zrobić
2. są to mikrostyki odpowiedzialne za:
- ten dalej od silniczka za sygnalizację otwartych/zamkniętych drzwi (krańcówka)
- ten bliżej jest odpowiedzialny za sprawdzenie stanu wkładki
3. to zależy czy masz instalację czy nie i od tego jaki masz plan później tym sterować
2. są to mikrostyki odpowiedzialne za:
- ten dalej od silniczka za sygnalizację otwartych/zamkniętych drzwi (krańcówka)
- ten bliżej jest odpowiedzialny za sprawdzenie stanu wkładki
3. to zależy czy masz instalację czy nie i od tego jaki masz plan później tym sterować
Witam,
dzięki za podpowiedzi. Zamontowałem w sobotę - zajęło 3 godziny + wcześniej 2 na montaż sterownika. W końcu FIAT ma porządne spinki tapicerki, które nie są do wyrzucenia po pierwszym demontażu.
dzięki za podpowiedzi. Zamontowałem w sobotę - zajęło 3 godziny + wcześniej 2 na montaż sterownika. W końcu FIAT ma porządne spinki tapicerki, które nie są do wyrzucenia po pierwszym demontażu.
panowie montuje wlasnie ten centralny
jak wyjac zamek z drzwi ??? blokuje mnie prowadnica szyby i za nic nie chce wyjsc, aha i jak odczepic ciegno od klamnki zewnetrznej prosze o szybka odpowiedz
ps odkrecilem prowadnice szyby, ale niewiele pomoglo chyba ze trzeba je wyjąć
ps2 dla potomnych trzeba odpiac prowadnice szyby (plastikowy zaczep) i wtedy juz pojdzie
ps odkrecilem prowadnice szyby, ale niewiele pomoglo chyba ze trzeba je wyjąć
ps2 dla potomnych trzeba odpiac prowadnice szyby (plastikowy zaczep) i wtedy juz pojdzie
Dzień dobry,
prowadnica osłonięta jest elementem z tworzywa sztucznego - musisz to zdemontować. Aby to zrobić u dołu po lewej jest kołek który musisz wyjąć bo blokuje on tą operację.
Co do cięgien - są zabezpieczone tak jak linka od klamki wewnętrznej ale demontaż zabezpieczenia jest nieco kłopotliwy bo nie ma miejsca. Ważne: próby działania rób przy otwartej szybie bo jak pomylisz cięgna to nie otworzysz klamką auta z zewnątrz.
prowadnica osłonięta jest elementem z tworzywa sztucznego - musisz to zdemontować. Aby to zrobić u dołu po lewej jest kołek który musisz wyjąć bo blokuje on tą operację.
Co do cięgien - są zabezpieczone tak jak linka od klamki wewnętrznej ale demontaż zabezpieczenia jest nieco kłopotliwy bo nie ma miejsca. Ważne: próby działania rób przy otwartej szybie bo jak pomylisz cięgna to nie otworzysz klamką auta z zewnątrz.
poradziłem sobie centralny hula jak złoto, całość wyszła 110pln + 14pln siłownik klapy tył + 40pln przelotki drzwi przednie z aso, + jakieś tam kable do instalacji złączki diody itp. z efektu jestem b zadowolony paździoch chyba też bo pomiguje awarami jak go otwieram
, jedno pytanie na koniec; w bagazniku montowalem zwykly siłownik wpięty w cięgno łączące bębenek z zamkiem niestety działało to tylko wtedy kiedy kluczyk był wlożony w zamek - bez niego nie da rady obrócić bębenkiem. Poradziłem sobie odpinając całkiem zamek od kluczyka został tylko z pilota, ale wolałbym mieć i kluczyk i pilot - przerabiał ktoś jak usunąć tą blokade z Bembenka ?
- Pawell82
- Księżycowy Jimm
- Imię: Paweł
- gadu: 1416221
Za nim będziecie robić centralny zamek i kupować np. kasety zamka sprawdzicie czy nie macie już dobrych kaset, bo nieraz jak brakowało FAP zwykłych to zakładali kasety z centralnym jako zwykłe zamki . Taka mała informacja na przyszłość 
Podłączenie pod FiatECUScan , Kasowanie błędów . Procedura Proxi (osiowanie)
Moja Panda : http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=2851" onclick="window.open(this.href);return false;
- Zwierzak
- Maniak
mortar pisze:Poradziłem sobie odpinając całkiem zamek od kluczyka został tylko z pilota, ale wolałbym mieć i kluczyk i pilot - przerabiał ktoś jak usunąć tą blokade z Bembenka ?
Nie da się, bo to blokują zapadki w zamku. Kup zamek z siłownikiem.
Witam,
właśnie doszedłem do etapu blokad w bębenku:(. Po czym poznać że zamek ma zabudowany siłownik?
właśnie doszedłem do etapu blokad w bębenku:(. Po czym poznać że zamek ma zabudowany siłownik?
- Vito
- Admin na emeryturze
- Imię: Witek
- Kontakt:
Jeśli pytasz o zamek kierowcy ( bo tylko ten kojarzę ) to powinno tam iść 6 kabli, jak idą 4 to niema
-
Borys
- Leader Team
- Imię: Paweł
- gadu: 3278890
Vito pisze:Jeśli pytasz o zamek kierowcy ( bo tylko ten kojarzę ) to powinno tam iść 6 kabli, jak idą 4 to niema
Dokladnie jest tak jak Vito pisze. Ja musialem zmieniac wiazke z 6 kablami
aby wszystko gralo.
Mój żółty budyń http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=2469" onclick="window.open(this.href);return false;
Chodziło mi o zamek (kasetę) klapy. U mnie są krańcówki w zamku bagażnika bo gdy zamykam auto i jednocześnie jest otwarta klapa to zamek "odbija". Rzuciłem okiem na kasetę (bez zdejmowania tapicerki) ale nie wydaje mi się żeby prócz krańcówek był tam inny element np. silniczek.