Mandaty za jazde bez zimowych opon.

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Awatar użytkownika
gumis
StickerLover
Imię: Tomek
Panda: 1.2 DynamiT 2004

Re: Mandaty za jazde bez zimowych opon.

Post autor: gumis »

dokladnie. Zakladasz zimowki wtedy kiedy jest taka koniecznosc, kiedy temperatura mocno spada, itp...a nie wprowadzanie dretwego przepisu, jakby swiecie byli przekonani, ze akurat od 1-go bedzie taka pogoda, ze TRZEBA je wtedy zakladac. A bedzie sloneczko, przyjemnie, itp. i tez masz ganiac na zimowkach. Po co?
Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
Deacon
Admin na emeryturze
Imię: Michał
Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport

Post autor: Deacon »

po to, zeby bylo BEZPIECZNIEJ. juz Ci pisalem, ze ja i Ty wiemy, kiedy trzeba zalozyc zimowki ale jest od groma kretynoiw, ktorzy tez wiedza ale tego nie robia z roznych powodow. jak nie bedzie podanego okresu to Ci wlasnie kretyni w srodku zimy beda dalej twierdzili, ze dla nich warunki sa super i nie potrzebuja zimowek.
Awatar użytkownika
Agent
Wymiatacz
Imię: Emil
gadu: 6553887
Panda: 19.09.2011r. - 10.10.2013r.
Kontakt:

Post autor: Agent »

Deacon pisze:
gumis pisze:co zime widze kretynow jezdzacych na letnich. jeden nie kupuje bo go nie stac co juz wogole uwazam za jakas komedie bo jak stac mnie na auto to stac mnie na jego eksploatacje. nie stac mnie na eksploatacje - nie kupuje auta. niestety Polacy maja problem z logicznym mysleniem i stad tyle trupow jezdzacych po naszych drogach. inni nie kupuje bo "przeciez ja mam 5km do pracy to po co bede kupowal".
Nie obrażaj innych ludzi, bo sam wychodzisz na takiego, co dał się zmanipulować przez medialną propagandę. Jak ktoś jeździ ostrożnie, lub robi niewiele kilometrów zimą, to po jaką cholerę ma wydawać na opony, które tak naprawdę nie przydadzą mu się. Z kolei dla debila, to i łańcuchy na kołach na niewiele mu się zdadzą. Jak chcesz czuć się bezpieczny to kup lepiej limuzynę pokroju S-klasse, wtedy będziesz miał jakieś szanse w razie poważniejszego wypadku...
Life is 2 short 2b slow...
Awatar użytkownika
bart_tychy
Klubowicz na emeryturze
Imię: Bartek
gadu: 0
Panda: była, ale nie ma :(
jest paseratti

Post autor: bart_tychy »

a ja jestem za tym by wprowadzili coś typu: Nie masz zimówek na śniegu Twoje OC nie obowiązuje. auto trzeba dostosować do warunków na drodze, a nie do czasem dziwnych przepisów
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz
Imię: ...
Panda: 1.3 JTD

Post autor: Dreamcatcher »

z tym OC to zły pomysł. Może dojść do wypadku, ktoś będzie wymagał leczenia a nie będzie pieniędzy bo ani ubezpieczenie ani kierowca (ba ma OC) nie będą chcieli zapłacić. A wiadomo jak sprawy się ciągną w sądach. Jeśli już to ubezpieczyciel mógł by się domagać zwrotu od sprawcy wypłaconego odszkodowania. Choć i tak uważam iż od takich rzeczy [dodatkowe odszkodowania] jest sąd.
Zdaje się iż w USA były cyrki z ubezpieczeniami. Ale to ktoś by musiał podeprzeć linkiem.
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak
Imię: Sławek
Panda: 1,3 Mjet Van

Post autor: OsiemKilo »

po to, zeby bylo BEZPIECZNIEJ.
Jeśli w listopadzie bedzie ok. 15 st. C i spadnie deszcz to podejrzewam, że mało kto bedzie zadowolony z przymusowego jeżdzenia na zimówkach. Większość zimowych opon powyżej 15 st. C odpływa i nie bardzo nadaje się do bezpiecznej jazdy.
Moim zdaniem przepis jest kompletnie bez sensu z terminami datowymi. Wymiana opon powinna odbywać się faktycznie jak temperatura jest poniżej np, 8st. C. Policja może mieć termometry :lol: i na podstawie tego egzekwować prawa.

Po przeczytaniu tego artykułu nasunął mi się pomysł: Nakazać jeździć na zimówkach, pozwolić jeździć na kolcach i zaprzestać posypywania dróg solą. W samorządach zostanie więcej kasy a ludzie z kolcami zrobią porządek z lodem. Tak jak ma to miejsce w krajach skandynawii. Zresztą oni, jak dobrze kojarze, mają sztywny przedział datowy na jazde na zimowkach.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
Deacon
Admin na emeryturze

Agent pisze: [..]Nie obrażaj innych ludzi, bo sam wychodzisz na takiego, co dał się zmanipulować przez medialną propagandę[..]
czyli wg ciebie regula 7 stopni to marketingowa bajka? nie mam pytan.
Agent pisze: [..]Jak ktoś jeździ ostrożnie, lub robi niewiele kilometrów zimą, to po jaką cholerę ma wydawać na opony, które tak naprawdę nie przydadzą mu się[..]
skomentuje to tylko tak :facepalm:

OsiemKilo - toz pisalem, ze z wykonaniem pomyslow u nas jest problem. tylko jak nie podadza przedzialu czasowego to kazdy bedzie sobie roznie interpretowal czy juz moze zalozyc czy nie.
Awatar użytkownika
Agent
Wymiatacz
Imię: Emil
gadu: 6553887
Panda: 19.09.2011r. - 10.10.2013r.
Kontakt:

Post autor: Agent »

Deacon pisze:skomentuje to tylko tak :facepalm:
Ten Twój bełkot tak samo bym skomentował :P

Co do wątku z odszkodowaniami z OC - to niby jak? Ten kto spowoduje wypadek i nie będzie miał opon zimowych, to będzie musiał jeszcze pokryć z własnej kieszeni naprawę auta dla poszkodowanego? :hahaha:
Life is 2 short 2b slow...
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak
Imię: Sławek
Panda: 1,3 Mjet Van

Post autor: OsiemKilo »

Deacon pisze: OsiemKilo - toz pisalem, ze z wykonaniem pomyslow u nas jest problem. tylko jak nie podadza przedzialu czasowego to kazdy bedzie sobie roznie interpretowal czy juz moze zalozyc czy nie.
No ok, tylko przedział podany w tym artykule jest niedorzeczny.
Dla przykładu: W Szwecji wymóg korzystania z opon zimowych lub innego równorzędnego wyposażenia (np. opon letnich z łańcuchami przeciwślizgowymi na wszystkich kołach) obowiązuje w okresie od 1 grudnia do 31 marca.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
Deacon
Admin na emeryturze

na razie nie ma sie co goraczkowac - to dopiero jest propozycja i nie wiadomo czy ja wogole zrealizuja.
Awatar użytkownika
bart_tychy
Klubowicz na emeryturze
Imię: Bartek
Panda: była, ale nie ma :(
jest paseratti

Post autor: bart_tychy »

Agent pisze:
Deacon pisze:Co do wątku z odszkodowaniami z OC - to niby jak? Ten kto spowoduje wypadek i nie będzie miał opon zimowych, to będzie musiał jeszcze pokryć z własnej kieszeni naprawę auta dla poszkodowanego? :hahaha:
niedostosowanie auta do pory roku równoznaczne z utratą oc
Awatar użytkownika
Pawell82
Księżycowy Jimm
Imię: Paweł
gadu: 1416221
Panda: PANDA 1.2 8V Classic My Life rok 2011

Post autor: Pawell82 »

http://moto.wp.pl/kat,106078,title,Opon ... omosc.html" onclick="window.open(this.href);return false; Artykuł
PCP
Podłączenie pod FiatECUScan , Kasowanie błędów . Procedura Proxi (osiowanie)

Moja Panda : http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=2851" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
skubie
Bywalec
Panda: 1.1 2004r. BRC Seq24

Post autor: skubie »

Panowie dobrze wiemy, że banda palantów z polityki już wzięła za to kasę :x

Dobrze wiemy, że taki przepis jest dobry, ale nigdy ze sztywnymi datami :evil:

Powinno być tak, że zależy to od temperatury np. 6st. i być ogłaszane publicznie we wszystkich wiadomościach przez tydzień dając czas by każdy zdążył z nagłą kolejką w warsztatach, a jeśli ktoś miałby nie usłyszeć lub się bać to jemu dać właśnie taki przybliżony termin :D
Nie ma tu super dobrego "złotego środka" ale ten który napisałem na pewno jest kilka razy lepszy od tego fagasowego POlityków :razz:
Obrazek
Awatar użytkownika
Worczynski
Klubowicz na emeryturze
Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)

Post autor: Worczynski »

Powinien być sztywny przepis - śnieg, lód, gołoledź itp auto ma mieć zimówki. Nie ma = mandat. Byłoby najuczciwiej. A opowieści, że dobry kierowca zimę objeździ na letnich to szerzą tylko bezmyślni kierowcy.
Awatar użytkownika
Pawell82
Księżycowy Jimm
gadu: 1416221
Panda: PANDA 1.2 8V Classic My Life rok 2011

Post autor: Pawell82 »

http://moto.onet.pl/1664528,1,opony-zim ... tml?node=2" onclick="window.open(this.href);return false; 500zł :/ Mandatu za brak
PCP
Podłączenie pod FiatECUScan , Kasowanie błędów . Procedura Proxi (osiowanie)

Moja Panda : http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=2851" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany