Dzienne led
- ma16
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marek
- gadu: 6657256
Re: Dzienne led
mam takie lampy zamontowane, chociaż mnie kosztowaly 180 zł, ale w moim temacie masz zdjecia jak to wyglada.
Ostatnio zmieniony czw 23:28, 05 lip 2012 przez Zwierzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Naruszenie punktu 11. regulaminu forum
Prawdziwy zdrajca włoskiej marki Powraca !
Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
- matyja
- Wymiatacz
- Imię: Mateusz
- gadu: 0
większość z tych DRL'ów sprzedawanych na Allegro niestety, ale są przeznaczone na zasilanie 12V napięciem
jak wiemy, w samochodzie po rozruchu mamy ponad 14V... takie napięcie jest niestety zabójcze dla LED'ów
objawi się to znacznie szybszym zużywaniem, co poskutkuje przepaleniem diód
ja jak montowałem DRL'y u siebie, to kupiłem najtańsze jakie były z homologacją i zrobiłem sobie układzik stabilizujący napięcie z jednoczesnym załączaniem świateł
polecam takie rozwiązanie, gdyż pozwala ono na wydłużenie trwałości niedrogich lamp
ja swój układ zrobiłem na stabilizatorze LF120 (i kondensatorach filtrujących) oraz dwóch przekaźnikach - jeden załącza światła po pojawieniu się napięcia od alternatora, a drugi wyłącza LED'y, po włączeniu świateł pozycyjnych
układ jest prosty - na życzenie mogę przedstawić schemat i ewentualnie projekt płytki
przy wyborze stabilizatorka należy wziąć pod uwagę, aby był on LDO (LOW DROP OUT) ewentualnie VERY LOW DROP OUT
te stabilizatory charakteryzują się tym, że nie potrzebują dużo większego napięcia na wejściu w celu jego stabilizacji (dodatkowo nie grzeją się)
standardowe LM'y potrzebują ok 3-4V więcej niż napięcie stabilizowane, więc się nie nadają do tego celu
jak wiemy, w samochodzie po rozruchu mamy ponad 14V... takie napięcie jest niestety zabójcze dla LED'ów
objawi się to znacznie szybszym zużywaniem, co poskutkuje przepaleniem diód
ja jak montowałem DRL'y u siebie, to kupiłem najtańsze jakie były z homologacją i zrobiłem sobie układzik stabilizujący napięcie z jednoczesnym załączaniem świateł
polecam takie rozwiązanie, gdyż pozwala ono na wydłużenie trwałości niedrogich lamp
ja swój układ zrobiłem na stabilizatorze LF120 (i kondensatorach filtrujących) oraz dwóch przekaźnikach - jeden załącza światła po pojawieniu się napięcia od alternatora, a drugi wyłącza LED'y, po włączeniu świateł pozycyjnych
układ jest prosty - na życzenie mogę przedstawić schemat i ewentualnie projekt płytki
przy wyborze stabilizatorka należy wziąć pod uwagę, aby był on LDO (LOW DROP OUT) ewentualnie VERY LOW DROP OUT
te stabilizatory charakteryzują się tym, że nie potrzebują dużo większego napięcia na wejściu w celu jego stabilizacji (dodatkowo nie grzeją się)
standardowe LM'y potrzebują ok 3-4V więcej niż napięcie stabilizowane, więc się nie nadają do tego celu
- ma16
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marek
- gadu: 6657256
a czy przypadkiem diód led nie steruje się prądem ? przedstawiłeś układ który zabezpiecza ledy przed większym napięciem. Diody led są bardziej wrażliwe na zmiany prądu, a nie napięcia....
Prawdziwy zdrajca włoskiej marki Powraca !
- Amino
- Sysadmin
- Imię: Marcin
- gadu: 2306550
- Kontakt:
mafcin pisze:zgadza się, ale zasilając diodę wyższym napięciem, popłynie przez nią większy prąd
Dlatego też zamiast stabilizować napięcie i wyszukiwać stabilizatory low drop, powinieneś zasilać te ledy ze źródła prądowego.
- matyja
- Wymiatacz
Amino pisze:mafcin pisze:zgadza się, ale zasilając diodę wyższym napięciem, popłynie przez nią większy prąd
Dlatego też zamiast stabilizować napięcie i wyszukiwać stabilizatory low drop, powinieneś zasilać te ledy ze źródła prądowego.
miałem stabilizatory napięcia LF120A, to je wykorzystałem
można to zrobić na stabilizatorach prądu - np. na jakimś LM317
witam
co sądzicie o takich ledach ?
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-2x9led-okragle-z-automatem-wawa-gw-i2471497981.html
zrobię otwory w zderzaku i je zamontuję .
PS.inne mi się nie podobają, a na te w oryginalnych miejscach po halogenach (brak kasy)
pozdrawiam
co sądzicie o takich ledach ?
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-2x9led-okragle-z-automatem-wawa-gw-i2471497981.html
zrobię otwory w zderzaku i je zamontuję .
PS.inne mi się nie podobają, a na te w oryginalnych miejscach po halogenach (brak kasy)
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt 10:03, 24 lip 2012 przez Zwierzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Procedura Proxi, podłączenie pod FES'a.Centralny zamek ,
-
wuja69
- Bywalec
- Imię: Janusz
- gadu: 388664
Witam, a w którym miejscu zrobisz otwory?Mam ten sam dylemat.
- Forsaken
- Klubowicz
- Imię: Piotrek
Dokupienie dwóch maskownic to już znowu nie jest taki duży koszt. Jedna to ok 50zł, więc chyba lepiej się szarpnąć, żeby to jakoś wyglądało.
Ostatnio zmieniony wt 10:06, 24 lip 2012 przez Zwierzak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lukasz
- Przyjaciel klubu
- Imię: Łukasz
- gadu: 8896262
średnica 7,5cm, otwór w kratce halogena ma 9cm takze pasują w nie LEDy, ale te droższe ; )
Ostatnio zmieniony wt 10:05, 24 lip 2012 przez Zwierzak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Naruszenie Punktu 11. regulaminu forum
Powód: Naruszenie Punktu 11. regulaminu forum
Witam. Proszę o opinie o światłach philips daylight 4. Przymierzam się do montażu dziennych ledów w kratce zderzaka. Interesuje mnie opinia o działaniu tych światełek, ich trwałość, awaryjność oraz czy do zamontowania trzeba wycinać kawałek tej kratki aby miało to jakiś wygląd. Może ktoś poleci jakieś inne światełka ale nie okrągłe do zamontowania w kratkach zderzaka. Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi. Ewelina.
-
Deacon
- Admin na emeryturze
- Imię: Michał
zakladam, ze przeczytalas caly ten temat? jesli tak to powinnas znac juz odpowiedzi bo na temat tych lampek juz bylo troche.
ja dodam tylko od siebie, ze jak nie wytniesz ramki to beda wystawaly poza nia
ja dodam tylko od siebie, ze jak nie wytniesz ramki to beda wystawaly poza nia
- mija
- Profesjonalista
- Imię: Michał
Myślał ktoś o montażu w oryginalnej lampie Pandy, nad mijania w tym pasku aż się prosi tak jak by to projektując przewidywali:)
Wiem, że na kloszach nie ma wybitej homologacji ale klosz jest w tym miejscu przeźroczysty jeżeli by wcisnąć PHILIPS DayLight 4 na których jest wybity duży znak homologacji to powinno być ok chyba że ktoś upierdliwy....
Co sądzicie?
Wiem, że na kloszach nie ma wybitej homologacji ale klosz jest w tym miejscu przeźroczysty jeżeli by wcisnąć PHILIPS DayLight 4 na których jest wybity duży znak homologacji to powinno być ok chyba że ktoś upierdliwy....
Co sądzicie?
- gumis
- StickerLover
- Imię: Tomek
kazda ingerencja w lampy moze prowadzic do utraty dowodu
ale nie takie rzeczy ludzie na forum robili. Zalezy na jakiego policjanta i diagnoste trafisz. Zawsze mozesz powiedziec, ze takie juz kupiles, a samochod ma aktualny przeglad. Zawsze jest jakies ale. Sam sie juz nad tym zastanawialem, bo tam jest wrecz idealne miejsce 
Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
- matyja
- Wymiatacz
gumis pisze:kazda ingerencja w lampy moze prowadzic do utraty dowoduale nie takie rzeczy ludzie na forum robili. Zalezy na jakiego policjanta i diagnoste trafisz. Zawsze mozesz powiedziec, ze takie juz kupiles, a samochod ma aktualny przeglad. Zawsze jest jakies ale. Sam sie juz nad tym zastanawialem, bo tam jest wrecz idealne miejsce
ja tam wolałbym nie ryzykować dyskusji z niebieskimi, ani tym bardziej utraty dowodu osobistego....