Mineralny Hipol w skrzyni - opinie
-
boston
- Klubowicz na emeryturze
- gadu: 0
- Panda: JTD
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Mineralny Hipol w skrzyni - opinie
Witajcie.
Przy okazji zwalenia skrzyni podczas wymiany sprzęgła wymienione uszczelniacze, łożysko główne i łożysko na wałku. Teraz idealnie sucho i cicho - jeździ się jak nowym. Z tym że ja nie dopilnowałem jaki olej lali i mam mineralnego Hipola. W prawdzie dobrze że nowy ale zalecany jest półsyntetyk 75W90. I co jeździć tak czy zmieniać ? Teoretycznie do zimy można by na nim pojeździć ale czy jest to zdrowe dla tej wyremontowanej skrzyni ?
Przy okazji zwalenia skrzyni podczas wymiany sprzęgła wymienione uszczelniacze, łożysko główne i łożysko na wałku. Teraz idealnie sucho i cicho - jeździ się jak nowym. Z tym że ja nie dopilnowałem jaki olej lali i mam mineralnego Hipola. W prawdzie dobrze że nowy ale zalecany jest półsyntetyk 75W90. I co jeździć tak czy zmieniać ? Teoretycznie do zimy można by na nim pojeździć ale czy jest to zdrowe dla tej wyremontowanej skrzyni ?
PROFESJONALNE ZDJĘCIA TWOJEGO SAMOCHODU ? ZAPRASZAM NA PRIV
- Pawell82
- Księżycowy Jimm
- Imię: Paweł
- gadu: 1416221
- Panda: PANDA 1.2 8V Classic My Life rok 2011
Re: Mineralny Hipol w skrzyni - opinie
Myślę ze tak jest cisza o wiele a w zimie będzie ci troszkę ciężej lewarek chodził ale trochę no i wycieków długo nie zobaczysz 
Podłączenie pod FiatECUScan , Kasowanie błędów . Procedura Proxi (osiowanie)
Moja Panda : http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=2851" onclick="window.open(this.href);return false;
- Lukasz
- Przyjaciel klubu
- Imię: Łukasz
- gadu: 8896262
- Panda: Abarth 500 EsseEsse 160KM '10 + Alfa Romeo MiTo 1.4tb 155KM '08
OLEJ ZAWSZE LEJEMY TAKI JAKI ZALECA PRODUCENT! (nie mowie o MARCE tylko o danych technicznych oleju) Co z tego ze cicho? jak mogą miejsca stykania się materiałów współpracujących współpracować nie tak jak powinny i może to przyspieszyć zużycie skrzynki nawet o 500%? Jedz do nich i niech ci wleją TAKI OLEJ JAKI MA TAM BYĆ! (o właściwościach i klasie lepkościowej takiej jaka zalecił producent!)
(A jak dla kogoś OLEJ to OLEJ to niech sobie wleje kujawski
)
(A jak dla kogoś OLEJ to OLEJ to niech sobie wleje kujawski
-
boston
500% powiadasz
Dobra to jeśli nie ma być kujawski to wtedy rozumiem że coś takiego będzie właściwe ? http://allegro.pl/olej-tutela-zc75-do-s ... 97174.html" onclick="window.open(this.href);return false;
albo taki http://www.oiluks.pl/Motul-Motylgear-75w80.html" onclick="window.open(this.href);return false; ?
Dobra to jeśli nie ma być kujawski to wtedy rozumiem że coś takiego będzie właściwe ? http://allegro.pl/olej-tutela-zc75-do-s ... 97174.html" onclick="window.open(this.href);return false;
albo taki http://www.oiluks.pl/Motul-Motylgear-75w80.html" onclick="window.open(this.href);return false; ?
- zecer1971
- Zasłużony dla PCP
- Imię: Tomek
- gadu: 5336642
- Panda: Była Active z klimą
Najlepiej taki olej jak podałeś w linku -TUTELA- pełen syntetyk
Kiedyś zalałem hipolem skrzynie w CC 900 i jesienią gdy temperatura troszkę spadła był problem ze zmianą biegów na zimnym silniku i skrzyni.
Kiedyś zalałem hipolem skrzynie w CC 900 i jesienią gdy temperatura troszkę spadła był problem ze zmianą biegów na zimnym silniku i skrzyni.
-
boston
Dobra to taki kupię
jednak 75W80 to nie jest syntetyk chyba bo synt ma oznaczenie 75W90
jednak 75W80 to nie jest syntetyk chyba bo synt ma oznaczenie 75W90
- Lukasz
- Przyjaciel klubu
- Imię: Łukasz
- gadu: 8896262
- Panda: Abarth 500 EsseEsse 160KM '10 + Alfa Romeo MiTo 1.4tb 155KM '08
czy syntetyk czy nie to nie do konca oznaczenie gra role, czy syntetyk, czy mineral, czy polsyntetyk to tylko jest z czego ten olej zostal zrobiony. Wez olej tutela z linku pierwszego bo taki miales w skrzyni fabrycznie. 
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
- Panda: 1,3 Mjet Van
Wywalaj ten olej ze skrzyni i lej zgodny z zaleceniami producenta(chodzi o parametry)! Ja kiedyś popełniłem ten błąd i wlałem hipola a jak przyszła zima to walczyłem z biegami. W zimie(-10st.C) jak wrzuciłem jedynke to nie chciała wyjść, musiałem przeciągnąć auto na zimnym i na chama wbijać drugi bieg, bo nie chiał normalnie wejść. STANOWCZO ODRADZAM HIPOL, tymbardziej biorąć pod uwage budowe skrzyni biegów (łozyska są połaczone z plastikowymi elementami). Nie rozbierałem nigdy skrzyni z pandy ale skrzynie typu BE1/3 znam na pamięć i właśnie na piątym biegu łozysko jest zintegrowane w plastiku.Jeśli chodzi o olej to zawsze lej porządny i ostotne jest aby stan oleju nie był zbyt długo za niski bo wtedy prędzej jak później źle oksploatowaną skrzynie trafi szlag.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
-
boston
zamówiłem już Tutele z allegro. Nie mam tylko tej pompki do wlewania oleju ale wleje przez odpowietrznik bo to bez różnicy przecież
- Pawell82
- Księżycowy Jimm
- Imię: Paweł
- gadu: 1416221
- Panda: PANDA 1.2 8V Classic My Life rok 2011
niema żadnej różnicy 
Podłączenie pod FiatECUScan , Kasowanie błędów . Procedura Proxi (osiowanie)
Moja Panda : http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=2851" onclick="window.open(this.href);return false;
- Amino
- Admin na emeryturze
- Imię: Marcin
- gadu: 2306550
- Panda: Była. Jest Kura :)
- Kontakt:
Jak już jesteśmy przy wymianie oleju w skrzyni to fajnie by było gdyby któryś z Was porobił zdjęcia i opisał jak ten olej wymienić.
-
boston
ok postaram się