Częste przepalanie się bezp. F 22

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

adamson
Świeżak
Imię: Adam
gadu: 0

Częste przepalanie się bezp. F 22

Post autor: adamson »

Mam ostatnio problem z bezp. F 22 (w komorze silnika), na deklu ze skrzynki F 22 napisane "fuel pump". W ciągu miesiąca już trzeci raz wymieniałem ten bezpiecznik.Żonka mi dzwoni, że auto nie odpaliło, że może znowu akumulator (akumulator ma dopiero 2 miesiące, tak że nówka), wsiadam do auta, przekręcam zapłon i już coś mi nie pasuje - nie słyszę charakterystycznego dźwięku pompy.Otwieram machę, skrzynkę bezpieczników i szok... . Żeby on był tylko przepalony ! Po prostu był prawie stopiony plastik, a to jest bezp. 20 A. Dodatkowo zauważyłem, że dość mocno jest "przygrzane" gniazdo mocowania tego bezpiecznika. Co może powodować takie objawy ? :? Czyżby coś z pompą paliwa ? Dodam, że raczej nie jeździmy na "oparach", mało kiedy jest 1/4 baku.
Awatar użytkownika
ma16
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marek
gadu: 6657256

Re: Częste przepalanie się bezp. F 22

Post autor: ma16 »

masz konkretne zwarcie na pompie i jesli tak bedzie przez dluzszy czas mozesz przetopic wiazke i bedzie nieszczescie...
Prawdziwy zdrajca włoskiej marki Powraca !

Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
Awatar użytkownika
Amino
Sysadmin
Imię: Marcin
gadu: 2306550
Kontakt:

Post autor: Amino »

Przegrzane gniazdo i stopiony bezpiecznik może świadczyć o niepewnym kontakcie w gniezdzie, być może jest zaśniedziałe od dostępu wilgoci. Musiałbyś się dostać do blaszek które trzymają owy bezpiecznik, oczyścić je i podoginać aby kontakt był pewniejszy. 20A nie jest jakimś tam dużym prądem, a w przypadku "konkretnego" zwarcia o którym wspomina ma16, powinien od razu się przepalić bezpiecznik. Dobry styk bezpiecznika z gniazdem potrafi przenieść większe prądy nie powodując grzania.
adamson
Świeżak
Imię: Adam
gadu: 0

Post autor: adamson »

OK, na razie dzięki za podpowiedzi. Jutro konkretnie to rozbiorę i pooglądam w skrzynce. A czy np. podłączenie do gniazda diagnostycznego pokaże jakieś błędy, ewentualnie pokaże co konkretnie szwankuje w tej sytuacji ?
Awatar użytkownika
Vito
Admin na emeryturze
Imię: Witek
Kontakt:

Post autor: Vito »

Najprawdopodobniej nic nie pokarze
ODPOWIEDZ