Fabryczne czujniki parkowania
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
- Panda: Actual 1,1 2007
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Re: Fabryczne czujniki parkowania
Może być też tak, pojawia się komunikat na liczniku tak jak to w Punto jest. Licznik odpowiadający naszemu dynamicowi ma kontrolkę, a taki odpowiadający emotion kontrolki nie ma.
Nie mam pod ręką obu liczników żeby porównać. Kontrolka powinna być w obrębie tarczy prędkościomierza po prawej.
Nie mam pod ręką obu liczników żeby porównać. Kontrolka powinna być w obrębie tarczy prędkościomierza po prawej.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
- spacewalker
- Bywalec
- gadu: 0
- Panda: C.D.n....
Ja wsadziłem licznik od 100-tki i kontrolki nie ma. Nie osiowałem jeszcze nic bo interface do mnie idzie. Wg schematu wychodzi ze z BODY idzie sygnał wstecznego, mam ten sam PDC co Ty masz u siebie w foto,
http://www.fotosik.pl/u/zwierz12345/zdj ... bum/882486" onclick="window.open(this.href);return false;
w wolnym czasie pociągne kabel do Body by zobaczyc co bedzie. Być moze trzeba przekodowac body na obecnośc PDC albo przynajmniej zeby sygnalizował wsteczny bieg.
Wtedy być moze Z / lub BEZ PDC tez bedzie to działac.
Jak widac na foto nie ma ikonki PDC, jest za to kilka innych interesujących

http://www.fotosik.pl/u/zwierz12345/zdj ... bum/882486" onclick="window.open(this.href);return false;
w wolnym czasie pociągne kabel do Body by zobaczyc co bedzie. Być moze trzeba przekodowac body na obecnośc PDC albo przynajmniej zeby sygnalizował wsteczny bieg.
Wtedy być moze Z / lub BEZ PDC tez bedzie to działac.
Jak widac na foto nie ma ikonki PDC, jest za to kilka innych interesujących

coś bym przerobił...ale co, jak juz nie ma co
- Zwierzak
- Maniak
100 HP nie miało czujników parkowania fabrycznych o ile mi wiadomo
Do body idą 2 kable: sygnał wstecznego i linia diagnostyczna. NIe wiem czy linia diagnostyczna przechodzi tylko przez body do gniazda diagnostycznego czy ma jakieś dodatkowe funkcje
- spacewalker
- Bywalec
Który jeszcze kabel idzie do BODy ? Bo wg schematu tylko 1.
- Zwierzak
- Maniak
Pin 20
- spacewalker
- Bywalec
A tarczkę masz takiego licznika co pokazuje PDC?
O ile to kontrolka od PDC a nie info na LCD
O ile to kontrolka od PDC a nie info na LCD
- Zwierzak
- Maniak
Nie mam takiej tarczy i skłaniam się ku temu, że informacja o ile jest podawana jest na wyświetlaczu. Elearn podaje że niby kontrolka jest.
- spacewalker
- Bywalec
Obadałem dzis coś niecoś i chyba zonk. W moim org PDC nie ma kabla na pinie 20 we wtyczce, podciagnołem go do Body, zasilanie ze wstecznego tez z Body, choc jest dokladnie takie samo jak z lampy wstecznej. Po podłaczeniu PDC sie nie obudził, nie pikał, a auto stalo w garazu. Po odłaczeniu K-line wszystko dziala.
- gregory1979
- Klubowicz
- Imię: Grzegorz
- Panda: Fiat Tipo 1.4 LPG BRC
była 0.9 TwinAir Turbo 2012 r. LPG BRC oraz 1.1 Actual 2003 r. LPG BRC - Lokalizacja: Środa Wlkp. PSR
Elearn podaje że kontrolka niby jest. Aczkolwiek nie spotkałem się z taką w Pandzie. Być może była przewidziana w zegarach na rynek inny niż nasz. Tak samo jak kontrolka czujnika deszczu, gdzie takich czujników u nas nie ma, a były przewidziane na rynek amerykański. Gdzieś wyczytałem że może to być kontrolka awarii ogólnej która zapala się w przypadku niedziałającego jednego z czujników.Zwierzak pisze:... skłaniam się ku temu, że informacja o ile jest podawana jest na wyświetlaczu. Elearn podaje że niby kontrolka jest.
W instrukcji znalazłem opis anomalii - awarii:
SYGNALIZACJA ANOMALII
Ewentualne anomalie czujników parkowania sygnalizowane są podczas włączania biegu wstecznego sygnałem akustycznym trwającym 3 sekundy.
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
- Panda: 1,3 Mjet Van
Jestem świeżo po dołożeniu całego zestawu czujników i niestety mi to nie działa mimo oryginalnej fabrycznej wiązki. Czy jest możliwość, że body nie daje sygnału o wlączonym biegu wstecznym mimo tego, że wszystkie kable i piny w body są? W zasadzie wiem tylko, że to nie trybi a nie mam pojęcia gdzie szukać problemu.
EDIT:
Juz znalazlem przyczyne niedzialania czujników. Byl to źle wpiety buzzer, kto by pomyślał, że można go źle wpiąć...
Odpowiem od razu jak centralka sygnalizuje uszkodzenie/brak czujnikow. Kontrolki na zegarach nie mam (dynamic) wiec na zegarach cisza. Zmienia sie dzwiek buzzera, jest wyzszy i ciagły sygnał.
EDIT:
Juz znalazlem przyczyne niedzialania czujników. Byl to źle wpiety buzzer, kto by pomyślał, że można go źle wpiąć...
Odpowiem od razu jak centralka sygnalizuje uszkodzenie/brak czujnikow. Kontrolki na zegarach nie mam (dynamic) wiec na zegarach cisza. Zmienia sie dzwiek buzzera, jest wyzszy i ciagły sygnał.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
- JaceK
- Klubowicz
- Imię: Jacek
- Panda: 1.2 Dynamic Full Opcja
Jak można żle wpiąć głośniczek
LOL
W zimie jak miałem zalodzone czujniki to przy wbiciu wstecznego było ciągłe piiiiiiiiiiii..........
Fajnie że działa
W zimie jak miałem zalodzone czujniki to przy wbiciu wstecznego było ciągłe piiiiiiiiiiii..........
Fajnie że działa
- Lukasz
- Przyjaciel klubu
- Imię: Łukasz
- gadu: 8896262
- Panda: Abarth 500 EsseEsse 160KM '10 + Alfa Romeo MiTo 1.4tb 155KM '08
Jacek bo miałeś lód/śnieg na czujniki i dlatego... zimą się to nie sprawdza ; )