montaż wspomagania - robił ktoś ?
- Vito
- Admin na emeryturze
- Imię: Witek
- Kontakt:
Re: montaż wspomagania robil ktos ?
kierownica jest zamontowana na wieloklinie ale by było śmiesznie to wieloklin w 3 miejscach niema wycięć( rowków ) co nie pozwala jej przekręcić o jeden ząbek wiec nie wiem jak to zrobiłeś ze u ciebie przestawia sie po jednym ząbku ?
-
Kiki
- Bywalec
- Imię: Tomek
- gadu: 0
Też nie rozumiem bo kierownicy nie da sie po prostu wsadzić w innej pozycji jak jest wycięty ząbek...

Na tym ostatnim zdjęciu widać strzałkę na kierownicy i kropkę na kolumnie gdzie one powinny się fabrycznie zgrywać
Szkoda e nie mam klucza do odkręcenia kierownicy, to bym zobaczył jak to z tym wieloklinem bo teraz nie pamiętam, ale na 100% przestawiałem kierownicę o jeden ząbek.
gg 3674252
- spacewalker
- Bywalec
To klucz jakis specjalny jest ? To jest chyba tylko podkładka zaklepana na nakrętkę by się nie odkreciła, czy sie myle?
A co oznacza ta kropka na wałku kierowniczym? Czy przypadkiem nie musi byc 1-1 ze strzałką ?
A co oznacza ta kropka na wałku kierowniczym? Czy przypadkiem nie musi byc 1-1 ze strzałką ?
coś bym przerobił...ale co, jak juz nie ma co
- ma16
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marek
- gadu: 6657256
nakretka 24 jest tam
Prawdziwy zdrajca włoskiej marki Powraca !
Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
- Worczynski
- Imię: Paweł
Na mój rozum, skoro wieloklin, na który wsadzamy kierownicę jest połączony z nową kolumną ( wspomaganą ) to w angliku da się przestawiać kierownice na klinie, przynajmniej jak widać na załączonym obrazku tak jest. Nie musiałeś nijak tego wieloklina nacinać, szplifować, tylko wyciąnąłeś, zmieniłeś pozycję i założyłeś? To otwiera nowe możliwości 
-
Kiki
- Bywalec
- Imię: Tomek
No koledze się udało ale nie wiem w jaki sposób. Nie sądzę żeby w anglikach nie było wycięcia na wieloklinie.
Pamiętam że jak zakładałem kierownicę w swoim to próbowałem włożyć inaczej i za chiny się nie dało.
Pamiętam że jak zakładałem kierownicę w swoim to próbowałem włożyć inaczej i za chiny się nie dało.
Byłem specjalnie w komórce by zobaczyć starą kolumnę i faktycznie są w niej 3 wycięcie na klin, gdzie wynika z tego nie ma możliwości zamontowania kierownicy w inny sposób. Więc jak mi się udało ja zasadzić ??? czyżby kierownica nie miała klina???
To dało mi do myślenia...
jutro odkręcę kierownice i cyknę fotki
To dało mi do myślenia...
jutro odkręcę kierownice i cyknę fotki
gg 3674252
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
Myślę, że ktoś się brzydko zabawił pilnikiem, dlatego kierownica pasuje 
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
- czarnysmok
- Aktywny
Kierownicę można przestawić i to bez żadnych pilników, robiłem to wielokrotnie w Pandach.
Pomimo, że są tam szersze rowki to przestawiamy o jeden rowek w lewo lub prawo, dociskamy ją ręką trochę mocniej, później załapujemy nakrętkę i dokręcamy kierownicę, która całkiem lekko wchodzi nacinając sobie rowek tam gdzie go nie było. Kierownica jest z jakiegoś szajsmetalu miękka, a wielowypust kolumny jest twardy więc sprawa jasna.
Po takim zabiegu można ją wyjąć i przestawiać w dowolną stronę jak się chce oczywiście skok jest co rowek.
Pomimo, że są tam szersze rowki to przestawiamy o jeden rowek w lewo lub prawo, dociskamy ją ręką trochę mocniej, później załapujemy nakrętkę i dokręcamy kierownicę, która całkiem lekko wchodzi nacinając sobie rowek tam gdzie go nie było. Kierownica jest z jakiegoś szajsmetalu miękka, a wielowypust kolumny jest twardy więc sprawa jasna.
Po takim zabiegu można ją wyjąć i przestawiać w dowolną stronę jak się chce oczywiście skok jest co rowek.
czarnysmok
- spacewalker
- Bywalec
To tak to i z kwadratowym wpustem wstawisz. Gdybyś miał ESP i byś się tak bawił kierownicą to system myslal byś ze jedziesz krzywo a kiera była by prosto i dopiero byś się zastanawiał co jest nie tak. Ja tam wole kierownice prosto ustawić a problemu szukac w drążkach
- czarnysmok
- Aktywny
Ktoś Ci kolego głupot naopowiadał.
Jest na rynku wiele marek samochodów z ESP i innymi bajerami a kierownica nie ma jednej jedynej pozycji do ustawienia.
Jest na rynku wiele marek samochodów z ESP i innymi bajerami a kierownica nie ma jednej jedynej pozycji do ustawienia.
czarnysmok
- spacewalker
- Bywalec
Oczywiscie ze nie ma jednej pozycji tylko ma wieloklin symetryczny. Hee.... wiesz co to czujnik kąta skrętu kół, czujnik przyspieszenia bocznego i wzdłóżnego i jak działa ESP z praktyki, a nie z filmów z Youtube ? Chyba nie za bardzo.
- Worczynski
- Imię: Paweł
Tak, tylko, że w przypadku samochodów z ESP wspomaganie jest oczywistością i nie ma potrzeby innego ustawiania kierownicy, bo klin idealnie siedzi na wprost. Więc jałowa dyskusja. Jeszcze nie widziałem auta z ESP bez wspomagania, więc zwykle się nie kombinuje. A w gołej Pandzie wielkiej różnicy nie ma czy przekręcisz tak czy tak, kwestia estetyki i upodobań właściciela.
- spacewalker
- Bywalec
Jak źle ustawią zbierzność to ludzie się ratują przestawianiem kierownicy.