u mnie przez to że nigdy nie używałem tego zamka, ta klapka któregoś razu jak włożyłem z ciekawości kluczyk została w pozycji schowanej generalnie nie przejmuje się tym zbytnio
Chciałoby się powiedzieć, jak dbasz tak masz.
Ale to jednak norma we wszystkich autach. Nawet jeśli pamiętasz aby dbać o zamki to prędzej czy pózniej efekt będzie opłakany. Puki autko nowe to klapka jest jeszcze dość szczelna i powstrzymuje ona cały syf (ops_przepraszam) z jezdni który podcisnienie próbuje umieścić w zamkach, ale kiedy jej braknie. Tragedia. Tak korpusy jak i same bębenki są z aluminium więc jak zaczną się utleniać to już naprawdę klapa.
Moim skromnym zdanie trzeba jednak o nie dbać bo po jakimś czasie zniszczą klucze a odtworzenie ich to już spory wydatek, więc ja wymieniam zamki w miarę potrzeby.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2012, 16:43 przez w5minut_pl, łącznie zmieniany 1 raz.
ma16 pisze:u mnie tej klapki nawet w zamku nie ma sprawdzałem...
Jest na pewno, tyle że pod warstwą brudu już jaj nie widać. Jeśli tylko dekielek nie był zdejmowany to nie ma takiej możliwości żeby sama się mogła oddalić jest za duża, no i jest z kwasówki.
jak chcecie odzyskać swoje klapki to pryśnijcie do zamka troszke wd-40 albo czegoś w tym stylu i poruszajcie lekko klapką za pomocą np nożyka efekt będzie taki że klapka odskoczy i znów będzie działać jak powinna
(_[__]=====/////=====[__]_)
"...pojedziemy gdzieś, rozpędzimy się, pokonamy noc, przywitamy dzień..." http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,909.html" onclick="window.open(this.href);return false; Majster Garaż
Odskoczy lub nie. Ja mocowałem się z tym godzinę i smarowałem najlepszym smarem. Efekt jest taki że puki było ciepło było ok. Ale jak przyszła zima zniknęła z powrotem. Taki już maja urok te zamki. Szczególnie że nie zawsze brud jest przyczyna opadnięcia tylko sprężynka. Tak jest u mnie i mimo czyszczenia jest w połowie domknięta.
bo posmarowałeś smarem, a on do tego jest za gęsty, najlepiej nasmarować gliceryną, ja mam tak posmarowane wszystkie zamki w Uno i wszystko jest dobrze
(_[__]=====/////=====[__]_)
"...pojedziemy gdzieś, rozpędzimy się, pokonamy noc, przywitamy dzień..." http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,909.html" onclick="window.open(this.href);return false; Majster Garaż
U mnie jest to samo hm a specyfik tj. WD-40 nie pomaga. Jakiś raz na miesiąc - dwa wpsikuję odrobinę, aby zameczek dobrze chodził Ale klapki to ja nie mam od samego początku