Ogrzewanie - tylko od 5tyś obr
Ogrzewanie - tylko od 5tyś obr
Koledzy!
Jako że ostatnio sie trochę ochłodziło to zapytuję.
Ogrzewanie działa mi [tzn dmuchawa działa normalnie] ale tylko jak silnik jest kręcony bardzo wysoko [5 tyś kręcone tylko dla testu bo kto normalny tak jeździ]. Przy normalnej jeździ tak tylko dmucha lekko wyczuwalnym ciepłem. Na 1-szym biegu dmuchawy jeszcze coś ciepłego czuć, na 2 już zimno.
Termostat wymieniony silnik osiąga temperaturę i trzyma - układ odpowietrzony ...
Za dobry pomysł piwo
Jako że ostatnio sie trochę ochłodziło to zapytuję.
Ogrzewanie działa mi [tzn dmuchawa działa normalnie] ale tylko jak silnik jest kręcony bardzo wysoko [5 tyś kręcone tylko dla testu bo kto normalny tak jeździ]. Przy normalnej jeździ tak tylko dmucha lekko wyczuwalnym ciepłem. Na 1-szym biegu dmuchawy jeszcze coś ciepłego czuć, na 2 już zimno.
Termostat wymieniony silnik osiąga temperaturę i trzyma - układ odpowietrzony ...
Za dobry pomysł piwo
PROFESJONALNE ZDJĘCIA TWOJEGO SAMOCHODU ? ZAPRASZAM NA PRIV
- zecer1971
- Zasłużony dla PCP
- Imię: Tomek
- gadu: 5336642
Re: Ogrzewanie - tylko od 5tyś obr
Ja obstawiam na pompę wody, ilość płynu chłodzącego masz wystarczającą ?
mam na fakturze od poprzedniego właściciela że pompa była robiona rok temu przy okazji rozrządu - w sumie by sie to zgadzało.
Co do poziomu płynu to jest ok w prawdzie ciężko to w pandzie sprawdzić bo jest tak kijowo umiejscowiony i brudny ale jest coś w okolicach maxa.
Dodam że podczas odkręconego odpowietrznika przy nagrzewnicy - płyn "sika" tylko na wysokich obrotach na jałowych może być odkręcony i nic nie leci
Co do poziomu płynu to jest ok w prawdzie ciężko to w pandzie sprawdzić bo jest tak kijowo umiejscowiony i brudny ale jest coś w okolicach maxa.
Dodam że podczas odkręconego odpowietrznika przy nagrzewnicy - płyn "sika" tylko na wysokich obrotach na jałowych może być odkręcony i nic nie leci
Płyn chłodniczy w zbiorniczku - dziwne zjawisko
Dolałem wczoraj płynu - około 0,5 L bo było grubo poniżej minimum
po dolaniu było dokładnie pomiędzy MIN/MAX
Panda dziś na moich oczach wywaliła fontanną z pod korka ilość płynu i dalej jest grubo poniżej MIN
czy może mi ktoś to wytłumaczyć ?
po dolaniu było dokładnie pomiędzy MIN/MAX
Panda dziś na moich oczach wywaliła fontanną z pod korka ilość płynu i dalej jest grubo poniżej MIN
czy może mi ktoś to wytłumaczyć ?
Re: Płyn chłodniczy w zbiorniczku - dziwne zjawisko
może być uszczelka pod głowicą
- czarnysmok
- Aktywny
- gadu: 0
1. Mało płynu
2. Zapowietrzony układ
3. możliwe, że uszczelka pod głowicą do wymiany ale najpierw trzeba wyeliminować punkty 1 i 2.
2. Zapowietrzony układ
3. możliwe, że uszczelka pod głowicą do wymiany ale najpierw trzeba wyeliminować punkty 1 i 2.
czarnysmok
1. plyn dolany - jest idealny poziom - świeciłem latarką i zrobiłem to bardzo dokładnie
2. odpowietrzone - odpowietrzenik chłodnicy - po odkręceniu leci płyn, odpowietrznik nagrzewnicy - płyn tryska tylko podczas wkręcenia na wysokie obroty - na niskich nic nie leci.
3. objawów na uszczelkę więcej niema - płyn jest lekko rdzawy ale nie jest gęsty, pod pokrywą zaworów ani pod korkiem nic nie widać - wszystko ładnie zaolejone. Przy zmianie olej ma normalną konsystencję, nie kopci i jak na swoje 55km to ma moc
2. odpowietrzone - odpowietrzenik chłodnicy - po odkręceniu leci płyn, odpowietrznik nagrzewnicy - płyn tryska tylko podczas wkręcenia na wysokie obroty - na niskich nic nie leci.
3. objawów na uszczelkę więcej niema - płyn jest lekko rdzawy ale nie jest gęsty, pod pokrywą zaworów ani pod korkiem nic nie widać - wszystko ładnie zaolejone. Przy zmianie olej ma normalną konsystencję, nie kopci i jak na swoje 55km to ma moc
-
Deacon
- Admin na emeryturze
- Imię: Michał
termostat sie pewnie nie otwarl. jaka pokazywalo temp. na zegarach?
-
Kapitan Bomba
- Świeżak
a układ odpowietrzony?
- RIPER
- Świeżak
a mnie to wygląda na zbyt wcześnie otwierający się termostat, temperatura jest przy połowie czy poniżej ? oczywiście w układzie płynie paraflu ?
teraz doczytałem, że masz rdzawy płyn
cofam powyższą teorię, ktoś jeździł na wodzie, masz załatwioną nagrzewnicę, nie nagrzewa się obiegiem tylko odbieranym ciepłem, stąd gada dopiero przy ostrym pałowaniu silnika
co do Twojego drugiego tematu z wywalanym przez korek płynem znowu pasuje moja teoria, przytkana nagrzewka i za duże ciśnienie w układzie
możesz ją ratować, dostęp z tego co pamiętam jest okej, odepnij nagrzewnicę od obiegu, podłącz dwa węże i jeden wsadź do wiaderka a drugim wlewaj kwasek cytrynowy czy tam płukankę do układu chłodzenia, płukanka tylko na gorąco, kwasek można na zimno
możesz też przepłukać cały układ wlewając płukankę i postępując wg instrukcji
teraz doczytałem, że masz rdzawy płyn
co do Twojego drugiego tematu z wywalanym przez korek płynem znowu pasuje moja teoria, przytkana nagrzewka i za duże ciśnienie w układzie
możesz ją ratować, dostęp z tego co pamiętam jest okej, odepnij nagrzewnicę od obiegu, podłącz dwa węże i jeden wsadź do wiaderka a drugim wlewaj kwasek cytrynowy czy tam płukankę do układu chłodzenia, płukanka tylko na gorąco, kwasek można na zimno
Ostatnio zmieniony czw 23:36, 09 lut 2012 przez RIPER, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja nie dorastam, zabawki mi drożeją
Nie boję się zimy tylko idiotów na drodze
Życie jest do dupy ? spuść wodę ..
- czarnysmok
- Aktywny
Riper, większej głupoty już dawno nie słyszałem.
Dobrze przeanalizuj co człowiek pisze.
Dobrze przeanalizuj co człowiek pisze.
czarnysmok
- RIPER
- Świeżak
co masz na myśli pisząc głupota, co konkretnie ?
- czarnysmok
- Aktywny
To co piszesz o nagrzewnicy.
Człowiek pisze że odpowietrznikiem nic nie leci a odpowietrznik jest przed nagrzewnicą, to po pierwsze,
po drugie jak żyję spotkałem się by się komuś w Pandzie nagrzewnica zapchała, a długo już żyję uwierz mi.
Człowiek pisze że odpowietrznikiem nic nie leci a odpowietrznik jest przed nagrzewnicą, to po pierwsze,
po drugie jak żyję spotkałem się by się komuś w Pandzie nagrzewnica zapchała, a długo już żyję uwierz mi.
czarnysmok
- RIPER
- Świeżak
zgodzę się z odpowietrznikiem bo nie jestem właścicielem pandy i nie widzę silnika codzień, po to jest forum by konfrontować domysły jeżeli chodzi o usterkę, bez tego się jej nie rozwiąże, a jeżeli chodzi o nagrzewnice to pojeździj trochę na wodzie, przekonasz się jak szybko załatwisz nagrzewnicę, Ty nie spotkałeś się z zawaloną nagrzewką a ja w seicentach wymieniłem ich kilka
a to dokładnie ten sam układ, nie o to chodzi by przechwalać się doświadczeniem, a o to żeby dotrzeć do problemu na odległość 
- czarnysmok
- Aktywny
Generalnie Panda lubi jak ma płyn do poziomu max w zbiorniczku, inaczej niektóre egzemplarze nie grzeją na wolnych obrotach i zapowietrzają się ponieważ w Pandzie nagrzewnica jest umieszczona dość wysoko w całym układzie.
Ja zawsze dolewam na max na zimnym silniku, pojeżdżę kilka minut ostro na wysokich obrotach, wtedy sama się odpowietrzy i zawsze jest ok.
No chyba że z pod głowicy uszczelką dmucha, to już nie ma zmiłuj się
Ja zawsze dolewam na max na zimnym silniku, pojeżdżę kilka minut ostro na wysokich obrotach, wtedy sama się odpowietrzy i zawsze jest ok.
No chyba że z pod głowicy uszczelką dmucha, to już nie ma zmiłuj się
czarnysmok