Falujący wskaźnik temperatury

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
antidotum
Aktywny
gadu: 0

Re: Falujący wskaźnik temperatury

Post autor: antidotum »

Filmik był kręcony zaraz po zgaszeniu silnika gdy temperatura już spadała. Gdy się silnik zagrzeje wskazówka sztywno stoi na środku.
Rozchodzi mi się o co innego:
Czy temperatura robocza pracy silnika to 80 st.C.
6l /100km
boston
Klubowicz na emeryturze

Post autor: boston »

jest dobrze - jeździj ;)
PROFESJONALNE ZDJĘCIA TWOJEGO SAMOCHODU ? ZAPRASZAM NA PRIV
Awatar użytkownika
marco80
Specjalista
Imię: marek

Post autor: marco80 »

Według mnie temp robocza powinna wynosić 90
Awatar użytkownika
Wiesław90
Wymiatacz
gadu: 8226161

Post autor: Wiesław90 »

marco80 pisze:Według mnie temp robocza powinna wynosić 90

Powinna wynosić 88 stopni jak sie mylę to proszę mnie poprawić .
Jak ktoś ma w życiu pecha to i w bananie pestkę znajdzie. XD
dziadek
Aktywny

Post autor: dziadek »

witajcie, w moim aucie ( ma już 180 tyś ), temp. dochodzi do połowy wskaźnika i ani drgnie, ogrzewanie na maksa w środku cieplutko, bardzo szybko się nagrzewa.Moje obserwacje:
Zapalam silnik na wolnych obr. rozgrzewa się do ok90 stopni, i dopiero po kilku dobrych minutach od rozgrzania do temp. pracy (nie od razu!!!) otwiera się duży obieg, w czasie jazdy na krótkich odcinkach praktycznie w ogóle się nie otwierał w duże mrozy, a wskazówka równo stała na środku z nawiewów szło gorące powietrze, gdy wyłączę ogrzewanie otwiera się po krótkiej chwili duży obieg, i kiedyś tam później załącza wentylator. Nie miałem przypadku żeby wskazówka przekraczała połowę zakresu (no może minimalnie), ani żeby spadała w dół po prostu rozgrzewa się i tak zostaje.
Zauważyłem też że otwiera duży obieg i po chwili gdy pompa wtłoczy zimną wodę z chłodnicy do silnika zamyka go na chwilę znowu, wyraźnie zmniejsza się wtedy temp. węża za termostatem, stąd wnioskuję że tak jest. wymieniałem niedawno pasek rozrządu wraz z pompą wody ale ona raczej na to wpływu nie ma. myślę że musicie walczyć z termostatem. Obejma na moim jest jeszcze oryginalna więc raczej nikt go nie ruszał.
przepraszam za składnie ale spieszę się do pracy. pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wiesław90
Wymiatacz
gadu: 8226161

Post autor: Wiesław90 »

dziadek pisze:witajcie, w moim aucie ( ma już 180 tyś ), temp. dochodzi do połowy wskaźnika i ani drgnie, ogrzewanie na maksa w środku cieplutko, bardzo szybko się nagrzewa.Moje obserwacje:
Zapalam silnik na wolnych obr. rozgrzewa się do ok90 stopni, i dopiero po kilku dobrych minutach od rozgrzania do temp. pracy (nie od razu!!!) otwiera się duży obieg, w czasie jazdy na krótkich odcinkach praktycznie w ogóle się nie otwierał w duże mrozy, a wskazówka równo stała na środku z nawiewów szło gorące powietrze, gdy wyłączę ogrzewanie otwiera się po krótkiej chwili duży obieg, i kiedyś tam później załącza wentylator. Nie miałem przypadku żeby wskazówka przekraczała połowę zakresu (no może minimalnie), ani żeby spadała w dół po prostu rozgrzewa się i tak zostaje.
Zauważyłem też że otwiera duży obieg i po chwili gdy pompa wtłoczy zimną wodę z chłodnicy do silnika zamyka go na chwilę znowu, wyraźnie zmniejsza się wtedy temp. węża za termostatem, stąd wnioskuję że tak jest. wymieniałem niedawno pasek rozrządu wraz z pompą wody ale ona raczej na to wpływu nie ma. myślę że musicie walczyć z termostatem. Obejma na moim jest jeszcze oryginalna więc raczej nikt go nie ruszał.
przepraszam za składnie ale spieszę się do pracy. pozdrawiam

Czyli widać po tym kolega pisze że falowanie jest anormalnym zjawiskiem i nie powinno tak być , czyli muszę po raz kolejny wymienić termostat :(
Jak ktoś ma w życiu pecha to i w bananie pestkę znajdzie. XD
riot
Świeżak

Post autor: riot »

Witam,

w Pandzie 1.1 żony dzisiaj zauważyłem ten sam problem. Wymieniałem chłodnicę przed zimą + nowy płyn i odpowietrzyłem chyba dobrze. Szybko się zagrzewał i trzymał temperaturę, jednak było to w okresie kiedy nie jeździło się z ogrzewaniem na full.
Dzisiaj na pełnym ogrzewaniu, przy postoju np. na światłach, temperatura spadała, później znowu rosła itd.

W tamtym roku nie było tego objawu, przy najwyższych mrozach buchało ciepłem z kratek, a temperatura była stała. Więc w moim przypadku jestem pewien, że ten typ tak nie ma....
wuja69
Bywalec
Imię: Janusz
gadu: 388664

Post autor: wuja69 »

Mam pytanie- czy termostat pracuje w trybie zamknięty-otwarty-zamknięty? czy powoli otwiera- powoli zamyka -powoli otwiera?
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak
Imię: Sławek

Post autor: OsiemKilo »

Termostat otwiera sie stopniowo.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
wuja69
Bywalec
Imię: Janusz
gadu: 388664

Post autor: wuja69 »

Może wkłady różnych producentów termostatów mają różne charakterystyki szybkości otwierania i zamykania termostatu ,stąd być może te różnice wskazań, na wskazówce temperatury, podczas działania termostatu.
Awatar użytkownika
mich43l
Stały bywalec
Imię: Michał

Post autor: mich43l »

temperatura robocza 90,92-100
ELM 327
Interfejs Tartarini
onslow
Świeżak
Imię: Michał

Post autor: onslow »

Opiszę moją przygodę z problemem falującego wskaźnika temperatuty.

Problem pojawił się po wymianie płynu chłodzącego, paska rozrządu, oleju i filtrów. Na początku odgłosy bulgotania słyszane przy dodaniu gazu. Po pewnym czasie zauważyłem skoki temperatury i na początku dalej sobie spokój, aż do czasu gdy coraz częściej się to powtarzało kilka razy na chwilę zapałała się czerwona dioda przegrzania. Powodem wszystkich kłopotów była uszkodzona uszczelka pod głowicą, aż doprowadziło to do tak dużego ubytku płynu chłodzącego (mój błąd nie dopilnowałem), że silnik się przegrzewał. przede wszystkim objawia się to szarym/białym dymem z wydechu nawet przy nagrzanym silniku w "suche" dni.

Tyle :-)
Awatar użytkownika
JaceK
Klubowicz
Imię: Jacek

Post autor: JaceK »

Wskaźnik u mnie ''faluje'' nawet gdy wymieniłem termostat na fabryczny. Już mnie to nie rusza bo TTTM
PCP
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak
Imię: Sławek

Post autor: OsiemKilo »

TTTNM :P i zdecydowanie nie powinien mieć. Odpowietrzać, odpowietrzać i jeszcze raz odpowietrzać.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
Awatar użytkownika
JaceK
Klubowicz
Imię: Jacek

Post autor: JaceK »

Sławek

Niestety ale TTTM... i to nie jest jednostkowy przypadek tylko globalny.
PCP
ODPOWIEDZ