zamarznięta benzyna!!! czy też wyrób benzynopodobny...
Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo
- Kamillo
- Instruktor
- Imię: Kamil
- gadu: 0
- Panda: Seat Ibiza V (KJ)
zamarznięta benzyna!!! czy też wyrób benzynopodobny...
Panie i Panowie, proszę o uwagę!
dziś rano moje Bravo odpaliło (za 3 zakręceniem wału), silnik popracował jakieś 8-9 sek i zgasł. dalsze próby uruchomienia nic nie dały. po powrocie z pracy ponownie zacząłem próby odpalenia:
przekręcam kluczyk, słychać szum pompy, uruchamiam rozrusznik i.... nic. mogłem tak kręcić i kręcić i nic. podpiałem sie pod akumulator kolego (1.9 TDI) i też nic.
ponieważ wszystko wskazywało na zamarznięte paliwo, dlatego też poszła w ruch opalarka - w komorze silnika, tam gdzie się dało podgrzaliśmy trochę przewody, okolice kolektora ssącego, sondę Lambda i po 4-5 minutach, silnik zaskoczył ledwie przekręciłem kluczyk i... po 1-1,5 sekundy zgasł.
wygląda więc, że rozmroziliśmy trochę benzyny (??? no właśnie, benzyny???), przepalił co było do spalenia i zgasł....
teraz mam problem: nie wiem co za g...o mam w baku (3/4!!!), nie mogę odpalić autka, jutro będę próbował dogadać się z mechanikiem od kumpla (tego od opalarki) i wstawić Bravko do jego zakładu/garażu na dzień i noc.... niech się rozmrozi.
teraz pytanie: jeśli się rozmrozi to co powinienem dalej zrobić:
1. dolać do pełna Pb98 na jakimś BP, Orlenie, czy Lotosie
2. czy, albo raczej co, wlać z dodatków do baku?
stajcja na krótej ostatnio tankowałem - a było to 29 stycznia - to Krab (czy też Crab) w Pawłowicach Śląskich... jak będę następnym razem na Śląsku to wpadnę tam i zrobię im syf.... wiem, to nic nie da, ale może mi trochę ciśnienie spadnie.... K...a, człowiek płaci ok. 5,6 za litr i jeszcze takie g....o sprzedają? oszuści i złodzieje!
dziś rano moje Bravo odpaliło (za 3 zakręceniem wału), silnik popracował jakieś 8-9 sek i zgasł. dalsze próby uruchomienia nic nie dały. po powrocie z pracy ponownie zacząłem próby odpalenia:
przekręcam kluczyk, słychać szum pompy, uruchamiam rozrusznik i.... nic. mogłem tak kręcić i kręcić i nic. podpiałem sie pod akumulator kolego (1.9 TDI) i też nic.
ponieważ wszystko wskazywało na zamarznięte paliwo, dlatego też poszła w ruch opalarka - w komorze silnika, tam gdzie się dało podgrzaliśmy trochę przewody, okolice kolektora ssącego, sondę Lambda i po 4-5 minutach, silnik zaskoczył ledwie przekręciłem kluczyk i... po 1-1,5 sekundy zgasł.
wygląda więc, że rozmroziliśmy trochę benzyny (??? no właśnie, benzyny???), przepalił co było do spalenia i zgasł....
teraz mam problem: nie wiem co za g...o mam w baku (3/4!!!), nie mogę odpalić autka, jutro będę próbował dogadać się z mechanikiem od kumpla (tego od opalarki) i wstawić Bravko do jego zakładu/garażu na dzień i noc.... niech się rozmrozi.
teraz pytanie: jeśli się rozmrozi to co powinienem dalej zrobić:
1. dolać do pełna Pb98 na jakimś BP, Orlenie, czy Lotosie
2. czy, albo raczej co, wlać z dodatków do baku?
stajcja na krótej ostatnio tankowałem - a było to 29 stycznia - to Krab (czy też Crab) w Pawłowicach Śląskich... jak będę następnym razem na Śląsku to wpadnę tam i zrobię im syf.... wiem, to nic nie da, ale może mi trochę ciśnienie spadnie.... K...a, człowiek płaci ok. 5,6 za litr i jeszcze takie g....o sprzedają? oszuści i złodzieje!
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false; - Niebieska Strzała
Re: zamarznięta benzyna!!! czy też wyrób benzynopodobny...
Zatankował do pełna na orlenie i dolał trochę Bryny (denaturatu) do baku 
- marco80
- Specjalista
- Imię: marek
- Panda: C2 VTS
Wątpie w zamarznięte paliwo(to nie diesel) na listwie wtryskowej powinieneś mieć zaworek służący do odpowietrzania jej nacisnij i zobacz co z niego wylatuje w pandzie jest więc myślę że w bravo też powinie być a wodę wiąże najlepiej (jagodzianka na kościach)czyli denaturat
- Kamillo
- Instruktor
marco80 - w Bravo T-JET silnik jest tak zabudowany, że ja tam nawet listry wtryskowej nie widzę. dziś ciemno i zimno więc nic już nie zrobię - zobaczymy co przyniecie jutrzejsze popołunie....
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false; - Niebieska Strzała
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
- Panda: Actual 1,1 2007
Benzyna to na pewno CI nie zamarzła tylko "ulepszacze" dodane do niej. Jak rozmrozisz dodaj litra denaturatu i powinno pomóc
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
- Kamillo
- Instruktor
masz rację Zwierzak - oczywiście, że nie benzyna w czystej postaci - ta pewnie zamarza przy min -100 st C. po prostu kupiłem bardzo "chrześciajńskie" paliwo.... aż mi się płakać chce...
- marco80
- Specjalista
- Imię: marek
- Panda: C2 VTS
Wiem gdzie jest ta stacja a kawałek dalej masz Shella w Warszowicach no chyba że już na oparach jechałeś 
- Kamillo
- Instruktor
miałem niemal nic w baku, kończyłem ferii zimowe i na wszelki wypadek wjechałem, żeby sobie kłopoty nie zrobić... a tu masz...
- seba222
- Aktywny
- Imię: Seba
- Panda: Fiat Panda 2011
1,2 B+LPG
DYNAMIC - Lokalizacja: Olkusz
Jeżeli masz aż tak "chrześcijańską" benzynę, że zamarzła, to najpierw sprawdź filtr paliwa, czy przypadkiem on nie zamarzł sam. Poza tym właśnie najlepiej włóż do garażu i czekaj niech odtaje, a to co masz w baku to najlepiej ściągnąć całkowicie - szkoda na tym nawet jeździć. Następnie zalej czymś normalnym i sprawdzonym.
Znajomy ma co prawda diesla, ale od tygodnia auta nie może uruchomić, bo zapala i po 1-2 sekundach gaśnie. Okazało się, że woda zamarza w filtrze paliwa - już wymienił drugi a teraz żałuje, że całego paliwa nie spuścił już po pierwszej podmiance i nagrzaniu w garażu.
Znajomy ma co prawda diesla, ale od tygodnia auta nie może uruchomić, bo zapala i po 1-2 sekundach gaśnie. Okazało się, że woda zamarza w filtrze paliwa - już wymienił drugi a teraz żałuje, że całego paliwa nie spuścił już po pierwszej podmiance i nagrzaniu w garażu.
Seba222
-----------------------------
-----------------------------
- Kamillo
- Instruktor
seba222, w Bravo nie ma filtra paliwa - tylko przy pompie w baku, jest taka siatka przed ssakiem. ale najprawdopodobniej jutro wieczorem pójdzie do znajomego mechanika od mojego kumpla i będzie się dogrzewał... i rzeczywiście w rozmowie z mechanikiem wspominaliśmy już o wyrzuceniu tej niby-benzyny i czyszczeniu tej siatki.,...