Akumulator

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
Buziak
Specjalista
gadu: 0
Panda: actual
Generacja: ...
Paliwo: inne

Re: Akumulator

Post autor: Buziak »

a skoro od nowosci nie bylo zagladanie do akumulatora, nic nie dolewane i teraz na mrozie jesli nie wyjdzie sie o 23 zeby z 10min pochodzil to nie odpala rano (stoi na parkingu) to sprawdzic i dolac czy jednak juz czas kupic nowy?
Awatar użytkownika
bartus2737
Wymiatacz
Panda: 1.1 2008 rok Błękitna :)

Post autor: bartus2737 »

mi tam fabryczny wytrzymał 4 lata i mi padał . Centra plus (dobre opinie słyszałem ale nie był na sklepie i kupiłem boscha silver 4 bezobsługowy 44 Ah
Awatar użytkownika
Agent
Wymiatacz
Imię: Emil
gadu: 6553887
Panda: 19.09.2011r. - 10.10.2013r.
Kontakt:

Post autor: Agent »

Mi po 4,5 roku od nowości bateria powiedziała Obrazek, także wczoraj musiałem zakupić nową. Padło na firmę Bergen, pojemność ta sama 40 Ah. 174 PLN, taniej się nie dało niestety w Olsztynie Obrazek
No ale nic, gwarancja na dwa lata, także spoko, i tak nie będę parchem dłużej jeździł :P
Life is 2 short 2b slow...
Deacon
Admin na emeryturze
Imię: Michał
Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport

Post autor: Deacon »

ja tez pare dni temu kupilem nowy aku. jeszcze mialem oryginalnego exide - czyli prawei 6 lat wytrzymal. teraz tez kupilem exide excell 50Ah 450A.
Awatar użytkownika
JDK
Klubowicz na emeryturze
Imię: Jędrek
gadu: 7765035
Panda: Była Biała,
Był Sunny,
Było Cc 1.2,
Było Bmw e36 coupe
Jest Sej 1.4 16v 6 speed

Post autor: JDK »

Ja też muszę kupić teraz akumulator. Mróz dopadł pandę i niestety muszę ją z kabli odpalać za każdym razem. :( myślałem że da radę jeszcze przez zimę ale jednak nie :zakrecony: jaki kupię okaże się jak dostanę kasę i pojadę kupować :)
Bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć autem bez Gleby
Awatar użytkownika
ma16
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marek
gadu: 6657256
Panda: 1,1 2003 - SOLD :(

Post autor: ma16 »

agent a jaki prąd rozruchowy bo 40ah to mniej niz przewiduje producent który poleca do full biedy 44 Ah
Prawdziwy zdrajca włoskiej marki Powraca !

Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
Awatar użytkownika
JDK
Klubowicz na emeryturze
Imię: Jędrek
gadu: 7765035
Panda: Była Biała,
Był Sunny,
Było Cc 1.2,
Było Bmw e36 coupe
Jest Sej 1.4 16v 6 speed

Post autor: JDK »

ja obecny mam chyba 34 i dawał rade puki był dobry :zakrecony: teraz już nie da się nic z nim zrobić i nie ogarnia :D
Bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć autem bez Gleby
Awatar użytkownika
Worczynski
Klubowicz na emeryturze
Imię: Paweł
Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)

Post autor: Worczynski »

W tym fiacie to dawali co im w ręce wpadło, Jędrek ma 34Ah, mimo, że ma elektrykę, ja miałem 40 bez elektryki, kumpel ma Actuala i seryjnie 44 Ah i też bez elektryki. Ja nie polecam ładować wielkich akumulatorów do auta, to co producent zalecał można o 10% podnieść, ale bez sensu więcej. Ryzykuje się tylko, że akum będzie jeździł wiecznie nie doładowany, a to tylko szkodzi akumulatorowi.
Stuprocentowo Centrę polecam każdemu, co prawda w Pandzie mam od niedawna, ale doświadczenia z innych aut mam bardzo pozytywne :)
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz
Imię: ...
Panda: 1.3 JTD

Post autor: Dreamcatcher »

co sądzicie o bateriach warty?
Niby kłopotow z aku tej zimy nie było* ale do wiosny jeszcze daleko.

*ba nawet ze wspomaganiem problem był tylko raz na początku zimy gdy temp oscylowała koło 0st.C. co u mnie typowe nie jest. I nie wiem w jakim stopniu nałożyło się tu zamontowanie swiateł dziennych i stosunkowo mniejsza ilosc jazdy po miejscu.
Awatar użytkownika
ma16
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marek
gadu: 6657256
Panda: 1,1 2003 - SOLD :(

Post autor: ma16 »

Worczynski ja teraz nie wiem co o centrze myśleć aktualnie w tamtym roku był kupiony aku Centra Standard 44Ah i w tym roku juz nie wytrzymal co prawda stal 2 dni ale tylko 2 dni więc powinien wytrzymać a auta nie mogłem odpalić i kable poszły w ruch zastanawiam się nad gwarancją czy mi wymienią....
Prawdziwy zdrajca włoskiej marki Powraca !

Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
Awatar użytkownika
Worczynski
Klubowicz na emeryturze
Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)

Post autor: Worczynski »

Marek, jeśli nie kupiłeś w hipermarkecie, a w profesjonalnym serwisie to masz wielkie szanse, że wymienią, już przeprowadzałem taką wymianę w centrze, podłączyli się z aparaturą, sprawdzili samochód czy nie ma za wysokiego ładowania, i od ręki dali nowy akum, bez oczekiwań miesięcznych itp... Więc jedź póki masz czas :)
Awatar użytkownika
Buziak
Specjalista
Panda: actual

Post autor: Buziak »

jak widac na zalaczonych postach powyzej sprzedaz akumulatorow wzrosla, panowie w sklepach motoryzacyjnych sie ciesza he;) no coz ale trzeba, ja tez w ciagu paru dni zmienie. A za rok jak tylko bedzie wiadomo ze mrozy beda to moze jakis interes bedzie trzeba zrobic ;)
12pawel
Bywalec
Panda: już była, Civic vi

Post autor: 12pawel »

Niemożliwym jest to że wasze akumulatory w wieku 2 lat nie mogą targnąć silnika. Czy sprawdzaliście instalację w samochodzie? W pandach jest duży problem z masą na silniku może Wam się już przełamała i przy dużym zapotrzebowaniu na prąd w mrozy nie przepuszcza wystarczającego natężenia prądu. Sam miałem Z tym problem nowa centra nie mogła odpalić pandy przy -10, a teraz po wymianie przewodu masy i przewodu do rozrusznika i alternatora ten sam akumulator już ponad (5 letni) bez problemu zapalił nawet dziś jak było - 23 stopnie. Wiem że słaba masa jest bardzo trudna do zdiagnozowania bo nie idzie tego pomierzyć w prosty sposób ale chcę was zainteresować tym problemem który bardzo często występuje w pandach z powodu złego umieszczenia tego przewodu który pod wpływem drgań silnika się poprostu przełamuje.
Awatar użytkownika
Kamillo
Instruktor
Imię: Kamil
Panda: Seat Ibiza V (KJ)

Post autor: Kamillo »

moja Żona właśnie pisała mi SMS'a, że Panda nie odpaliła:( obstawiam, że w mojej Pandziorce akuś jest od nowości (2005)... w sytuacji, że gdyby konieczna okazała się wymiana to wystarczy zwykły Exide za ok. 150 zł,

http://moto.allegro.pl/akumulator-centr ... 11692.html" onclick="window.open(this.href);return false;

czy może jakąś Vartę/Centrę Plus za ok. 200 zł?

http://moto.allegro.pl/akumulator-varta ... 20203.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://moto.allegro.pl/akumulator-centr ... 34709.html" onclick="window.open(this.href);return false;

p.s. oczywiście póki co zacznę od dobrego naładowania:)
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false; - Niebieska Strzała
Awatar użytkownika
Kordian
Użytkownik Zbanowany
Imię: PANICZ Kordian
Panda: Abarth Bordo Limited Edition

Post autor: Kordian »

Centre Plus 44Ah 400A CB440 lub BOSCH SILVER S4 44Ah 440A.
Centra
Bosch
Panda ABARTH Bordo Limited Edition
ODPOWIEDZ