Jakie drugie auto do pary z Fiat Panda

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Awatar użytkownika
jojo81
Klubowicz na emeryturze
gadu: 5680922

Jakie drugie auto do pary z Fiat Panda

Post autor: jojo81 »

Witam,
Na dzień dzisiejszy i najbliższym czasie jestem zainteresowany zakupem samochodu. Ma to być drugi pojazd tak dobry jak użytkowana przeze mnie Panda :) (wiem, że ciężko będzie).
Wymagania to:
- typu kombi,
- silnikiem benzynowym (może być z gazem),
- rocznik 2003 i młodsze,
- kwota 20tyś ( +/- 2tyś. ),
- z wyposażenia to klimatyzacja obowiązkowo reszta bez znaczenia,
- np. stilo, fabia, octawia, fokus II, astra III itp. (vw,audi - raczej odpadają)

Jakby ktoś miał lub wiedział o samochodzie ze znaną przeszłością „od babci” , „lekarza”, może jakiś wujek będzie sprzedawać, bo dostanie odprawę i kupuje nówkę albo rodzice kupią nową Pandę a większy auto sprzedają proszę o info na prw.

Nie spieszę się z zakupem a żona jest wybredna i bardzo długo się zastanawiamy.

Jak kupie to się pochwalę :D

Jak coś zapomniałem do dopiszę później.
Wszystko zeszło na bok od kiedy jest Bartłomiej.

Było GP PB,Croma JTD,Bravo T-Jet
a została Panda 1,1 i wół roboczy Passat TDI ATJ
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz
Imię: ...
gadu: 0

Re: Jakie drugie auto do pary z Fiat Panda

Post autor: Dreamcatcher »

ale panda zostaje w rodzinie?
Awatar użytkownika
jojo81
Klubowicz na emeryturze

Oczywiście ! :D

Awatar użytkownika
sadowa6
Świeżak
gadu: 4904517

Post autor: sadowa6 »

też myślę nad zakupem auta jak ty, panda zostaje jako drugi (tak było ale sprzedałem lagunę II kombi). Teraz myślę nad fordem focusem II kombi, odpisz proszę czy już kupiłeś i co sądzicie o fokach?
zastanawiam się również nad fiatem grande punto - szukam.
Co wy sądzicie o tych dwóch autach, które wybrać ?
Awatar użytkownika
wojtassslg
Klubowicz

Post autor: wojtassslg »

2 inne segmenty, jak chcesz auto wieksze większe od pandy to fokusa a jak tylko większe to punto
Awatar użytkownika
elitspro
Fanatyk na emeryturze
gadu: 4928172

Post autor: elitspro »

Ja polecam swojego passata kombi B5fl 2003 1.9tdi 100KM :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Worczynski
Klubowicz na emeryturze
Imię: Paweł

Post autor: Worczynski »

Fokę służbową ojciec ujeżdza i po roku i 35 kkm niewiele można powiedzieć jeszcze, ale primo, tani serwis w aso ( bo auto 2010/11 to na gwarancji jeszcze ), secundo przeglądy co 30 kkm, następnie dużo miejsca w środku i auto trzyma się drogi jak przyklejone i naprawdę nieomalże przeczy fizyce :P A poza tym dyskusję o autach lepiej przenieść do luźnych tematów, a nie w giełdzie działać :)
Awatar użytkownika
jojo81
Klubowicz na emeryturze

Forum Fiat Panda ale może Administracja zgodzi się w luźnych na temat : Jakie drugie auto do pary z Fiat Panda :D

Awatar użytkownika
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

No i się udało :) Teraz można rozwijać swoją fantazję bez problemów :) Fokę polecam w wersji 1.6 100 km, najlepiej w jakimś pakiecie fx, silver lub gold. Ma parę ciekawych patentów jak podgrzewana przednia szyba, fajny patent i zadowala się 7,5 litra paliwa/100 km :) Wiem, niby nie mało, ale to średnia z ostatnich paru tysięcy km :) I ciężka noga :) Za 20 tysięcy można sobie kupić autko z początku produkcji, części zawieszenia nie są dramatycznie drogie, choć to wielowachacz, silnikowe są tanie, a przede wszystkim benzyny są jeszcze stosunkowo mało dojeżdzone :) Z wad, głośny w środku przy 100-120 km/h, nie lubi LPG, ze względu na ceramiczne gniazda zaworowe czy coś w ten deseń :)

Octavie kumpel ma, fajne auto, ale niska utrata wartości powoduje, że ciężko będzie wyhaczyć autko w rocznikach 2003->, auto tanie w eksploatacji, jeśli jest 1.6 to gaz chodzi z nim fantastycznie, szczególnie Landi Renzo Omegas (ładowali to do toura w 2009/10 roku ) Ale pod względem przestrzeni na nogi z tyłu kiepsko :/ Ale nie rdzewieje, zawieszka tania i trwała jest, ale też mogę mieć wypatrzony pogląd na auto, bo znam tylko tego toura kombi z 2010 roku, który ma nalatane 76 kkm. Wielką zaletą jest pokrewieństwo z Golfen IV, części mnóstwo, od chłamu za dwa piwa, przez dobre zamienniki do orginałów, które często są bardzo tanie w Aso :)
Awatar użytkownika
jojo81
Klubowicz na emeryturze

Ja obstawiam tylko silniki benzynowe i na tą chwilę:
- Stilo - tani,b.dobrze wyposażony,tani w utrzymaniu, drobne usterki i błędy można samemu usuwać bądź u kogo z FES i sprawdzić przebieg,
- Focus II - bardzo mi się podoba, koszty utrzymanie do przeżycia, znakomite prowadzenie
- Astra III - moja żona chce właśnie astre III
- Fabia,Octavia - tanie w utrzymaniu jak fiat, proste w środku i szare aż do bólu wg mnie

Jeśli mowa o spalaniu to trzeba się liczyć z większym na trasach niż diesla. W mieście na krótkich odcinkach diesel ciągle niedogrzany, dwumasy, wtryski, turbo i spalanie podobne no może ciutkę mniejsze - nie dziękuję.

Utrata wartości największa we fiacie i fordzie. Astry się trzymają ze skodami.

Gaz to do skody i fiata poniżej 2005r.(silnik 1,6).
Astra III, Focus II, Stilo powyżej 2005 - silniki 1,6 nie zalecane lpg aczkolwiek sporo można znaleźć. Astra i stilo - "szklankowa" regulacja zaworów ale dopytywałem i trzeba regularnie sprawdzać luz zaworowy i będzie git, koszt "szklanki" 50zł.
A we focusie to nie wiem bo jakoś się mniej interesowałem :D ale sporo z lpg.

Awatar użytkownika
sadowa6
Świeżak
gadu: 4904517

Post autor: sadowa6 »

no to się fajny temacik zrobił, dzięki za odpowiedzi,
ja myślę, że poszukam grande punto z silnikiem 1.4 benzyna 8V - podobno najlepsze silniki, jeździmy głównie po mieście,
ale kusi mnie ta foczka kombi z silnikiem 1,6 tdci 90 km bez fap - proszę rozwińcie co o tym dieslu forda sądzicie czy przy kupnie używanego na co zwracać uwagę, z jakim max przebiegiem szukać żeby nie mieć problemów, czy to nie ma znaczenia
służbowo jeżdżę skodą fabią kombi 1,6 diesel i jest ok (auto z maja 2011, salon) - to jest można powiedzieć pierwszy diesel, który użytkuję
i stąd może ta foczka diesel, wcześniej myślałem o tym grande, ale się jeszcze waham, szukam fajnej furki w miarę najmłodszej, nie zniszczonej, nie sprowadzanej i z udokumentowanym niewielkim przebiegiem (się rozmarzyłem, ale nie chce kupić szybko)...
Awatar użytkownika
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Foczka 1.6 90 to bardzo proste auto, silnik PSA czyli Citroen, Peugeot, bez fapa, bez zmiennej geometrii łopatek i nie wiem czy początkowa seria nie była pozbawiona dwumasy. Ale auto we flocie uwielbiane, więc jak mały przebieg to z dużą pewnością przykręcony został :/ Ale jeśli trafisz od znajomego bądź z przebiegiem do 150 tysięcy to brać :) Bo auto mało pali i ma dość dobry moment obrotowy, a każdy focus ma jeszcze fajną skrzynie, z krótkimi drogami prowadzenia drążka, ciasno, biegi blisko siebie i działa precyzyjnie :)
Awatar użytkownika
jojo81
Klubowicz na emeryturze

GP 1.4 77KM - spalanie podobne do pandy, zdecydowanie dużo miejsc (no przecież grande) na tylniej kanapie i mi się fajnie jeździ, gorzej spasowany,złożony,brakuje śrubek, zepsuła się regulacja ciepło-zimno przy nagrzewnicy i zacinające się klamki tylnych drzwi -naprawione bo wymiana na nowe nie ma sensu.
GP 1.2 65KM - tylko opini sąsiadki: pali więcej niż wcześniejsze seicento 900 a poza tym jest ekstra.

Awatar użytkownika
Vito
Admin na emeryturze
Imię: Witek
Kontakt:

Post autor: Vito »

Tylne klamki w GP to porażka, wymiana na nowe nic nie daje, pozostaje klejenie jakiś podkładek czy cos w tym stylu :(
Awatar użytkownika
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Gdyby Alfa G była w zasięgu możliwości była by idealną parą do Pandy :D
ODPOWIEDZ