Wymiana chłodnicy - krok po kroku..
Wymiana chłodnicy - krok po kroku..
Jak w temacie, proszę o wskazówki jak się zabrać za ten element.
Rozbieramy pas przedni ( odkręcamy mocowania które i ile szt) Sama chłodnica to tylko 4 śruby czy jeszcze jakieś zatrzaski ? Wentylator zrzuca się bez problemów , czy może są jakieś niespodzianki po drodze ?
Rozbieramy pas przedni ( odkręcamy mocowania które i ile szt) Sama chłodnica to tylko 4 śruby czy jeszcze jakieś zatrzaski ? Wentylator zrzuca się bez problemów , czy może są jakieś niespodzianki po drodze ?
- Huczas
- Klubowicz na emeryturze
- Kontakt:
Re: Wymiana chłodnicy - krok po kroku..
przy wentylatorze masz wtyczkę, proponuję ją odpiąć na początku bo można przewody zerwać.
cały przód do odkręcenia masz, więc po kolei maskownica 4 śrubki krzyżakiem odkręcasz, potem masz cały zderzak, najpierw masz 3 torxy pod maskownicą, potem po jednej w nadkolach chyba(nie odkręcałem nigdy)
jak to zdejmiesz to masz już pełen obraz. całej belki bym nie zdejmował bo dostęp do chłodnicy już właściwie masz dość dobry i bez problemu odkręcisz wszystko. na 1szy raz to robota na cały dzień w garażu
cały przód do odkręcenia masz, więc po kolei maskownica 4 śrubki krzyżakiem odkręcasz, potem masz cały zderzak, najpierw masz 3 torxy pod maskownicą, potem po jednej w nadkolach chyba(nie odkręcałem nigdy)
jak to zdejmiesz to masz już pełen obraz. całej belki bym nie zdejmował bo dostęp do chłodnicy już właściwie masz dość dobry i bez problemu odkręcisz wszystko. na 1szy raz to robota na cały dzień w garażu
nie wiem po co tak sobie utrudniać, ja zmieniłem chłodnice bez zdejmowania niczego.
Lisu... skoro się pochwaliłeś to zdradź przepis na sukces 
- zecer1971
- Zasłużony dla PCP
- Imię: Tomek
- gadu: 5336642
Może foty nieco pomogą, chłodnica silnika wymontowana

Uploaded with ImageShack.us

zecer1971 dzięki za foteczki, przyda się wstępny podgląd na obiekt demontażu.
Jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje. Przewody gumowe są spięte z chłodnicą jakimiś specjalnymi plastikowymi aparatami z metalowym (wystającym )klipsem . Jak to rozpiąć by nie uszkodzić mechanizmu.
Jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje. Przewody gumowe są spięte z chłodnicą jakimiś specjalnymi plastikowymi aparatami z metalowym (wystającym )klipsem . Jak to rozpiąć by nie uszkodzić mechanizmu.
Trzeba wcisnąć te dwie wystające blaszki i powinno zejsc, moze też być tak jak u mnie ze dostaniesz juz nowsza chłodnicę w której fiat zrezygnował z tej górnej złączki i owa chłodnica ma dłuzsze to wyprowadzenie i zakłada się bez tej złączki.Poważnie zmieniłem chłodnice bez ściągania zderzaka, niczego nie ruszałem.Kolegas zecer1971 ma wersje z klimą to u niego chyba trzeba ponieważ są jeszcze dodatkowe rzeczy pod maską chocby chłodnica klimy.Ja zrobiłem tak że spuściłem płyn dolnym węzem wyciągnąłem chłodnice dołem włożyłem nową dołem i poskładałem wszystko od góry.Bankowo się da.
Lisu ...skoro tak mówisz to muszę się sie przyjrzeć temu w sobotę. (może faktycznie jest dostęp do mocowania chłodnicy od środka
)
Napiszę nawet więcej, chłodnica mi się rozszczelniła podczas wyjazdu Częstochowa - Łódź.Nie zdążyłem wyjechac z miasta i pękła.Na szybko z buta poszedłem po nową i po lekko ponad godzinie już byłem w drodze do Łodzi.
W sobotę miśka otrzymała nową chłodnie. Sama operacja przeszczepu nie była trudna, choć nie obyło się bez obrażeń
Pióra chłodnicy są ostre jak żyletki :/ Chłodnice wstawiłem, tak jak doradził LISU
wsuwając ja od spodu, objechała mi na dłoni i poszatkowała palce w lewej ręce buuuu :_(
A teraz konkretnie :
Najpierw zamierzałem ściągnąć cały pas przedni, wg krótkiego opisu HUCZASA , ale mocowań przedniego zderzaka jest znacznie więcej :/
maskownica =4 x krzyżaki
zderzak = 3 x torx pod maskownicą + 2 x krzyżak w nadkolu i zaraz pod nią, dodatkowo problematyczna śruba no "8" + i 4 krzyżaki/torxy od spodu
Poddałem się przy tych słabo dostępnych ósemkach :> i po przyjrzeniu się mocowaniu chłodnicy stwierdziłem, że nie ma sensu rozbierać całego przodu. Po zdjęciu maskownicy jest już dostęp do dwóch "klipsów" które przytrzymują chłodnice w pionie. Bardzo łatwo je wyjąć. Nim odepniemy chłodnice radzę odpiąć wtyczkę i odkręcić wiatrak. Następnie odpiąć dwa gumowe przewody (ścisnąć dwa metalowe trzpienie spinki i zsunąć aparat z króćca chłodnicy) Tak przygotowana chłodnica "trzyma" sie na dwóch wspomnianych klipsach. Wyciągamy klipsy...chłodnice odginamy do siebie tak by ''nóżki" chłodnicy wysunęły się z podstawy. Wolna chłodnicę opuszczamy pod silnik/samochód.
Procedura montowania zamiennika jest analogiczna.
Uwaga na palce
) blaszki chłodnicy tną jak żyletki !!!
Pamiętać o nowym płynie chłodniczym, lub przefiltrowaniu starego, o ile nie jest już mocno spracowany.
Procedura uzupełniania płynu i odpowietrzania znajduje się w temacie TERMOSTATU
A teraz konkretnie :
Najpierw zamierzałem ściągnąć cały pas przedni, wg krótkiego opisu HUCZASA , ale mocowań przedniego zderzaka jest znacznie więcej :/
maskownica =4 x krzyżaki
zderzak = 3 x torx pod maskownicą + 2 x krzyżak w nadkolu i zaraz pod nią, dodatkowo problematyczna śruba no "8" + i 4 krzyżaki/torxy od spodu
Poddałem się przy tych słabo dostępnych ósemkach :> i po przyjrzeniu się mocowaniu chłodnicy stwierdziłem, że nie ma sensu rozbierać całego przodu. Po zdjęciu maskownicy jest już dostęp do dwóch "klipsów" które przytrzymują chłodnice w pionie. Bardzo łatwo je wyjąć. Nim odepniemy chłodnice radzę odpiąć wtyczkę i odkręcić wiatrak. Następnie odpiąć dwa gumowe przewody (ścisnąć dwa metalowe trzpienie spinki i zsunąć aparat z króćca chłodnicy) Tak przygotowana chłodnica "trzyma" sie na dwóch wspomnianych klipsach. Wyciągamy klipsy...chłodnice odginamy do siebie tak by ''nóżki" chłodnicy wysunęły się z podstawy. Wolna chłodnicę opuszczamy pod silnik/samochód.
Procedura montowania zamiennika jest analogiczna.
Uwaga na palce
Pamiętać o nowym płynie chłodniczym, lub przefiltrowaniu starego, o ile nie jest już mocno spracowany.
Procedura uzupełniania płynu i odpowietrzania znajduje się w temacie TERMOSTATU
Witam,
nieco z innej beczki: czy układ chłodzenia jest tak skonstruowany, że uruchamiając dopływ ciepłego powietrza do wnętrza otwieram zawór do nagrzewnicy czy tylko przesłonę (tym samym "mały obieg" pracuje cały czas)?
nieco z innej beczki: czy układ chłodzenia jest tak skonstruowany, że uruchamiając dopływ ciepłego powietrza do wnętrza otwieram zawór do nagrzewnicy czy tylko przesłonę (tym samym "mały obieg" pracuje cały czas)?
- Zwierzak
- Maniak
- gadu: 3771951
Nie ma zaworu - jest przesłona
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Mam 2 pytania:
1. Co zrobić by mieć pewność, że cały stary płyn zleciał (jakoś szczególnie ustawić samochód)?
2. Cz po zdjęciu starej chłodnicy, można coś wlać do górnego króćca by lepiej przepłukać układ?
1. Co zrobić by mieć pewność, że cały stary płyn zleciał (jakoś szczególnie ustawić samochód)?
2. Cz po zdjęciu starej chłodnicy, można coś wlać do górnego króćca by lepiej przepłukać układ?
- Artur_kubica
- Bywalec
- Imię: Artur
- gadu: 0
Odświeżam stary temat, ale wielka prośba. Demontował ktoś chłodnicę w pandzie 1Hp lub generalnie pandzie z klimą, bo nie przewidję, żeby 100HP miała przykładowo inny pas przedni. Ewentualnie chłodnica może być deko inna. Da się ją jakoś zdemontowac bez wypuszczania czynnika z chłodnicy klimy?
Samochody z całej Europy, pełna dokumentacja i fajne ceny.
Chcesz pewną pandę napisz na PW poszukam wg zamówienia.
Nie posiadam części, tylko całe samochody nie wraki.
Chcesz pewną pandę napisz na PW poszukam wg zamówienia.
Nie posiadam części, tylko całe samochody nie wraki.
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
- gadu: 0
U siebie wymieniałem, nie rozpinałem klimy,ale musiałem zdjąć gril żeby dostać się do uchwytów. Ciebie czeka co najmniej odchylenie zderzaka, a najlepiej demontaż. Najpierw i tak trzeba zdjąć wentylator.Wszystko robiłem na kanale, ale bez problemu zrobisz bez.I pamiętaj o nowych poduszkach jeśli nie ma w komplecie z nową chłodnicą.Trochę mocowanie widać u mnie w temacie Pandy.