Jaka żywotność silnika 1,3?
-
nimmid
- Świeżak
- gadu: 0
- Panda: aktualnie brak
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Jaka żywotność silnika 1,3?
Noszę się z zamiarem zakupu używanej Pandy i mam na oku jeden egzemplarz z silnikiem 1,3, rok 2005, natomiast przebieg samochodu to około 180 000. Myślicie że warto się tym zainteresować, czy raczej szukać innego egzemplarza? Jaka jest żywotność tego silnika i w ogóle innych elementów przy założeniu że był prawidłowo eksploatowany?
- Franek16i
- Wymiatacz
- Panda: Pandolot 1.2 + NOS:)
Re: Jaka żywotność silnika 1,3?
jak z pewnego zrodla samochod to bym bral, 180 tys diesel to dla niego pestka slyszalem ze jedne z lepszych malo awaryjne, ale tak tylko slyszalem niech wypowiedza sie Ci co maja ropniaczka;), ale jak pewne zrodlo to bym osobiscie bral, bo co jak co ale wszystkie samochody maja krecony licznik i nie bedziesz wiedzial o ile:D na desce 100 a w realu z 300:D
- JDK
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Jędrek
- gadu: 7765035
- Panda: Była Biała,
Był Sunny,
Było Cc 1.2,
Było Bmw e36 coupe
Jest Sej 1.4 16v 6 speed - Lokalizacja: Łódź
kupisz co ma 80 tyś i Ci się rozleci bo ktoś nie dbał a kupisz co ma 180 i będzie jak nowy 
Podam Ci przykład jak mój tata kupował mazde 323 1.7 td
Pojechaliśmy oglądać jedną miała na liczniku 150 tysięcy i ledwo odpalała ( temp około 0-5 stopni) kopciła jak nie wiem co i nie jechała
Auto dojechane na maksa choć np kierownica pedały gałka nie wyglądały na wyeksploatowane...
Maza nr 2 miała przejechane 230 tysięcy i odpaliła od pierwszego zakręcenia rozrusznika przy czym nie zakopciła ani grama
Kupiliśmy ją i każdej zimy nawet przy -30 nie było problemu z odpaleniem... Olej tak gęstniał że ledwo za pierwszym razem obracało silnik i gałka od biegów zachowywała się jak patyk w piachu xD gdzie popchnąłeś tam zostawała
Podsumowując jeżeli Przebieg auta nie wystraszył Cię i auto jest zadbane, eksploatowane normalnie, nie katowane, wymiany na czas to nie ma nad czym się zastanawiać autko pojeździ jeszcze bez problemu.
Jeżeli straszny Ci przebieg większy niż 120 tyś i widać że dojechane ma bo np było autem firmowym lepiej dać sobie spokój i poszukać czegoś z mniejszym przebiegiem
Podam Ci przykład jak mój tata kupował mazde 323 1.7 td
Pojechaliśmy oglądać jedną miała na liczniku 150 tysięcy i ledwo odpalała ( temp około 0-5 stopni) kopciła jak nie wiem co i nie jechała
Auto dojechane na maksa choć np kierownica pedały gałka nie wyglądały na wyeksploatowane...
Maza nr 2 miała przejechane 230 tysięcy i odpaliła od pierwszego zakręcenia rozrusznika przy czym nie zakopciła ani grama
Kupiliśmy ją i każdej zimy nawet przy -30 nie było problemu z odpaleniem... Olej tak gęstniał że ledwo za pierwszym razem obracało silnik i gałka od biegów zachowywała się jak patyk w piachu xD gdzie popchnąłeś tam zostawała
Podsumowując jeżeli Przebieg auta nie wystraszył Cię i auto jest zadbane, eksploatowane normalnie, nie katowane, wymiany na czas to nie ma nad czym się zastanawiać autko pojeździ jeszcze bez problemu.
Jeżeli straszny Ci przebieg większy niż 120 tyś i widać że dojechane ma bo np było autem firmowym lepiej dać sobie spokój i poszukać czegoś z mniejszym przebiegiem
Bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć autem bez Gleby
- Agent
- Wymiatacz
- Imię: Emil
- gadu: 6553887
- Panda: 19.09.2011r. - 10.10.2013r.
- Kontakt:
Jak chcesz kupić traktor z małym przebiegiem, to polecam Ci wizytę w salonie Fiata
Takie samochody kupują firmy i tłuką gigantyczne przebiegi, a potem trafiają do komisu, gdzie jakimś cudem przebieg robi się dwa razy mniejszy
W ogóle nie widzę sensu klekota w tak małym aucie, toć wersja benzynowa spali podobne ilości paliwa, a przy tym w razie jakiejś awarii nie wydamy fortuny.
Takie samochody kupują firmy i tłuką gigantyczne przebiegi, a potem trafiają do komisu, gdzie jakimś cudem przebieg robi się dwa razy mniejszy
Life is 2 short 2b slow...
-
Deacon
- Admin na emeryturze
- Imię: Michał
- Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
ja kupilem klekota od pierwszego wlasciciela w super stanie jak na 5 latka. teraz mu stuknie 100tys. km i oprocz wymian eksploatacyjnych zero problemow. spalanie w miescie na dojazdach do pracy 5km w jedna strone - 6l. trasa - 4,5l. silnik benzynowy nie spali ci tyle w miescie tylko wiecej
gdzies kiedys czytalem, ze te silniki byly obliczone na 240tys km ale ile w tym prawdy to nie wiem. od handlaza klekota bym nie kupil - tylko pierwszy wlasciciel ale z tym jest trudno.
- Agent
- Wymiatacz
- Kontakt:
I to jest właśnie polska mentalność - jeździć tylko do pracy i po bułki do sklepu, robiąc rocznie kilkanaście tys. km, ale oczywiście klekot musi być bo każdy ma i taka modaDeacon pisze:spalanie w miescie na dojazdach do pracy 5km w jedna strone - 6l. trasa - 4,5l.
Zależy od osoby i od miasta.Deacon pisze:silnik benzynowy nie spali ci tyle w miescie tylko wiecej![]()
- Franek16i
- Wymiatacz
- Panda: Pandolot 1.2 + NOS:)
diesel potrzebuje mniej paliwa niz benzyniak:) ale tak jak kolega pisze na krotkie odcinki tzn jak nie robisz minimum 20-25 tys rocznie to z czystej kalkulacji Ci sie nie oplaca, jak robisz wiecej to w sumie szarpnalbym sie na dieselka, co do firmowych to duzo mniej jest wlasnie ropniakow niz benzyniakow, duzo drozszy w zakupie itp, jak robisz 10 tys albo i mniej to nie kupuj diesla, ropniaczek to nie benzyna pierwsza sprawa druga sprawa ropniaczek najlepiej jak odpalasz i konczysz jazde na cieplym silniku bo to wszystko chodzi na rozgrzanym itp, dla diesla na krotkich odcinakch zapalc zimnego i gasic i tak caly czas to tez nie dobra sprawa, a pozatym benzyna tansza w utrzymaniu:), robisz malo kilometrow kup w benzynie 1.2
zawsze to 6 kucykow wiecej, a jak kupisz iz a drogo bedzie to sekwencje zalozysz i masz taniej:)
- Vito
- Admin na emeryturze
- Imię: Witek
- Panda: była - jest pug 508
- Kontakt:
Przypominam - Jaka żywotność silnika 1,3? to temat wątku
Wypowiedzi sa ciekawe ale nie na temat 
-
Deacon
- Admin na emeryturze
wczesniej do pracy mialem 30km w jedna strone to jak teraz zmienilem prace to mam auto zmienic? chlopie jak bede chcial to do sasiada pojade samochodem - nie twoja sprawa. takie komentarze to zachowaj dla siebieAgent pisze:I to jest właśnie polska mentalność - jeździć tylko do pracy i po bułki do sklepu, robiąc rocznie kilkanaście tys. km, ale oczywiście klekot musi być bo każdy ma i taka modaDeacon pisze:spalanie w miescie na dojazdach do pracy 5km w jedna strone - 6l. trasa - 4,5l.Zasadnicza sprawa - traktor nie nadaje się do miasta i na krótkie odcinki, no ale to Polska - tu każdy wierzy w mit, że klekot to oszczędność, szkoda, że pozorna.
miales kiedys diesla? bo cos mi sie wydaje, ze nie a jak tak to jakiegos trupa. akurat silnik benzynowy o tej samej pojemnosci spali ci wiecej. cena czesci jest porownywalna do PB wiec dla mnie oszczednosc jest.
mam jeszcze drugie auto w dieslu z silnikeim 1.9TDI, ktore tez pali w miescie 6l - pokaz mi silnik benzynowy o takiej pojemnosci, ktory tyle spali. nie marudz na diesla tylko dlatego, ze cie na niego nie stac.
sorki Vito ale musialem bo koles mnie zdenerwowal
- Dreamcatcher
- Klubowicz
- Imię: ...
- Panda: 1.3 JTD
też się zastanawiałem kiedyś (robiąc małe roczne przebiegi swą pandą) czy nie rozsądniejszy byłby benzynowy silnik pod maską. niewiele później panda strzeliła focha: stoję w korku - wypadek był - a tu spod maski jakieś dziwne białe opary lecą. dojechałem do celu - daleko już nie było - otwieram machę a tu paliwo kapie po silniku w okolicy świec. nie muszę mówić jakie wielkie oczy miałem 
jak się okazało przewód paliwowy poszedł. strach pomyśleć co by było jakby to była benzyna. także w razie takiej awarii albo wypadku diesel będzie bezpieczniejszy.
z drugiej strony koledzy pisząc żeby nie kupować diesla gdy się jeździ głównie na miejscu * mieli sporo racji. jeżdżąc sporo na niedogrzanym silniku łatwo o nagar w silniku. zapycha się EGR, turbina i w efekcie mamy upośledzoną dynamikę (zresztą o czym ja mówię. w przypadku diesla na zimnym silniku nie wolno deptać - żeby nie skracać życia turbinie). i pozostaje albo przegonienie autka albo wizyta u mechanika i czyszczenie.
* ja kupiłem. z tym iż u mnie panda w dieslu to miłość była. tak poprostu
jak się okazało przewód paliwowy poszedł. strach pomyśleć co by było jakby to była benzyna. także w razie takiej awarii albo wypadku diesel będzie bezpieczniejszy.
z drugiej strony koledzy pisząc żeby nie kupować diesla gdy się jeździ głównie na miejscu * mieli sporo racji. jeżdżąc sporo na niedogrzanym silniku łatwo o nagar w silniku. zapycha się EGR, turbina i w efekcie mamy upośledzoną dynamikę (zresztą o czym ja mówię. w przypadku diesla na zimnym silniku nie wolno deptać - żeby nie skracać życia turbinie). i pozostaje albo przegonienie autka albo wizyta u mechanika i czyszczenie.
* ja kupiłem. z tym iż u mnie panda w dieslu to miłość była. tak poprostu
- Agent
- Wymiatacz
- Kontakt:
Nie spinaj się, mówiłem ogólnie o irracjonalnej modzie na klekoty, a nie bezpośrednio o tobie.Deacon pisze:wczesniej do pracy mialem 30km w jedna strone to jak teraz zmienilem prace to mam auto zmienic? chlopie jak bede chcial to do sasiada pojade samochodem - nie twoja sprawa. takie komentarze to zachowaj dla siebie![]()
Nie miałem i nigdy miał nie będę.Deacon pisze:miales kiedys diesla? bo cos mi sie wydaje, ze nie a jak tak to jakiegos trupa.
Im mniejsza pojemność tym mniejsza różnica w spalaniu i kosztach on vs. benzyna. A ceny części absolutnie nie sa porównywalne i klekot zawsze bardziej bije po kieszeni, wystarczy spojrzeć na ceny turbin, dwumasy, filtra cząstek stałych itd.Deacon pisze:akurat silnik benzynowy o tej samej pojemnosci spali ci wiecej. cena czesci jest porownywalna do PB wiec dla mnie oszczednosc jest.
Pokaż mi tdi, ktore w miescie spali 6 l / 100 kmDeacon pisze:mam jeszcze drugie auto w dieslu z silnikeim 1.9TDI, ktore tez pali w miescie 6l - pokaz mi silnik benzynowy o takiej pojemnosci, ktory tyle spali.
Teraz zaprzeczasz sam sobie - skoro klekot to sama oszczędność, to przecież tym bardziej byłoby mnie na niego staćDeacon pisze:nie marudz na diesla tylko dlatego, ze cie na niego nie stac.
A co do tematu to co to - wróżenie z fusów? U jednego wytrzyma 100, u drugiego 200 a u innego i pół miliona kilometrów. Jak ktoś używa klekota niezgodnie z jego przeznaczeniem, czyli jeździ po mieście, to żywotność takiego silnika drastycznie spada. Tylko przy kupnie auta z drugiej reki nie wiemy nic o jego przeszłości.
- bambrys
- Specjalista
- Imię: Dawid
- gadu: 9709114
- Panda: 1,1 Olimpic klima gaz BRC
co do tego diesla to jak wchodził ten silnik na rynek czytałem o nim że powinien wytrzymać przebieg 250tyś bez zaglądania pod maskę czyli żywotność nie za duża no ale to pojemność 1,3 i chyba 75 koni wiec przebiegów rzędu pół miliona nie ma co się spodziewać , diesla nie mam nie wiem ile spali a benzyna po mieście spali ok 7 , a z gazem jest tak że jak robisz krótkie trasy przy takiej temperaturze jak teraz to nawet ci się nie przełączy na gaz wiem bo mam a tak spytam z ciekawości jaka cena tej pandy 1,3D??
-
Deacon
- Admin na emeryturze
spokoAgent pisze:Nie spinaj się, mówiłem ogólnie o irracjonalnej modzie na klekoty, a nie bezpośrednio o tobie.]
no to sorki ale nie mamy o czym rozmawiacAgent pisze:Nie miałem i nigdy miał nie będę.
co ile robisz turbine, dwumase, dpf? jak kupisz trupa albo diesla, ktory bedzie mial nabite 200k km to logiczne, ze musisz sie liczyc z takimi wydatkami. wiekszosc problemow diesli wynika z ich niewlasciwego uzytkowania. mi chodzilo o cene czesci eksploatacyjnych.Agent pisze:Im mniejsza pojemność tym mniejsza różnica w spalaniu i kosztach on vs. benzyna. A ceny części absolutnie nie sa porównywalne i klekot zawsze bardziej bije po kieszeni, wystarczy spojrzeć na ceny turbin, dwumasy, filtra cząstek stałych itd
to zapraszam do mnie i policze ci pod dystrybutoremAgent pisze:Pokaż mi tdi, ktore w miescie spali 6 l / 100 kmNorma to 7,5 no ale własnie przez fanatyków krążą legendy, że zaden klekot nie weźmie więcej jak 5 l ropy
koszt zakupu jest wiekszyAgent pisze:Teraz zaprzeczasz sam sobie - skoro klekot to sama oszczędność, to przecież tym bardziej byłoby mnie na niego stać
ale koniec OT bo to dalsza rozmowa nie ma sensu.
- Dreamcatcher
- Klubowicz
- Imię: ...
- Panda: 1.3 JTD
tytułem dygresji:Agent pisze:Im mniejsza pojemność tym mniejsza różnica w spalaniu i kosztach on vs. benzyna. A ceny części absolutnie nie sa porównywalne i klekot zawsze bardziej bije po kieszeni, wystarczy spojrzeć na ceny turbin, dwumasy, filtra cząstek stałych itd.Deacon pisze:akurat silnik benzynowy o tej samej pojemnosci spali ci wiecej. cena czesci jest porownywalna do PB wiec dla mnie oszczednosc jest.
akurat w pandach z dieslem dwumasu nie ma. jest trwałe koło jednomasowe. w 1.3 mJTD dwumas owszem był montowany ale w wersji 90KM i tylko z 6-biegową skrzynią biegów. a czegoś takiego w Pandzie nigdy nie było.
co do DPF to raczej nieczęsty wynalazek w pandzie. montowny był chyba tylko w wersji 75KM (w 70KM na pewno nie) i chyba nie w każdej wersji wyposażenia (o ile w ogóle). ale to by już ktoś potwierdzić musiał.
te 90KM to fabryczne czy jakiś wirus jest? szczerze pierwszy raz się spotykam z taką wersją silnikową w Pandzie.Deacon pisze:to zapraszam do mnie i policze ci pod dystrybutoremAgent pisze:Pokaż mi tdi, ktore w miescie spali 6 l / 100 kmNorma to 7,5 no ale własnie przez fanatyków krążą legendy, że zaden klekot nie weźmie więcej jak 5 l ropy
ja mam wersje 90KM i tyle wlasnie pali mi w miescie - dochodzi do 6,5l. nigdy nie przekroczylem 7.
-
Deacon
- Admin na emeryturze
DPF w pandzie wystepuje w tych nowych silniakch 75KM.
piszac o 90KM pisalem o silniku 1.9TDI a nie o pandzie
piszac o 90KM pisalem o silniku 1.9TDI a nie o pandzie