Led a podświetlenie tablicy
- Vito
- Admin na emeryturze
- Imię: Witek
- Kontakt:
Led a podświetlenie tablicy
Dzisiaj zrobiłem mała próbę i wstawiłem żarówki ledowe do podświetlenia tablicy. W momencie zapalenia się lampek światło zaczyna swiecic po czym po 1s gaśnie. Na wyświetlaczu pojawia się komunikat o spalonych żarówkach. Czyli takie żarówki nie podejdą bo body protestuje:(
Ja jednak nie chcę żarówek tylko pasek ledowy i teraz pytanie czy jak zamontuje pasek ledowy który podepnę pod jedna z żarówek a pasek będzie pobierał coś koło 5W ( czyli tyle co zwykła żarówka) to komp będzie myslał ze jest wszystko ok?
Ja jednak nie chcę żarówek tylko pasek ledowy i teraz pytanie czy jak zamontuje pasek ledowy który podepnę pod jedna z żarówek a pasek będzie pobierał coś koło 5W ( czyli tyle co zwykła żarówka) to komp będzie myslał ze jest wszystko ok?
- Amino
- Sysadmin
- Imię: Marcin
- gadu: 2306550
- Kontakt:
Problem jest przy wykrywaniu obciążenia przez body. Jeśli jest za małe lub za duże to komp wyświetla usterkę żarówek. Z tego co widzę na schemacie to oświetlenie tablicy jest podzielone na dwa obwody. Mam nadzieję, że docelowo komp wykrywa obie żarówki jako jedną. Powinieneś tak dobrać obciążenie aby prąd płynący w obwodzie był podobny do tego jaki dają żarówki.
- Vito
- Admin na emeryturze
- Kontakt:
jeden led pobiera 0,08W na 50cm paska żelowego (tyle trzeba by podświetlić cała tablice ) jest 30 ledów. Daje to 2.4W wiec w pierony za mało. Myślałem by dać pasek podwójnie ale boje sie ze bedzie za jasno świecić. Wpadło mi jeszcze do głowy by 50 cm dać do tablicy a drugą pięćdziesiątkę np od wewnątrz klapy co by sobie w bagażniku świeciło. Czyli jedna lampka była by z głowy ale pozostaje jeszcze druga i za bardzo nie wiem co z nią zrobić 
-
Miro
- Maniak
- Imię: Mirek
- gadu: 0
Znalazłem taki link do żarówki http://moto.allegro.pl/led-rurki-c5w-c10w-39mm-can-bus-radiator-vw-seat-i1227088883.html
Zastanawiam się czy na pewno komputer nie wykryje jak piszą ??
Zastanawiam się czy na pewno komputer nie wykryje jak piszą ??
- Agent
- Wymiatacz
- Imię: Emil
- gadu: 6553887
- Kontakt:
Re: Led a podświetlenie tablicy
Mam podobny problem.
Kopiłem 2 żarówki z diodami led na tył.
Fabryczne rurkowe żarówki były przepalone.
Wstawiłem rzeczone ledy i... nic
Nie świecą, czasami jak na przekręconym zapłonie włączę światła to dosłownie przez sekundę jedna tylko się zaświeci i tyle.
Jest to wersja 1.1 więc kompa nie mam i nie wyświetla żadnego komunikatu o przepalonej żarówce.
Myślicie, że problem leży w tym, że jest za mala moc tych ledów i wywala jakiś błąd? Czy może w instalacji gdzieś przewód jest przerwany
Jedyny pomysł, jaki przychodzi mi do łba, to zakup zwykłych żarówek 5-watowych i sprawdzenie, czy zadziała. Może wcześniej zrobić reset kompa w postaci odłączenia zasilania (aku) na kilka godzin?
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Kopiłem 2 żarówki z diodami led na tył.
Fabryczne rurkowe żarówki były przepalone.
Wstawiłem rzeczone ledy i... nic
Jest to wersja 1.1 więc kompa nie mam i nie wyświetla żadnego komunikatu o przepalonej żarówce.
Myślicie, że problem leży w tym, że jest za mala moc tych ledów i wywala jakiś błąd? Czy może w instalacji gdzieś przewód jest przerwany
Jedyny pomysł, jaki przychodzi mi do łba, to zakup zwykłych żarówek 5-watowych i sprawdzenie, czy zadziała. Może wcześniej zrobić reset kompa w postaci odłączenia zasilania (aku) na kilka godzin?
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Life is 2 short 2b slow...
- Vito
- Admin na emeryturze
- Kontakt:
Oświetlenie tablicy rej. idzie z body i to on rozłącza zasilanie. Led pobiera mało prądu i komp tego nie widzi. Są dwa sposoby, jeden to zakup żarówek led cen-bus a drugi to podłączenie dodatkowej żarówki gdzieś w bagażniku .
-
Deacon
- Admin na emeryturze
- Imię: Michał
jakie te zarowki kupiles? jak jakies zwykle LED to nie beda dzialac. ja kupilem takie:
http://allegro.pl/led-rurki-c5w-c10w-36 ... 74614.html
i dzialaja bez problemu.
http://allegro.pl/led-rurki-c5w-c10w-36 ... 74614.html
i dzialaja bez problemu.
- Agent
- Wymiatacz
- Imię: Emil
- gadu: 6553887
- Kontakt:
Coś takiego kupiłem dokładnie:
http://allegro.pl/zarowka-rurkowa-31mm- ... 11983.html
Do lampki w kabinie również wstawiłem taką ledówkę (tylko dłuższą) i świeci bez problemu, także podświetlenie tablicy rejestracyjnej wg mnie również powinno działać
http://allegro.pl/zarowka-rurkowa-31mm- ... 11983.html
Do lampki w kabinie również wstawiłem taką ledówkę (tylko dłuższą) i świeci bez problemu, także podświetlenie tablicy rejestracyjnej wg mnie również powinno działać
Life is 2 short 2b slow...