Wymiana gum drążka stabilizatora

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
SzaLaS
Emeryt
Imię: Wojtek
gadu: 45225651

Wymiana gum drążka stabilizatora

Post autor: SzaLaS »

Jak dobrze wiemy, gumy te często się wyrabiają i drążek zamiast być "sztywno" trzymany rusza się na wybojach i odczuwamy w aucie stukanie.

Wczoraj będą na kanale, zauważyłem, że dostęp jest bardzo utrudniony. Stąd mój post, Może ktoś z Was już wymieniał te gumy i z chęcią napisze w jaki sposób tego dokonać, żeby się za bardzo nie namachać.
Lenistwo jest ukrytym ojcem postępu :)
Awatar użytkownika
elitspro
Fanatyk na emeryturze
gadu: 4928172

Re: Wymiana gum drążka stabilizatora

Post autor: elitspro »

Bardzo dobrze że poruszyłeś ten temat. Również planuję wymienić te gumy albo w całości, bo strasznie stuka u mnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
SzaLaS
Emeryt

Dostęp jest "kijowy" bo mało miejsca, jedno z rozwiązań to odkrecić drążki stabilizatora i mocowania gum i wyciągnąć drążek. W sumie jak stuka to można przez zimę przeczekać i na wiosne zmienić
Awatar użytkownika
artuss7
Specjalista
gadu: 5510555

Post autor: artuss7 »

Heey ;) Ja wymieniałem to na kanale. Odkręciłem dwie śruby mocujące obejmę gumy. Podniosłem lewą stronę na podnośniku. Odkręciłem koło. Skręciłem kierownicę w prawą stronę i wtedy miałem bardzo dobry dostęp do tego aby wyciągnąć gumę i założyć nową. Analogicznie zrobiłem z drugą stroną i dopiero po założeniu gum dokręciłem obejmy. Do odkręcenia obejm podchodzi chyba klucz 13". Ja to robiłem w ten sposób i jedynie tak mogę coś podpowiedzieć :p

Dajcie wiarę że po wymianie samych gum w zawieszeniu nic nie stuka !! Oczywiście do czasu :( Zawsze skupiałem się tylko na końcówkach drążków, wahaczu ale warto też zerknąć na te gumy tak jak kolega napisał: [quote="SzaLaS"]Jak dobrze wiemy, gumy te często się wyrabiają i drążek zamiast być "sztywno" trzymany rusza się na wybojach i odczuwamy w aucie stukanie.
Awatar użytkownika
SzaLaS
Emeryt

To śruba jest z obu stron obejmy tak? od strony tylnej auta dostęp jest spoko, klucz wejdzie a jak od strony silnika? rozmiar gumy drążka jest tylko jeden? podaj jaki miałeś jak pamiętasz.
Awatar użytkownika
artuss7
Specjalista

Dlatego robiłem na kanale bo właśnie na podnośniku nie mogłem odkręcić. Najpierw ściągnąłem osłonę silnika i dopiero był łatwy dostęp do obu śrub obejmy ;)
Ja mam Panda 1.4 więc u mnie drążek ma średnicę 22mm. Według książki wersje z silnikiem 1.1 8v, 1.1 8v VAN, 1.2 8v mają średnicę drążka 20mm a 1.2 8v 4x4, 1.3 16v Multijet mają średnicę drążka 21mm
Awatar użytkownika
SzaLaS
Emeryt

Mam nadzieję, ze jak pojade do sklepu to beda wiedzieli jakie mi dobrać, chyba że pojadę na kanał do dziadków i suwmiarką zmierzę najpierw dla pewności. a powiedz mi, po odkręceiu obej łatwo schodzą ?
Awatar użytkownika
artuss7
Specjalista

Ja to robiłem u wujka na kanale i jest to chyba najlepsze miejsce. Zdjęcie obejm to minuta i założenie tak samo. Najwięcej zajęło mi odkręcanie kół. Po odkręceniu obejm schodzi to w miarę łatwo i założyć też jest prosto bo ta luba jest fajnie nacięta więc nie ma większych problemów ;)
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz
gadu: 0

Post autor: Franek16i »

za wymiane zaplacilem cale 40 zl wiec nie kombinowalem nawet:)
Awatar użytkownika
SzaLaS
Emeryt

Za taką kwotę też bym nie kombinował :) Ale ta satysfakcja z wykonanej naprawy = bezcenna :D
Awatar użytkownika
Franek16i
Wymiatacz

Post autor: Franek16i »

satysfakcja:D jak najbardziej bezcenna ale nie mam mozliwosci wykonac az takich manewrow :( osobiscie:/
Awatar użytkownika
Agent
Wymiatacz
Imię: Emil
gadu: 6553887
Kontakt:

Post autor: Agent »

Mam ten sam problem, stuka niemiłosiernie. Bez kanału da się to zrobić czy nie? No i ciekawi mnie ile wytrzymają nowe drążki stabilizacyjne :lol:

W ogóle to chyba nie można wymienić samych łączników stabilizatora tylko cały drążek stabilizacyjny z końcówkami (przeguby kulowe). :roll:
Life is 2 short 2b slow...
Awatar użytkownika
Huczas
Klubowicz na emeryturze
Kontakt:

Post autor: Huczas »

tak, ale i tak kupujesz komplet ;) nikt tego przecież nie będzie rozbierał w sensie zdejmował z przegubów ;)
Awatar użytkownika
oxydian
Bywalec
Imię: Dariusz
gadu: 7445152

Post autor: oxydian »

Dodam swoje 3 grosze. Wymianiłem jedną z tych tulejek bez kanału na samym lewarku. Jest ciężko ale tylko jeśli się robi to pierwszy raz. Ważne wskazówki:

- W pierwszej kolejności zdemontuj łącznik drążka stabilizatora będziesz miał możliwość ruszania samym drążkiem po zdjęciu obejmy poduszki. Aby go zdemontować należy podlewarować wahacz.
- Jeśli masz zamiennik poduszki, ciężko poźniej nałozyć na poduszkę samą obejmę bo mało miejsca a wchodzi na mega wcisk, nalezy posmarowac obejmę wewnątrz smarem i zastosować dźwignię z brechy i pójdzie, dalej dobijasz już śrubami...
- uwaga gdzie wkłada się łapy na podlewarownym wahaczu bo jak spadnie z lewarka może być miazga !!

We Wrocławiu mogę pomóc w wymianie.
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak
Imię: Sławek

Post autor: OsiemKilo »

Dzisiaj robiłem przymiarkę do wymiany i zdemontowałem jedną stronę ale okazała się ok więc poskładałem na starych częśćiach, powiem tak: BANAŁ. Jedynyn problemem mogą być zapieczone dolne śruby łącznika stabilizatora. Jeśli odkręcimy łączniki stabilizatora od samego stabilizatora z obydwu stron to reszta staje się banalnie prosta. Ściągamy koło z prawej strony, skręcamy koła w prawo i robimy prawą stronę, analogicznie drugą stronę. Aby wyjąć obejmę wystarczy wykręcić dwie śruby (warto psiknąc wd 40 przed odkręcaniem, po tym jak mamy odkręcone łącznik to możemy ruszać stabilizatorem i wymiana gumy jest formalnością. Wszystko robiłem na lewarku także się da.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
ODPOWIEDZ