ilość benzyny w baku

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
bunio14
Stały bywalec
Imię: Filip

Re: ilość benzyny w baku

Post autor: bunio14 »

bambrys pisze:a najlepiej zrób sobie wyłącznik pompy paliwa jak ci się przełączy na gaz wyłącz pompę

Wloze kij w mrowisko - jak to jest z tym wylaczaniem pompy - co mechanik to opinia :)
Montowac czy zostawic jak jest?
Pozdrawiam,
Filip
Awatar użytkownika
tytusolk
Klubowicz
Imię: Sebastian
gadu: 0

Post autor: tytusolk »

Ja staram się żeby poziom benzyny był powyżej rezerwy. jak narazie pompa chodzi bez zarzutu nalatane mam 120 kkm. I raz w miesiącu robie traskę ok. 100 km na samej benzynie i nigdy odrazu po odpaleniu auta nie przełanczam na LPG nawet jeżeli auto jest rogrzane.
kaziu1985pn
Stały bywalec

Post autor: kaziu1985pn »

bunio14 pisze:
bambrys pisze:a najlepiej zrób sobie wyłącznik pompy paliwa jak ci się przełączy na gaz wyłącz pompę

Wloze kij w mrowisko - jak to jest z tym wylaczaniem pompy - co mechanik to opinia :)
Montowac czy zostawic jak jest?

ogólnie jesli masz sekwencję i życie Ci nie miłe to montuj ale na forum gazowników temat poruszony dość szeroko, jesli przy wyprzedzaniu przerzuci na pb pompa odłaczona z przeciwka tir to powodzenia.

jesli masz mieszalnikowa to ten problem nie wystąpi.
budmiller
Aktywny
Imię: Piotr

Post autor: budmiller »

kaziu1985pn pisze:budmiller zgadzać się nie musisz ale pompa "smarowana" jest dopóki zasysa bene wiec prawie non stop to dlaczego mimo to pompy sie palą ?? zostawiam to Tobie do rozmyślania na długie jesienne wieczory.

Skoro twierdzisz że pompa jest tylko chłodzona to wyjaśnij mi skąd się bierz to ciepło które trzeba odprowadzić,bo o ile wiem to ciepło jest wynikiem tarcia a skoro tarcie to żeby coś się nie zatarło trzeba to smarować.
kaziu1985pn
Stały bywalec

nie stwierdziłem że tylko chłodzona to pierwsze tylko że smarowana jest nawet na dużej rezerwie a po drugie w bardzo dużym uproszczeniu ciepło jest wynikiem tarcia ale wybacz nie będę dawał wykładu na temat modeli cieplnych urządzeń elektrycznych bo to są równania wieloskładnikowe a nie tylko tarcie=ciepło.
12pawel
Bywalec
Imię: Paweł

Post autor: 12pawel »

Nie trzeba tu wykładu by wyjaśnić dlaczego pompa się grzeje. Jak kolega pisze ciepło jest wynikiem tarcia ale nie wynikającego z ocierania elementów pompy a tarcia cieczy(paliwa). Zwiększanie ciśnienia = wzrost temperatury no i oczywiście odwrotnie rozprężanie = wytracanie temperatury.
kaziu1985pn
Stały bywalec

dodatkowo każdy element zasilony napięciem grzeje się a ciecz lepiej przewodzi ciepło :)

taka ciekawostka ze sprężaniem i rozprężaniem, butla z powietrzem 7,5bar 10L otworzenie zaworka na maks zamraża wylot i drobinki lodu wylatują :D a całość trwa zaledwie kilka sekund.
Awatar użytkownika
Complit
WOLF HUNTER
Imię: Robert

Post autor: Complit »

Ja mam zawsze ponad połowę to już jestem po wymianie 2 pompy. To nie ma reguły. Ale większa ilość nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
Lukasz
Przyjaciel klubu
Imię: Łukasz
gadu: 8896262

Post autor: Lukasz »

To jest bardzo proste, w pandzie neistety jazda na rezerwie zbyt czesta konczy sie zatarciem pompy, bo mimo tego że jedziesz na LPG pompa wciaz pompuje paliwo tak jak by w zamknietym obwodzie. NIE SMARUJESZ - NIE JEDZIESZ
kaziu1985pn
Stały bywalec

panda z tego co wyczytałem ma dodatkowy błąd konstrukcyjny, według mnie, a dokładnie brak powrotu z listwy.
ODPOWIEDZ