Spalanie 1.1
- Issa83
- Miss
- Imię: Iza
- gadu: 7791460
Re: Spalanie 1.1
mi Pandziak spalał w ostatnim roku ok 8,5litra gdzie na miasto wychodziło ok 30-40% trasy. Jak dla mnie był to koszmar bo od jej zakupu jeszcze takich wartości nie miałam. W czerwcu wymieniłam świece, dałam odpowietrzyć pompę paliwową i uregulować obroty i spalanie zeszło mi do 5-6l. Przy czym styl jazdy tez się lekko zmienił (zaczęłam więcej silnikiem hamować)
- Huczas
- Klubowicz na emeryturze
- Kontakt:
BeHa pisze:Od zakupu Pandy (1.2)
- JDK
- Imię: Jędrek
- gadu: 7765035
Ja po tym jak mam dane z kompa o śr spalaniu zmniejszyłem je z 9L na 6.5L
przy jeździe tylko po mieście
eco driving się opłaca choć nie ma żadnej przyjemności z jazdy
przy jeździe tylko po mieście
eco driving się opłaca choć nie ma żadnej przyjemności z jazdy
Bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć autem bez Gleby
- Worczynski
- Imię: Paweł
- gadu: 0
Średnia z trasy wakacyjnej, 2100 km łącznie, spalanie na tym dystansie 5,05 l/100 km 
Witam serdecznie
Jako świeżo zarejestrowany użytkownik tutejszego forum chciałbym najpierw wszystkich pozdrowić
.
Apropo tematu. Ostatnio jechałem długą trasę (1600 km) i średnie spalanie wyszło na poziomie 4 litrów na setkę. Chciałbym tylko zauważyć, że nie świrowałem na trasie i max jaki cisnąłem na trasie to 100 na godzine - przy większych prędkościach Panda chlipie paliwo jak głupia
))
Jako świeżo zarejestrowany użytkownik tutejszego forum chciałbym najpierw wszystkich pozdrowić
Apropo tematu. Ostatnio jechałem długą trasę (1600 km) i średnie spalanie wyszło na poziomie 4 litrów na setkę. Chciałbym tylko zauważyć, że nie świrowałem na trasie i max jaki cisnąłem na trasie to 100 na godzine - przy większych prędkościach Panda chlipie paliwo jak głupia
- zamberek
- Wymiatacz
- Imię: Maciek
- gadu: 8468647
a ja muszę powiedzieć że spalanie trochę mi spadło
pisałem w tym temacie jakoś wcześniej że spalanie wynosiło 8-10 l//100 
A w ostatnie dwa dni miałem troszkę jeżdżenia no i trochę się poprawiłem
Wynik: 5,9 l/100, 7,9 l/100, 5,5 l/100 a z tego średnia wyszła 6,4 l/100 i powiem że jak na mnie to wynik bardzo dobry...a nogę zawsze mam ciężką
A w ostatnie dwa dni miałem troszkę jeżdżenia no i trochę się poprawiłem
Wynik: 5,9 l/100, 7,9 l/100, 5,5 l/100 a z tego średnia wyszła 6,4 l/100 i powiem że jak na mnie to wynik bardzo dobry...a nogę zawsze mam ciężką
-
rosomak
- Bywalec
- Imię: Darek
Witam. Przy lekkim ecodriwingu mam spalanie 5,9 - 6,2. Podejrzewam , że to też zależy na jakich oponach jeździcie. Ja mam w ori rozmiarze i wersja eco. Do oleju dolałem ceramizera i zauważyłem, że spalanie spadło mi o ok. 0,25 - o,3. Nie mam komputera, porównuję to tankując na tej samej stacji i zawsze pod korek(co nie jest zalecane ze względu na pochłaniacz par paliwa).
- Worczynski
No opony zapewne mają wpływ, na oryginalnych Pirelkach miałem mniej niż teraz na Savach Effecta+... Ale za to lepsze trzymanie w zakręcie i nie piszczy na rondzie... Ja ostatnio trochę mniej eco jeżdżę, już mi się czasem nie chce, ale komp nie pokazuje więcej jak 5,7 mimo, że praktycznie trasy nie dotykam... Jestem w oczekiwaniu na 60000 km i wtedy zrobię małe duże podsumowanie średniego spalania na tym dystansie, ponieważ mam wszystkie(!) rachunki za paliwo z wypisywanymi przebiegami na każdym... Wiadomo, niedokładność pomiaru ze względu na aparature tankującą będzie, ale myślę, ze nie będzie to miało większego znaczenia jak +_0,2 litra... Postaram się dokładnie to policzyć 
panda 1,1 rok 2003 79000 przebiegu. 98% jazdy to miasto. spalanie średnie między 5,9-6,4 zależne od miesiąca - wg. komputerka
voytexx korki w miastach są różne ale ten wynik to i tak wypas 
ja jak stanę pożądnie w korku to staram się go tylko "tykać" po gazie a i tak nic nie daje.
za to w trasie czuję sie jak ryba w wodzie
moj wypad wakacyjny: 1272 km (wiadomo, że głownie na trasie, ale od miasta też nie stroniłem) 5,97l gazu.
dodam od siebie, ze wbrew wszystkim polecam jazde na luzie w okreslonych warunkach
ja jak stanę pożądnie w korku to staram się go tylko "tykać" po gazie a i tak nic nie daje.
za to w trasie czuję sie jak ryba w wodzie
moj wypad wakacyjny: 1272 km (wiadomo, że głownie na trasie, ale od miasta też nie stroniłem) 5,97l gazu.
dodam od siebie, ze wbrew wszystkim polecam jazde na luzie w okreslonych warunkach
To jest niewątpliwy minus Pandy, przynajmniej mojej.
W mieście potrafi spalić nawet 8-9 L.
Trasa około 6 litrów.
Jeżeli dojdzie do tego pałowanie, częste odwiedziny czerwonego pola to już jest na prawdę nieprzyjemnie. Paliwo ucieka w zatrważającym tempie(po części wina małego zbiornika, jakby mieścił 50 L nie odczulibyśmy tego wizualnie, haha)
Jednak przy normalnej zwykłej jeździe bez cudowania z gazem, nie jest źle.
No cóż, silniki FIRE są na pewno trwałe, ale w kwestii spalania są już nieco archaiczne
W mieście potrafi spalić nawet 8-9 L.
Trasa około 6 litrów.
Jeżeli dojdzie do tego pałowanie, częste odwiedziny czerwonego pola to już jest na prawdę nieprzyjemnie. Paliwo ucieka w zatrważającym tempie(po części wina małego zbiornika, jakby mieścił 50 L nie odczulibyśmy tego wizualnie, haha)
Jednak przy normalnej zwykłej jeździe bez cudowania z gazem, nie jest źle.
No cóż, silniki FIRE są na pewno trwałe, ale w kwestii spalania są już nieco archaiczne
- Worczynski
Ale niemniej da się z nich wyciągnąć przyzwoite rezultaty spalania, bez przesadnej eco męczarni
60000 km dziś zawitało, rezultat 5,61/100 km średni z tego dystansu, liczyłem w excelu, wszystkie pory roku, policzyłem na piechotę, że ok 70 % jazdy to miasto, ok 30 % to czysta trasa. Wydaje mi się to być niezłym rezultatem jak na to, że Pandą jeżdziłem jako żółtodziób poelkowy, robiłem własne rekordy prędkości i inne tematy
Opony w seryjnym rozmiarze, samochód serwisowany co 20000 km w aso, wszystko seryjne. Dla mnie taki wynik jest do zaakceptowania, nawet przy obecnych cenach nie widzę sensu montażu lpg...
- ma16
- Imię: Marek
- gadu: 6657256
dzisiaj trasa Warszawa - Sopot na wyświetlaczu pojawiło się średnie spalanie 5,0 l / 100 km. jutro na stacji zobacze ile rzeczywiście spalił ale niestety wynik będzie w ilości spalonego gazu... ale myśle że koło 7 l/100km więc miś jest oszczędny 
- Qbulineczek
- Aktywny
- Kontakt:
ja mam 1.1 i ostatnio spałił mi 6,4
:P
Mi pali jakieś 9,5 l gazu.