Czy ktoś z Was zauważył może, że połowa grilla - ażurowej maskownicy jest zasłonięta po stronie, której jest wlot do rury zaciągająca powietrze do komory filtra?
Czy to nie błąd konstrukcyjny, dolot powietrza jest przez to ograniczony, rozumiem z drugiej strony, ale od strony dolotu?
Zastanawiam się, czy nie zdemontować elementu maskującego, widziałem wersję grilla w sprzedaży, który ma otwory na całej długości.
Poprawa dolotu
- Saba
- Bywalec
- Imię: Saba
- gadu: 0
- Kontakt:
Re: Poprawa dolotu
Może chodziło o to, żeby w dolot nie wpadały obce elementy? Podczas jazdy nie brakuje śmieci, które uderzają w maskownicę. To woda, kurz, drobiny piasku, owady, itp. No i przy większych prędkościach, w dolot trafiałoby powietrze pod znacznie większym ciśnieniem. Nawet mimo częściowego przesłonięcia dolot może zassać powietrze bez przeszkód. Nie uważam, żeby to był błąd konstrukcyjny.
- nti
- Specjalista
- Imię: Janusz
Jest w tym co piszesz dużo racji - przeliczyłem powierzchnię otworu + powierzchnię maskownicy z dostępem do powietrza, ale do tego są jeszcze szczeliny nad grillem. Wychodzi wystarczająco dużo.
Problemem jest tylko nagrzana od silnika rura doprowadzająca powietrze i podgrzana komora filtra, ale z tym już nic nie zrobię.
Problemem jest tylko nagrzana od silnika rura doprowadzająca powietrze i podgrzana komora filtra, ale z tym już nic nie zrobię.
- Saba
- Bywalec
- Imię: Saba
- Kontakt:
Wkrótce zrobi się zimno i to akurat będzie zaletąnti pisze:Problemem jest tylko nagrzana od silnika rura doprowadzająca powietrze i podgrzana komora filtra, ale z tym już nic nie zrobię.
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Dokładnie, to jest element zapewniający odpowiednie parametry powietrza przed filtrem.Saba pisze:Może chodziło o to, żeby w dolot nie wpadały obce elementy? Podczas jazdy nie brakuje śmieci, które uderzają w maskownicę. To woda, kurz, drobiny piasku, owady, itp. No i przy większych prędkościach, w dolot trafiałoby powietrze pod znacznie większym ciśnieniem. Nawet mimo częściowego przesłonięcia dolot może zassać powietrze bez przeszkód. Nie uważam, żeby to był błąd konstrukcyjny.
Gdy się już jedzie to temperatura w komorze miejscowo spada. A pracujący silnik ma na tyle duże przepływy, że powietrze nie nagrzewa się wyraźnie powyżej temperatury zewnętrznej. Widać to w OBD, jak po odpaleniu temperatura spada, a przy jeździe jeszcze bardziej zbliża do temp. na zewnątrz.nti pisze:Jest w tym co piszesz dużo racji - przeliczyłem powierzchnię otworu + powierzchnię maskownicy z dostępem do powietrza, ale do tego są jeszcze szczeliny nad grillem. Wychodzi wystarczająco dużo.
Wysłane z mojego SM-G981B przy użyciu Tapatalka