Kontrolka oleju
-
marcin22_1988
- Świeżak
- Imię: Marcin
- gadu: 0
Kontrolka oleju
Witam. Jak w tytule, rano po odpaleniu przez parę minut mrygała mi kontrolka oleju, ale oleju mam jakieś 3/4 stanu. Czyżby czujnik dostał glupawki? Dodam że po paru minutach zgasla i już nie mrygała.
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- Kontakt:
Re: Kontrolka oleju
A jaka była temperatura? Miżesz mieć niewłaściwy albo stary olej (albo niewłaściwy i stary) i przy niskiej temperaturze zgęstniał. Dopóki się nie rozgrzał - miałeś za niskie ciśnienie. Kiedy ostatni raz zmieniałeś olej i na jaki, w Teoim silniku powinno być 5W30 albo 10W40 zależnie od rocznika.
Mój passat na motostat.pl:
Informacje, porady, części: 666-013-348
Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Dla pewności zleciłbym pomiar ciśnienia oleju po ewentualnej wymianie oleju.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
-
marcin22_1988
- Świeżak
- Imię: Marcin
Powiem Wam tak, dopiero kupilem ta pande. Z rozmowy z poprzednim właścicielem wyniak że jeszcze 5000 km do wymiany a zalany jest mobile 1 10w-40. Rocznik pandy 2012
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
Zobaczysz po wymianie.Dodatkowo sprawdź przewody przy czujniku oleju,miałem skorodowane i to było przyczyną migania,a później świecenia kontrolki(tylko zaraz po odpaleniu zimą).
- Albercik
- Administrator
- Kontakt:
W tym roczniku - już powinien być 5W30. 10W ktoś zalał "bo taniej", ale nie popełniaj tego błędu.
Ale ogólnie - nie powinno być takiego objawu na tym oleju, więc sprawdź przewody od czujnika, jak pisze Olo, a potem ciśnienie oleju...
Ale ogólnie - nie powinno być takiego objawu na tym oleju, więc sprawdź przewody od czujnika, jak pisze Olo, a potem ciśnienie oleju...
Mój passat na motostat.pl:
-
zibi63
- Stały bywalec
- Imię: Zbyszek
Nie ma mobila 1 10W40. Raczej mobil 2000. Jeśli to benzyna to też nie stosuje się 10W30 w naszych warunkach klimatycznych, a tylko tam gdzie zakres temperatur wynosi od -30 do + 20 czyli okolice skandynawii lub podobne. 10W40 jest odpowiedni lub można dać lepszy, czyli 5w40.Po zwiększeniu w silniku 1.2 mocy do 69 KM stosuje się 5W40.
-
kev21
- Świeżak
- Imię: Dawid
Ja w swoim 1.3 Multijet miałem problem z kontrolką (gasła na ciepłym silniku) jak żona wgieła miskę olejową , wymieniałem czyjnik nie pomogło, domiero zdjęcie , odgięcie miski i montaż pomógł, chyba zimny gęsty olej miał problem plynąć tą rurką która prawie dotykała do miski
-
mix0l_
- Świeżak
- Imię: Dominik
Podpinam się pod temat bo ręce opadają...
Panda III 1,2 benzyna 2015, 148 tys. km.
Samochód w ASO. Została wymieniona skorodowana misa olejowa i oczywiście od razu olej (Selenia K Pure Energy MultiAir 5W40) i filtr (MOPAR).
Od razu po naprawie po odpaleniu zimnego silnika świeci kontrolka ciśnienia oleju i komunikat "Zbyt niskie ciśnienie oleju, wyłącz silnik". Kontrolka gaśnie po ok. 5 sekundach. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu silnika wszystko w porządku. Na ciepłym silniku wszystko w porządku.
Przed naprawą bez jakichkolwiek tego typu sytuacji. Kontrolka nigdy nie zapalała się na dłużej niż 1-2 sekundy. Moc ok. Silnik pracuje cicho, nie zużywa oleju (dolewka 500ml/15000km). Olej od początku ten sam. Nic nie kopci. Odpala od dotknięcia.
Płyn chłodzący czysty. Pod korkiem wlewu oleju czysto.
Ciśnienie oleju podobno zostało zmierzone i jest ok.
Misa została ponownie zdemontowana i ponownie wlano nowy olej oraz założono nowy filtr. Bez poprawy. Smok podobno był czysty-nie dostał się uszczelniacz z misy.
Ostatnia nadzieja na wczoraj to wymiana skorodowanego czujnika oleju...
Czy ktoś może ma jeszcze pomysł lub sugestię ???
Szkoda do weryfikacji rozbierać silnik, z którym do tej pory nie było najmniejszych problemów....
Panda III 1,2 benzyna 2015, 148 tys. km.
Samochód w ASO. Została wymieniona skorodowana misa olejowa i oczywiście od razu olej (Selenia K Pure Energy MultiAir 5W40) i filtr (MOPAR).
Od razu po naprawie po odpaleniu zimnego silnika świeci kontrolka ciśnienia oleju i komunikat "Zbyt niskie ciśnienie oleju, wyłącz silnik". Kontrolka gaśnie po ok. 5 sekundach. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu silnika wszystko w porządku. Na ciepłym silniku wszystko w porządku.
Przed naprawą bez jakichkolwiek tego typu sytuacji. Kontrolka nigdy nie zapalała się na dłużej niż 1-2 sekundy. Moc ok. Silnik pracuje cicho, nie zużywa oleju (dolewka 500ml/15000km). Olej od początku ten sam. Nic nie kopci. Odpala od dotknięcia.
Płyn chłodzący czysty. Pod korkiem wlewu oleju czysto.
Ciśnienie oleju podobno zostało zmierzone i jest ok.
Misa została ponownie zdemontowana i ponownie wlano nowy olej oraz założono nowy filtr. Bez poprawy. Smok podobno był czysty-nie dostał się uszczelniacz z misy.
Ostatnia nadzieja na wczoraj to wymiana skorodowanego czujnika oleju...
Czy ktoś może ma jeszcze pomysł lub sugestię ???
Szkoda do weryfikacji rozbierać silnik, z którym do tej pory nie było najmniejszych problemów....
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Wymiana czujnika jest dobrym tropem, było grzebane, może być przyblokowany i potrzebuję więcej czasu żeby rozewrzeć styki.
Wysłane z mojego SM-G981B przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G981B przy użyciu Tapatalka
-
mix0l_
- Świeżak
Dziękuję za wsparcie 
Jutro może będę wiedział więcej jak wygląda sytuacja.
Jutro może będę wiedział więcej jak wygląda sytuacja.
-
Nowicjusz
- Aktywny
Przy wymianie miski olejowej nie ma potrzeby demontować czujnika oleju ani odłączać jego wtyczki. Chyba, że serwis uszkodził go podczas prac. Ale i tak należy go sprawdzić/wymienić.
Czasami takiej sytuacji może być winien filtr oleju a właściwie wadliwy zawór zwrotny. Jeśli jest nieszczelny to po długim postoju cały olej z filtra ścieka do miski. Przy odpaleniu potrzeba kilka sekund aby się napełnił. Przy pracy ciągłej silnika ciśnienie jest prawidłowe co "podobno" ASO sprawdziło manometrem.
Czasami takiej sytuacji może być winien filtr oleju a właściwie wadliwy zawór zwrotny. Jeśli jest nieszczelny to po długim postoju cały olej z filtra ścieka do miski. Przy odpaleniu potrzeba kilka sekund aby się napełnił. Przy pracy ciągłej silnika ciśnienie jest prawidłowe co "podobno" ASO sprawdziło manometrem.
-
mix0l_
- Świeżak
Dziękuję za wskazówkę.
Filtr był także wymieniony dwukrotnie w celu weryfikacji czy to nie jego "wina". Czekam na wieści z serwisu czy pomoże wymiana czujnika ciśnienia oleju.
Filtr był także wymieniony dwukrotnie w celu weryfikacji czy to nie jego "wina". Czekam na wieści z serwisu czy pomoże wymiana czujnika ciśnienia oleju.
- mobilny
- Świeżak
- Imię: Andrzej
Jednego nie rozumiem. Dlaczego filtr oleju Mopar , drogi nieorginalny i pełnego przepływu. Jego symbole to FE i OFE
Powinien być Filtron OP 545/2, filtr z membramą powrotną i za 10 zł
Powinien być Filtron OP 545/2, filtr z membramą powrotną i za 10 zł
-
mix0l_
- Świeżak
Czujnik oleju został wymieniony - sprawa poprawiła się na zimnym silniku. Niestety po osiągnięciu temperatury pracy kontrolka momentami zaczynała migać i znowu komunikat o zbyt niskim ciśnieniu.
Kolejny demontaż misy ujawnił uszkodzenie smoka - prawdopodbnie powstało podczas montażu nowej misy.
Nowy smok i sprawa wydaje się być rozwiązana.
Serwis wziął wszystkie koszty na klatę i przeprosił za problemy.
Samochód mam jeden dzień w związku z tym jeszcze nabieram zaufania od nowa
Kolejny demontaż misy ujawnił uszkodzenie smoka - prawdopodbnie powstało podczas montażu nowej misy.
Nowy smok i sprawa wydaje się być rozwiązana.
Serwis wziął wszystkie koszty na klatę i przeprosił za problemy.
Samochód mam jeden dzień w związku z tym jeszcze nabieram zaufania od nowa