Problem z ABS

Szarpie, stuka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Camcioo, AdaMs

Lee666
Świeżak
Imię: Damian
gadu: 0

Problem z ABS

Post autor: Lee666 »

Witam serdecznie mam taki problem w swojej pandzie otóż gdy hamuję na suchej asfaltowej drodze hamulce bardzo ładnie biorą panda super hamuje nie ma żadnego problemu , natomiast
napadało dzisiaj śniegu drogi białe , ja na hamulec a auto jedzie w ogóle nie chce się zatrzymać chrobotanie pod pedałem nie da rady wcisnąć hamulca , ja wiem jak działa abs jak si e zachowuje pedał hamulca jest chrobotanie abs nie pozwala by koło wpadło w poślizg ale jednak auto po wciśnięciu hamulca do dechy się zatrzymuje , a u mnie ja wciskam hamulec on się nie chce wcisnąć pod pedałem chrobocze a auto jedzie , może miał ktoś podobny przypadek w swojej pandzie dziękuję wszystkim za rady a dodam jeszcze że klocki tarcze wszystko było nowe zmieniane , jak droga jest czarna hamulce żyleta , jak śnieg mokro ślisko pod kołem auto jedzie jak chce
Dominik234
Klubowicz
Imię: Dominik

Re: Problem z ABS

Post autor: Dominik234 »

No właśnie chyba TTTM. Ja też obserwuje u siebie, że z ABS droga hamowania wydłuża się masakrycznie. Już chyba lepiej samemu pulsacyjnie hamować.
Awatar użytkownika
Shycha
Świeżak
Imię: Marcin

Post autor: Shycha »

Dwa dni temu przez ABS w pandzie spowodowałem stłuczkę na światłach... z 20 na godzinę nie potrafiła się zatrzymać. Wcisnąłem hamulec normalnie bo odległość miałem zachowaną. Zaczęło chrobotać pod hamulcem i zero hamowania. Też się zastanawiam czy ten ABS działa poprawnie...
tapatic
Aktywny
Imię: Dariusz

Post autor: tapatic »

Można sprawdzić i wyregulować tylne hamulce bębnowe. Może być zbyt duża odległość szczęk od bębna.
Dendiel
Aktywny
Imię: Wojtek

Post autor: Dendiel »

Gdy byłem na studiach, rozsypał mi się jeden z czujników ABS. Wóda, imprezy, brak kasy, szkoda mi było na wymianę więc jeździłem bez abs'u. Po latach nie naprawiłem i nie zamierzam go naprawiać. Bez abs'u jeździ się lepiej, ale trzeba myśleć w czasie jazdy i znać dobrze swoje auto.
ODPOWIEDZ