Alternatywne radio 2 DIN.
- Majkel_B
- Moderator
- Imię: Michał
- gadu: 0
Re: Alternatywne radio 2 DIN.
Cena zaporowa, a bebechy radia stare jak świat, włącznie z systemem operacyjnym 
- nti
- Specjalista
- Imię: Janusz
A ta wyglądają gniazda i wtyczki w tym natywnym radiu z Aliexpress:

-
akir
- Aktywny
- Imię: Akir
To są zwykle radia że zmienionym panelem
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
- nti
- Specjalista
Te "chińskie"? Też mi się tak wydaje, bo widziałem tam dokładnie ten sam wyświetlacz w różnych modelach, z tym samym oprogramowaniem wyświetlonym.
A Ty co polecasz?
Usiłuję właśnie przygotować się do montażu takiego radia z nawigacją, w tym celu chciałem ratami: najpierw kupić potrzebne elementy a potem poprosić jakiś serwis car audio o montaż.
Muszę dobrać: radio + moduł kierownicy + ramkę. Nie każde radio obsługuje kierownicę w Pandzie - nie każde współpracuje z owym modułem. Fajnie byłoby kupić też sprawdzone rozwiazanie aby uniknąć niemiłych niespodzianek - przydałoby się takie, które po roku się nie zepsuje i będzie grało lepiej niż te stare 2DIN Blaupunkta.
Najfajniej by było gdyby wypowiedział się ktoś, kto sam montował takie radio: co dokładnie trzeba jeszcze kupić?
Znalazłem taki zestaw, nie ma jednak w zestawie obsługi kierownicy, radio jest fajne (chociaż całość nie jest tania) - przynajmniej nie ma byczego napisu "BLOW" albo innej groteskowej chińskiej marki na środku.:
https://allegro.pl/show_item.php?item=7530414511
A Ty co polecasz?
Usiłuję właśnie przygotować się do montażu takiego radia z nawigacją, w tym celu chciałem ratami: najpierw kupić potrzebne elementy a potem poprosić jakiś serwis car audio o montaż.
Muszę dobrać: radio + moduł kierownicy + ramkę. Nie każde radio obsługuje kierownicę w Pandzie - nie każde współpracuje z owym modułem. Fajnie byłoby kupić też sprawdzone rozwiazanie aby uniknąć niemiłych niespodzianek - przydałoby się takie, które po roku się nie zepsuje i będzie grało lepiej niż te stare 2DIN Blaupunkta.
Najfajniej by było gdyby wypowiedział się ktoś, kto sam montował takie radio: co dokładnie trzeba jeszcze kupić?
Znalazłem taki zestaw, nie ma jednak w zestawie obsługi kierownicy, radio jest fajne (chociaż całość nie jest tania) - przynajmniej nie ma byczego napisu "BLOW" albo innej groteskowej chińskiej marki na środku.:
https://allegro.pl/show_item.php?item=7530414511
- Majkel_B
- Moderator
Większość stacji multimedialnych na androidzie (jeśli nie wszystkie) obsługują sterowanie z kierownicy na zasadzie rezystencji (właśnie tak to działa w Pandzie). Dedykowane modele stacji pod auta marek premium, gdzie sterowanie kierownicy idzie po CANie, mają dodatkowy dekoder CAN w zestawie.
Pisałem Ci w wiadomości PW zdaje się co będzie Ci potrzebne - ramka maskująca uniwersalna 2din (i tak trzeba będzie ją lekko podpiłować miejscami), kieszeń metalową 2din, ramka radia 2din (ta szara, wypełniająca przestrzeń między radiem a deską). Kabelkologię zrobi Ci spec od radia
Pisałem Ci w wiadomości PW zdaje się co będzie Ci potrzebne - ramka maskująca uniwersalna 2din (i tak trzeba będzie ją lekko podpiłować miejscami), kieszeń metalową 2din, ramka radia 2din (ta szara, wypełniająca przestrzeń między radiem a deską). Kabelkologię zrobi Ci spec od radia
- nti
- Specjalista
Majkel_B pisze:Większość stacji multimedialnych na androidzie (jeśli nie wszystkie) obsługują sterowanie z kierownicy na zasadzie rezystencji (właśnie tak to działa w Pandzie). Dedykowane modele stacji pod auta marek premium, gdzie sterowanie kierownicy idzie po CANie, mają dodatkowy dekoder CAN w zestawie.
Czyli ten komplet z allegro, którego link wysłałem to pełny zestaw i umożliwi sterowanie z kierownicy w Pandzie? Sprzedawca mówił, że to nie będzie działać, bo potrzebny jest dodatkowy moduł, myślałem że wie jak to działa w Pandzie skoro kompletuje takie zestawy. Czy z kamerą cofania było dużo roboty, dać sobie z tym spokój przy okazji montażu radia?
- Majkel_B
- Moderator
Zestaw który zapostowałeś wyżej nie jest na androidzie, więc nie wypowiem się jak to w nim będzie ze sterowaniem, bo nie wiem. Wiem jak to działa na androidzie i takie rozwiązanie szczerze polecam
- nti
- Specjalista
Niestety projekt umarł, nie znalazłem nikogo kto by się podjął montażu radia z działającym sterowaniem kierownicą.
Najwyraźniej żaden z 4 pytanych przeze mnie serwisów i specjalistów CAR AUDIO nie miał do czynienia z tym samochodem i sterowaniem kierownicą - nie mają pojęcia jak to połączyć/ podłączyć i które radio taką opcję by oferowało.
Alternatywne było radio z Chin, które pasuje plug & play (sprawdziłem!), ale ze względu na to, że dostałem już kilka uszkodzonych rzeczy z Aliexpress nie zaryzykuję 1,5 tys. złotych + ewentualne cło.
Najwyraźniej żaden z 4 pytanych przeze mnie serwisów i specjalistów CAR AUDIO nie miał do czynienia z tym samochodem i sterowaniem kierownicą - nie mają pojęcia jak to połączyć/ podłączyć i które radio taką opcję by oferowało.
Alternatywne było radio z Chin, które pasuje plug & play (sprawdziłem!), ale ze względu na to, że dostałem już kilka uszkodzonych rzeczy z Aliexpress nie zaryzykuję 1,5 tys. złotych + ewentualne cło.
- Majkel_B
- Moderator
A pytałeś kolegi JargoV, jak rozmawialiśmy na PW o radiach i sposobie działania sterowania? Jarek i Mateusz (AdaMs) bardzo mi pomogli to rozgryźć i to dzięki nim mam sterowanie z kierownicy u siebie. Jesteś zdaje się z Rybnika jeśli dobrze pamiętam. Jarek z Katowic. Pogadaj z nim, szkoda się poddawać 
-
akir
- Aktywny
- Imię: Akir
Aż dziwne ze takie problemy mają firmy które się tym zajmują. Tu nie ma żadnej filozofii
- nti
- Specjalista
Majkel_B pisze:A pytałeś kolegi JargoV, jak rozmawialiśmy na PW o radiach i sposobie działania sterowania? Jarek i Mateusz (AdaMs) bardzo mi pomogli to rozgryźć i to dzięki nim mam sterowanie z kierownicy u siebie. Jesteś zdaje się z Rybnika jeśli dobrze pamiętam. Jarek z Katowic. Pogadaj z nim, szkoda się poddawać
Pisałem jeszcze tego samego dnia do AdaMs, ale nie odpowiedział, może nie wpada na forum. Jestem z Rybnika.
Mój cały problem w 90% polega na dobraniu radia i pozostałych elementów.
- Majkel_B
- Moderator
No akurat AdaMs nie zagląda już tak często na forum, nie wiem jak Jarek. Zapytam go prywatnie czy pomógłby Ci w tym temacie
- Majkel_B
- Moderator
@nti - napisałem do Ciebie wiadomość
- JargoV
- Administrator
- Imię: Jarek
@nti ciekawe te serwisy i specjaliści, że nie byli w stanie podjąć się podłączenia tak prostego sterowania.
Skontaktuj się ze mną na PW/FB odpowiem na pytania co i jak, w razie czego z Rybnika do Katowic niedaleko więc mogę pomóc na miejscu. 
- nti
- Specjalista
Byłoby świetnie, wysłałem Ci PW!JargoV pisze:@nti ciekawe te serwisy i specjaliści, że nie byli w stanie podjąć się podłączenia tak prostego sterowania.Skontaktuj się ze mną na PW/FB odpowiem na pytania co i jak, w razie czego z Rybnika do Katowic niedaleko więc mogę pomóc na miejscu.