Ramiona wycieraczek
- nti
- Specjalista
- Imię: Janusz
- gadu: 0
Ramiona wycieraczek
Cześć,
Chciałbym wymienić ramiona wycieraczek. Obecnie korzystam z oryginalnych ramion w połączeniu z płaskimi. Niestety nie czyszczą dokładnie, miałem już drugi zestaw.
Czy ramiona wycieraczek z Pandy 3 pasują do Pandy 2? Słyszałem, że ramiona z Fiata 500 można użyć z Pandą?
Chciałbym wymienić ramiona wycieraczek. Obecnie korzystam z oryginalnych ramion w połączeniu z płaskimi. Niestety nie czyszczą dokładnie, miałem już drugi zestaw.
Czy ramiona wycieraczek z Pandy 3 pasują do Pandy 2? Słyszałem, że ramiona z Fiata 500 można użyć z Pandą?
-
Dominik234
- Klubowicz
- Imię: Dominik
Re: Ramiona wycieraczek
Z 500 pasują p&p.
- nti
- Specjalista
Super, dziękuję za radę. Wkrótce będzie więc wymiana 
- nti
- Specjalista
Wycieraczki zamówione, pytanie teraz co będzie z strumieniem spryskiwacza, zapomniałem kompletnie o tym szczególe 
- Majkel_B
- Moderator
- Imię: Michał
Zależy jakich piór wycieraczek użyjesz. Jeśli bezszkieletowych płaskich ultra slim to nie będziesz miał problemu (szczególnie z prawą, bo lewą bez problemu wyregulujesz). Jak kupisz zwykłe bezszkieletowe to jest tylko jeden punkt w którym prawy sprysk sika na szybę ponad wycieraczką. Odrobinę wyżej i już sikasz na dach
Zdaje się że Dominik testował u siebie spryski z 500tki. Są nieco wyższe, ale wymagają przycięcia od strony podszybia, aby wogole je dopasować
- nti
- Specjalista
Dzięki za cenne uwagi, spróbuję kupić te płaskie, zobaczymy w praktyce co wyjdzie.
- Majkel_B
- Moderator
https://piorawycieraczek.pl/fiat-500-07 ... e-id-33391" onclick="window.open(this.href);return false;
To są chyba najbardziej możliwe płaskie na rynku. Miałem kiedyś taki zestaw, dobrze się sprawował, zamawiam ponownie
To są chyba najbardziej możliwe płaskie na rynku. Miałem kiedyś taki zestaw, dobrze się sprawował, zamawiam ponownie
- nti
- Specjalista
600 i 350 mogą być? Myślałem, że do Pandy są inne rozmiary? Rozumiem, że po zmianie ramion używamy długości pod Fiata 500?
Dziś do tyłu założyłem wycieraczkę z Fiata 500. Testy przeszło pomyślnie. Co ciekawe wewnątrz był okrągły pierścień, postanowiłem mimo wszystko spróbować i chyba się zacisnął na tulei wielorowkowej.
Dziś do tyłu założyłem wycieraczkę z Fiata 500. Testy przeszło pomyślnie. Co ciekawe wewnątrz był okrągły pierścień, postanowiłem mimo wszystko spróbować i chyba się zacisnął na tulei wielorowkowej.
-
Dominik234
- Klubowicz
Tak, stosujesz długość jak do pięćsetki. Nawet 610 wchodzi, 350 jest idealne. Ta tylna była nowa czy uzywka?
- nti
- Specjalista
Nowa. Zobacz na Allegro 
Fiat 500 2007-, Ramię wycieraczki metal TYŁ +pióro
Jutro będę jechał po wycieraczki z przodu i dam znać czy to w ogóle działa i czy na dziurach nie odpadnie.
Zaleta to oprócz wyglądu (chociaż to rzecz dysksyjna) jest cała metalowa, bardzo solidna i doskonale czyściło szybę, przynajmniej na postoju
Fiat 500 2007-, Ramię wycieraczki metal TYŁ +pióro
Jutro będę jechał po wycieraczki z przodu i dam znać czy to w ogóle działa i czy na dziurach nie odpadnie.
Zaleta to oprócz wyglądu (chociaż to rzecz dysksyjna) jest cała metalowa, bardzo solidna i doskonale czyściło szybę, przynajmniej na postoju
-
Dominik234
- Klubowicz
OK, tak myślałem, że nowe. Właśnie tak to działa: masz w ramionach miękki metal, który nakładasz na ten twardy wieloklin. W trakcie montażu 'na wcisk' w miękkim metalu nacinają się rowki i wszystko się doskonale razem trzyma. Dlatego nie warto dokręcać od razu na maksa, dopóki nie ustawisz sobie ramion tak jak trzeba.
- nti
- Specjalista
Już wszystko zamontowane. Tak jak mówiliście, rewelacyjnie to działa i profesjonalnie wygląda, nareszcie szyba wyczyszczona. Nie ma żadnych problemów z psikaczami, niczego nie musiałem regulować. Wycieraczka z tyłu trzyma się świetnie, nic nie odpadło po drodze, więc polecam jak ktoś chce wymienić.
- nti
- Specjalista
Majkel_B pisze:https://piorawycieraczek.pl/fiat-500-072007---wycieraczki-samochodowe-alca-super-flat-plaskie-id-33391
Dziś miałem okazję wypróbować wycieraczki w praktyce. Niestety oryginalny zestaw z Fiata 500 ma pewien mankament (oprócz wysokiej ceny) wycieraczka kierowcy o długości 600 mm sięga wysoko, ale na dole zostaje duże pole, najgorsze jednak jest to, że wycieraczka pasażera - nie sięga krawędzi. Wiem, że mam krótszą (300 mm) niż polecałeś, ale różnica 2,5 cm na krawędzi i tak raczej niewiele pomoże. U Ciebie na zdjęciu
sięga prawej krawędzi a długość wycieraczek jest podobna - u mnie wręcz wycieraczki dotykają się wewnętrznymi krawędziami.
Inna sprawa to niewielka dostępność, wersji "U" jest pełno w sklepach a tych "C" ciężko znaleźć.
- Majkel_B
- Moderator
Ja wycieraczki zamawiam online, w sklepach faktycznie czasem może być problem z tym mocowaniem. Jak się wycieraczki stykają po środku to jednak nie jest to dobrze dobrany zestaw. Serio polecam te co podesłałem, nie będziesz narzekał 
- nti
- Specjalista
Wymiary to 600 i 300, dedykowane do Fiata 500 (ta było na pudełku) a dobrali go w sklepie firmowym Fiata, gdzie kupowałem oryginalne ramiona.
Zmierzyłem, fizycznie mała wycieraczka ma 350mm, zmierzyłem i co gorsze, ramię pasażera jest krótsze niż u Ciebie, czyli w efekcie trzeba by zamontować wycieraczkę o długości 500 mm żeby pokryła miejsce jak na zdjęciu. Długość od krawędzi szyby do punktu mocowania wycieraczki pasażera to 260 mm...
Jutro zrobię zdjęcie.
Zmierzyłem, fizycznie mała wycieraczka ma 350mm, zmierzyłem i co gorsze, ramię pasażera jest krótsze niż u Ciebie, czyli w efekcie trzeba by zamontować wycieraczkę o długości 500 mm żeby pokryła miejsce jak na zdjęciu. Długość od krawędzi szyby do punktu mocowania wycieraczki pasażera to 260 mm...
Jutro zrobię zdjęcie.