Wymieniamy kompletny rozrząd - Panda 1.2 8V
- oxydian
- Bywalec
- Imię: Dariusz
- gadu: 7445152
Re: Wymieniamy kompletny rozrząd - Panda 1.2 8V
Wymienilem dzisiaj kompletny rozrzad i jako ciekawostke podam, że nie był ruszany od nowości. Na pompie była data produkcji zgodna z rocznikiem auta, pasek byl okropnie popekany bez sladow napisow, lozyska lekko zatarte. Przebieg ... 192 000 km !! Co oryginał to oryginał 
Jestem po wymianie rozrządu... ale od początku:
Parę tygodni temu: głośne wycie z pod maski nie mające nic wspólnego z : prędkością jazdy, jakimkolwiek biegiem czy luzem, wciśnięciem sprzęgła. Ustąpiło samo kilkudziesięciu sekundach.
Aż tu w zeszłą sobotę znowu zawyło , wcisnąłem sprzęgło - silnik zgasł. Nie dało się zapalić. Rozrusznik nie miał siły zakręcić silnikiem. Chyba zatarł się silnik
. Smród palonej gumy i bakelitu z pod maski (taki jak się przypala rączka od czajnika lub patelki). Trzeba będzie pchać autko do domu (odjechałem może z 200m). Zbiegli się sąsiedzi oglądają, wąchają, debatują. Następna próba uruchomienia silnika po kilkunastu minutach, silnik zapala, pracuje normalnie jak by nigdy nic.
Winna była zatarta/zacierająca się pompa wody. Z tej pompy wali smród dokładnie taki jak z pod maski. Na kole pasowym widać przebarwienia od przegrzania metalu. Przy kręceniu słychać chrobot. Napinacz i pasek O.K. Wymieniona oczywiście całość.
Piszę to tak trochę na przestrogę dla "oszczędnych" co sądzą że pompa powinna być wymieniana co drugą wymianę paska (sam do nich należałem).
Przebieg 83 000 km.
Na zdjęciu stara pompa na dole.

Parę tygodni temu: głośne wycie z pod maski nie mające nic wspólnego z : prędkością jazdy, jakimkolwiek biegiem czy luzem, wciśnięciem sprzęgła. Ustąpiło samo kilkudziesięciu sekundach.
Aż tu w zeszłą sobotę znowu zawyło , wcisnąłem sprzęgło - silnik zgasł. Nie dało się zapalić. Rozrusznik nie miał siły zakręcić silnikiem. Chyba zatarł się silnik
Winna była zatarta/zacierająca się pompa wody. Z tej pompy wali smród dokładnie taki jak z pod maski. Na kole pasowym widać przebarwienia od przegrzania metalu. Przy kręceniu słychać chrobot. Napinacz i pasek O.K. Wymieniona oczywiście całość.
Piszę to tak trochę na przestrogę dla "oszczędnych" co sądzą że pompa powinna być wymieniana co drugą wymianę paska (sam do nich należałem).
Przebieg 83 000 km.
Na zdjęciu stara pompa na dole.

6l /100km
Dopisze od siebie 
Wymieniałem rozrząd z paskiem wielorowkowym. Przebieg 104kkm i ponad 8 lat.
Pasek rozrządu: brak napisów stan db.
Pasek wielorowkowy: popękany.
Małe info:
1. Rolka w tych Pandach naciągana ręcznie;
2. Wszystko można zrobić bez schodzenia pod samochód
Wymieniałem rozrząd z paskiem wielorowkowym. Przebieg 104kkm i ponad 8 lat.
Pasek rozrządu: brak napisów stan db.
Pasek wielorowkowy: popękany.
Małe info:
1. Rolka w tych Pandach naciągana ręcznie;
2. Wszystko można zrobić bez schodzenia pod samochód
że tak odgrzeję kotleta ... 
Przymierzam sie do wymiany rozrządu w Pandzie 1.1.
Przestudiowałem wszelki internet na ten temat, boje sie jedynie napinacza, Nie mam kluczyka do niego i musiałbym sobie jakos z tym poradzic, jest to do ogarniecia?
Czy radzicie sobie gdy nie macie klucza ?
Przestudiowałem wszelki internet na ten temat, boje sie jedynie napinacza, Nie mam kluczyka do niego i musiałbym sobie jakos z tym poradzic, jest to do ogarniecia?
-
adam1965
- Profesjonalista
- Imię: Adam
- gadu: 0
Kawałek blaszki w wywierconymi otworkami o rozstawie tych na napinaczu .
W te otworki wkręcone dwie śrubki i w taki sposób masz pazurka do napinania
http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/ozubrpn.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
W te otworki wkręcone dwie śrubki i w taki sposób masz pazurka do napinania
http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/ozubrpn.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- gadu: 8520501
- Kontakt:
Mówisz o napinaczu rozrządu, czy osprzętu? Napinacz osprzętu występuje jedynie w wersji z klimą, a klucz do niego zrobiłem z uciętego, długiego klucza ampulowego.Polo pisze:że tak odgrzeję kotleta ...
-
djanj
- Świeżak
- Imię: Andrzej
ja napinałem szczypcami do pierścieni segera
-
piotr360
- Świeżak
- Imię: Piotr
Niestety u mnie nie mogę otworzyć zdjęć ;(
-
adam1965
- Profesjonalista
Przecież masz manual i ja zdjęcia widzę
http://punto.org.pl/zrobtosam/model176czylimk1/52" onclick="window.open(this.href);return false;
http://punto.org.pl/zrobtosam/model176czylimk1/52" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Gugu33
- Świeżak
- Imię: Marcin
Panowie, na wlepie przy 83kkm była wymiana rozrządu, a ja kupiłem teraz przy 144kkm. Kiedy wymieniać i na jakich częściach i co musi być w takim zestawie ? 
-
adam1965
- Profesjonalista
Co 60 tys.przebiegu.
Pasek Contitech
Pompa wody Dolz
Napinacz Ina
Pasek Contitech
Pompa wody Dolz
Napinacz Ina
Chyba ciut za szybko gdyż wg producenta wymiana co 120 tys km a kontrola co 60 tys kmadam1965 pisze:Co 60 tys.przebiegu.
Dla łatwości obliczeń można wymianę robić co 100 tys km moim zdaniem
-
zarobiony
- Świeżak
- Imię: Michał
Ile osób tyle opinii. Moją kupiłem jako 14 latkę, ~74tyś km rzekomo. Rozrząd oryginał. Zmieniłem od razu, cały zestaw z INA. Polecam też Contitecha. Następna wymiana gdzieś na ~140 tyś zapewne. Czytałem gdzieś kiedyś, że im większy przebieg samego silnika, tym częściej trzeba robić rozrząd, więc po fabrycznym 120tyś zmieniałbym już następny może na 180 tyś. Nie czarujmy się, 300zł to nie majątek raz, na taki dystansGugu33 pisze: Kiedy wymieniać i na jakich częściach i co musi być w takim zestawie ?