Panowie a jak Wam te Pandy grzeją?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marcin
gadu: 0

Re: Czy to termostat?

Post autor: morpheus1581 »

Najprawdopodobniej termostat. Tak jak piszesz pewnie jest caly czas w pozycji otwartej. Podczas jazdy bucha zimne powietrze w chlodnice i nie moze sie nagrzac a na postoju rosnie temp w gore.
Chociaż zwracanie uwagi to nie moja rola to na przyszłość proponuje nie zakladac bez sensu nowego tematu a podczepiac sie pod istniejące. No i najpierw poczytać bo akurat ten temat był wiele razy poruszany.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Imię: Tomasz
Kontakt:

Post autor: Albercik »

Dokładnie, jak Marcin napisał - używajcie szukajki, bo temat wałkowany nie raz i nie dwa. :admin:
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JaceK
Klubowicz
Imię: Jacek

Post autor: JaceK »

Od moderacji są inne osoby.
PCP
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Imię: Tomasz
Kontakt:

Post autor: Albercik »

Jacek, trochę dziwne masz podejście. Wszystkim nam powinno zależeć na porządku na Forum, więc każdy powinien zwracać uwagę na nieprzestrzeganie regulaminu, a nie zwalać wszystko na barki modów i umyć ręce...
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
krupnik
Aktywny
Imię: robert

Post autor: krupnik »

Trzeba pomóc a nie się kłócić,u mnie było odwrotnie,podczas jazdy się normalnie nagrzewał a na postoju było zimno,po wymianie termostatu jest wszystko ok,pozdrawiam
nie wiem,nie znam się,zarobiony jestem
arnold
Wymiatacz
Imię: Arnold

Post autor: arnold »

krupnik pisze:Trzeba pomóc a nie się kłócić,u mnie było odwrotnie,podczas jazdy się normalnie nagrzewał a na postoju było zimno,po wymianie termostatu jest wszystko ok,pozdrawiam
Zależy obciążenia podczas jazdy i przedmuchu przez chłodnicę.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
gadulec007
Świeżak
Imię: Paweł

Post autor: gadulec007 »

Witam,
u mnie w Pandzie był podobny problem. Mrozów nie ma a samochód nie może się zagrzać. Dopiero w mieście czy w korku nabierał temperatury.
Wymiana termostatu rozwiązała problem i samochód po przejechaniu 2-3 km pokazuje odpowiednią temperaturę, ciepełko leci aż miło. Dodatkowo zamontowałem osłonę pod silnik więc to też na pewno dopomogło.
Wydatek duży nie jest, bo termostat Vernett kosztuje ok. 40 zł. Do tego trzeba założyć nowy zacisk przewodu oraz dolać płyn bo wyleci niestety, chyba że go wcześniej spuscisz z układu.

Uwaga: do wymiany termostatu najlepiej wyjąć aparat zapłonowy wraz z cewkami , żeby mieć idealny dostęp do termostatu. Jeśli wyjmiesz cewki, będzie potrzebny oring ( nr. Kat. 14463980) o szerokości 3,5-4mm/średnica zewn. ok 40mm. U mnie ten oring był twardy, pęknięty i przepuszczał olej.
Ewelina79
Miss

Problem z temperaturą silnika

Post autor: Ewelina79 »

Witam, przejechałem się dzisiaj Pandą żony i zauważyłem, że wskaźnik temperatury nie zawsze dochodzi do połowy (temperatura na zewnątrz ok 5). Żona jak to kobieta problemu nie widzi. Po podpięciu MES w czasie jazdy pokazuje temperaturę w zakresie 75-82 stopnie z czego te 82 to jak jadę dłużej tak koło 100 km/h. Według mnie to termostat do wymiany no chyba że zapowietrzony ale jak odkręcam odpowietrznik za silnikiem to leci sam płyn. Czy do wymiany trzeba odkręcać cewki czy da się podejść bez ich demontażu. A co do marki termostatu to chyba tylko oryginał albo behr bo ponoć robi na I montaż.
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Re: Problem z temperaturą silnika

Termostat. Kolego a w ogóle poszukales trochę na forum?
viewtopic.php?f=5&t=11378&p=162641#p162641
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
ciapus4
Aktywny
Imię: Mariusz
Kontakt:

Zimne węże - termostat ?

Post autor: ciapus4 »

Witam, silnik nagrzewa się ponad normę, chłodnica i węże zimne, czy to wina termostatu ?
Tetsuro
Profesjonalista
Imię: Dariusz

Re: Zimne węże - termostat ?

Post autor: Tetsuro »

Pierwsza rzecz uzupełnić płyn i dobrze odpowietrzyć na chłodnicy i nagrzewnicy. ( termostat wykluczam) a później prawdopodobnie uszczelka pod głowicą :(
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Tetsuro pisze:Pierwsza rzecz uzupełnić płyn i dobrze odpowietrzyć na chłodnicy i nagrzewnicy. ( termostat wykluczam) a później prawdopodobnie uszczelka pod głowicą :(

A niby dlaczego wykluczasz termostat? Może być cały czas zamknięty czyli na tzw malym obiegu. Nie otwiera na duży obieg czyli na chłodnice i już.
Moja Panda
ciapus4
Aktywny
Kontakt:

Układ na pewno dobrze odpowietrzony bo wymieniałem płyn chłodniczy miesiąc temu i było ok, oczywiście nie leci też ciepły nawiew.
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Skoro nie leci ciepły nawiew to chyba jednak zapowietrzony. Raz- odpowietrznik na chlodnicy, dwa- odpowietrznik na grodzi od nagrzewnicy
Moja Panda
ciapus4
Aktywny
Kontakt:

No tak, ale jak to jest możliwe, że się zapowietrzył ?
ODPOWIEDZ