Witam,
zauważyłem, taką sytuację, że wskazówka tepmeratury płynu podnosi sie w momencie ruszenia. Przed pełnym nagrzaniem jak mocno hamuje to potrafi kilka mm opaść. Stałem w lekkim korku, podjechałem do przodu wskazówka podniosła się o 1cm, zatrzymałem się dopóki nie ruszyłem wskazówka była w tym samym położeniu. Jak ruszyłem to odrazu płynnym ruchem pokazała 90*C.
wskazówka temp.płynu opada i wstaje
Re: wskazówka temp.płynu opada i wstaje
Witam
Ja podobnie miałem jak mój akumulator był na wyczerpaniu...
Pozdrawiam
Shadowman
Ja podobnie miałem jak mój akumulator był na wyczerpaniu...
Pozdrawiam
Shadowman
Pozdrawiam
Shadowman
Shadowman
- victor89
- Klubowicz
- Imię: Wiktor
- gadu: 2338614
krysis pisze:Witam,
zauważyłem, taką sytuację, że wskazówka tepmeratury płynu podnosi sie w momencie ruszenia. Przed pełnym nagrzaniem jak mocno hamuje to potrafi kilka mm opaść. Stałem w lekkim korku, podjechałem do przodu wskazówka podniosła się o 1cm, zatrzymałem się dopóki nie ruszyłem wskazówka była w tym samym położeniu. Jak ruszyłem to odrazu płynnym ruchem pokazała 90*C.
Widzę kilka opcji:
1. Ubytek płynu chłodzącego co równoważne jest z zapowietrzeniem układu chłodniczego. Skontroluj poziom płynu chłodniczego, dolej płynu i odpowietrz układ.
2. Popsuty termostat
3. Zużyta pompa wody.
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- gadu: 0
- Kontakt:
victor89 pisze:2. Popsuty termostat
U mnie jest popsuty termos i objaw jest dokładnie odwrotny: jak stoję - rośnie, jak ruszę i przejadę kawałek - spada. Dzieje się tak dlatego, że w czasie jazdy - pęd powietrza chłodzi silnik i wodę w chłodnicy, a termos jest cały czas otwarty, więc nie jest w stanie utrzymać temperatury i się wychładza. Jak stanę - powietrze nie chłodzi silnika i się rozgrzewa do normalnej temperatury.
Przy takie objawach jak wyżej - obstawiam wariant 1. ewentualnie 3.
Mój passat na motostat.pl:
Informacje, porady, części: 666-013-348
Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
Informacje, porady, części: 666-013-348
Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;