Panowie (i panie) pomóżcie, bo już mnie szlag trafia i zaraz poleję tą pandę benzyną i podpalę.
Objawy:
Jak jest zimno, wilgotno - chodzi jak zegarek. Całą zimę przejeździłem bez najmniejszego kaszlnięcia, czy zająknięcia.
Jak jest ciepło i sucho - obroty po rozgrzaniu auta stoją na poziomie około 1200-1300 i w miarę stania powooooooli opadają (o 50rpm/1min). Jak mam farta i przed np. skrzyżowaniem wpadnę w dziurę - obroty stoją prawidłowo na ok. 800 rpm. Wystarczy lekko musnąć gaz i znowu się zatrzymują na poziomie 1200-1300. To samo w czasie jazdy - mogę zapomnieć o hamowaniu silnikiem, bo auto zwalnia baaardzo powoli, ale jeśli wpadnę w dziurę - czuć szarpnięcie i zaczyna hamować normalnie. Następna dziura - znowu lipa.
Błędów nie ma,
Posprawdzałem, porozpinałem wszystkie wtyczki i przeczyściłem,
Kąt otwarcia przepustnicy się nie zmienia na komputerze niezależnie od stanu obrotów,
Dane z map-sensora też się nie zmieniają.
Brak mi pomysłó. Dziura = obroty w normie, następna = szaleją. Zimno = w normie, ciepło = szaleją.
Szalejące obroty, szalejąca elektryka - walka z wiatrakami
-
akir
- Aktywny
- Imię: Akir
- gadu: 0
- Panda: Panda 2 4x4
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Re: Szalejące obroty, szalejąca elektryka - walka z wiatraka
Pedal gazu sprawdź jeśli jest elektroniczny
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
- Bohdan
- Dundersztyc
- Imię: Bohdan
- Panda: 1.2 60 km
Emotion 2k06
LPG STAG - Lokalizacja: Zawoja (KSU)
U mnie po zakupie pandy wolne obroty były właśnie na poziomie 1200-1400 rpm . Winnym była gumowa rurka, która z odmy wchodzi w przepustnice - była spadnięta - sprawdz może jest nieszczelnie 
Wszystkie części do Pandy 1.2/1.1 !
(Sprzedaje na części cały samochód.)
Zapraszam na PW !
Mini Cooper 2003 1.6 PB OFF
Seat Leon 2007 1.9 TDI OFF
Fiat Panda 2006 1.2 PB + LPG ON
Fiat Panda 2007 1.1 PB + LPG. ON
(Sprzedaje na części cały samochód.)
Zapraszam na PW !
Mini Cooper 2003 1.6 PB OFF
Seat Leon 2007 1.9 TDI OFF
Fiat Panda 2006 1.2 PB + LPG ON
Fiat Panda 2007 1.1 PB + LPG. ON
- Pentium
- Bywalec
- Imię: Janek
- Panda: Actual 1.1 2007 Lougne 1.2 2014
Może być uszkodzony potencjometr przepustnicy, do sprawdzenia również wtyczka do potencjometru, ciągłość przewodów on niej do wtyczki komputera. Przy naciskaniu pedału gazu w MES musi się zmieniać wartość kąta otwarcia przepustnicy. Sprawdź zmianę rezystancji potencjometru przepustnicy podłączając multimetr bezpośrednio do jej styków (niestety nie pamiętam, które piny) przy ręcznym otwieraniu przepuchy.Albercik pisze:Kąt otwarcia przepustnicy się nie zmienia na komputerze niezależnie od stanu obrotów,
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- gadu: 8520501
- Panda: Panda II 1.2 Dynamic
- Generacja: Panda 2 (2003-2012)
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Sorry - nieprecyzyjnie napisałem. Kąt otwarcia zmienia się spójnie z naciskaniem/puszczaniem pedału gazu, jednak wskazanie jest takie samo niezależnie czy auto ma na wolnych akurat 800 czy 1200 obrotów.Pentium pisze:Może być uszkodzony potencjometr przepustnicy, do sprawdzenia również wtyczka do potencjometru, ciągłość przewodów on niej do wtyczki komputera. Przy naciskaniu pedału gazu w MES musi się zmieniać wartość kąta otwarcia przepustnicy. Sprawdź zmianę rezystancji potencjometru przepustnicy podłączając multimetr bezpośrednio do jej styków (niestety nie pamiętam, które piny) przy ręcznym otwieraniu przepuchy.Albercik pisze:Kąt otwarcia przepustnicy się nie zmienia na komputerze niezależnie od stanu obrotów,