Spalanie 1.1

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
Kordian
Użytkownik Zbanowany
Imię: PANICZ Kordian

Re: Spalanie 1.1

Post autor: Kordian »

JDK pisze:a wątek dotyczy 1.1... dlatego od razu może na wstępie warto by było dodawać jak już piszecie w tym temacie że macie 1.2 bo te silniki są bardziej oszczędne od 1.1 :)

no ale 1,1 i 1,2 to praktycznie to samo no ale dobra ok zgadzam się :)
Panda ABARTH Bordo Limited Edition
Awatar użytkownika
JDK
Klubowicz na emeryturze
Imię: Jędrek
gadu: 7765035

Post autor: JDK »

nie to samo :) akurat w tym temacie czyli w spalaniu te silniki się różnią...
konstrukcyjnie są podobne ale mimo wszystko :D
Bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć autem bez Gleby
Awatar użytkownika
Kordian
Użytkownik Zbanowany

JDK pisze:nie to samo :) akurat w tym temacie czyli w spalaniu te silniki się różnią...
konstrukcyjnie są podobne ale mimo wszystko :D

No tak spalenie jest inne w 1,2 mój dziadek ma pande 1,1 właśnie i jemu pali 6,8-do 7l ale to na marginesie :)
Awatar użytkownika
bambrys
Specjalista
Imię: Dawid
gadu: 9709114

Post autor: bambrys »

Jeśli chodzi o moją Pandę to jak jeździłem na benzynie najmniej 5,2 najwięcej 5,8 a średnio 5,5 tak wychodziło ale ja mało w mieście jeździłem tak ok 30% a na gazie jak jeżdżę to tak średnio 6,7 a max 7,1 wyszło ale również ok 30% w mieście .
Awatar użytkownika
Zwierzak
Maniak
gadu: 3771951

Post autor: Zwierzak »

Od siebie mogę powiedzieć, że skasowanie adaptacji w sterowniku silnika pozwoliło urwać 0,5l w spalaniu średnim według kompa pokładowego
Awatar użytkownika
bunio14
Stały bywalec
Imię: Filip

Post autor: bunio14 »

Ja polecam tylko sprawdzic hamulce - niezaleznie czy mamy 1.1 czy 1.2 ;)

Moze szczeki lekko trzymaja, albo klocki nie odbijaja i delikatnie tra? Kola sie nie grzeja?
To na pewno bedzie mialo przelozenie na spalanie
Pozdrawiam,
Filip
Awatar użytkownika
Kordian
Użytkownik Zbanowany

bunio14 pisze:Ja polecam tylko sprawdzic hamulce - niezaleznie czy mamy 1.1 czy 1.2 ;)

Moze szczeki lekko trzymaja, albo klocki nie odbijaja i delikatnie tra? Kola sie nie grzeja?
To na pewno bedzie mialo przelozenie na spalanie

Kolego dobrze mówisz ja maiałem taką sytułacje i mi panda spalała 8l :shock: a teraz 5,8-6l :)
Awatar użytkownika
JDK
Klubowicz na emeryturze

u mnie w grę wchodzi to że styl mojej jazdy jest taki a nie inny, a nie hamulce które nie odbijają :D
mario00760
Świeżak
gadu: 0

Post autor: mario00760 »

Zauważyłem że ogólnie jeżdżąc oszczędnie gdy zdarzy się pare razy przycisnąć na mieście to znacznie to zwiększa spalanie. Póki co misiek jest zalany do pełna, dolałem środek czyszczący wtryskiwacze, dopompowałem powietrza do kół, poodkręcałem koła i sprawdziłem ze hamulce raczej nei są zapieczone ponieważ luźno sie kręcą . Wiadomo ze zawsze troche ociera okładzina o bęben oraz kocki o tarcze ale nie zwalniają jakos znacznie kręcącego sie koła oraz bezproblemu można przepchnąć autko jedną ręką. Założyłem również tzw. magnetyzery na przewody paliwowe, powietrza oraz płynu chłodzącego ( Leżały od dawna w garażu po pasacie taty w którym jak twierdził zmniejszały mu minimalnie spalanie). Filtr powietrza praktycznie nowy, świece w bdb stanie, jeszcze na dniach wymiana oleju z filtrem oraz wymiana filtra paliwa. Zobaczymy ile teraz wyniesie spalanie przy oszczędnej jeździe. ;)

A tak przy okazji myślałem nad kupnem jakiś alusów w rozmiarze 14 i na to opona jakies moze 175/55 Czy znacznie to zwiększy spalanie?

Jeszcze jedno pytanie jak skasować tą jakąś adaptacje silnika w komputzerze? Kabel i jakiś nieoryginalny program da rade? Mam Audi i vag.comem pomimo craka nie mogę wprowadzać zadnych zmian wartości;/ tylko odczyty .
Awatar użytkownika
JDK
Klubowicz na emeryturze

dopompuj koła jeszcze :D
masz racje co do tego że jak się przeciąga to znacznie zwiększa spalanie bo ciągle tego doświadczam :)
Ja polecam 185/60, nie odczułem zwiększenia zużycia spalania :)
Awatar użytkownika
Worczynski
Klubowicz na emeryturze
Imię: Paweł

Post autor: Worczynski »

Odkopię i się dopiszę:) Mam również 1.1, ale chyba raz w życiu przekroczyłem magiczną barierę 7 litrów i to w ciężkie mrozy:) Normalnie mieszczę się w 6 litrach, przy zastosowaniu umiarkowanym zasad eco, ale nieprzesadnym :) Zawalidrogą nie jestem w każdym razie:) A rekord to 4,7 w zeszłoroczne wakacje :)
Awatar użytkownika
zamberek
Wymiatacz
Imię: Maciek
gadu: 8468647

Post autor: zamberek »

ja właśnie policzyłem swojego i wyszło mi 8,17 i powiem że wyszło lepiej niż ostatnio a było 10,3 :shock: i to jest oczywiście w gazie
Kardan
Bywalec
Imię: ---

Post autor: Kardan »

Spalanie w mieście ( Warszawa ) gdy jest ciepło 6,0 - 6,2 z klimatyzacją.Zimą było pomiędzy 7,0 - 7,8. Trasy jeszcze nie było.
Silnik 1.1 benzynka.
Awatar użytkownika
ma16
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marek
gadu: 6657256

Post autor: ma16 »

Silnik 1,1 benz +gaz
średnio (miasto)8,5 - 9 l/100km
trasa Krk -> Śląsk -> Krk 7,2 l/100km
wszystkie wartości w gazie
BeHa
Świeżak

Post autor: BeHa »

Od zakupu Pandy (1.2) ~2 miechy śmigam tylko na gazie w sumie (benzyna tylko do nagrzania potem się przełącza czyli jak dojadę do końca swojej ulicy osiedlowej mam już na gazie) spalanie w trasie 400km wyszło mi 6 litrów gazu na 100km. Po mieście na następnym tankowaniu ostro go cisnąłem specjalnie żeby zobaczyć ile spali max to mi spalił 9,5-10litrów gazu, ale to naprawdę każde ruszenie ze świateł bardzo dynamiczne itd. Teraz wymieniłem przepustnice na nową i zrobiłem reset ecu, zobaczę ile spali mi teraz przy normalnej jeździe po mieście (pandy używam w 100% w mieście, na przeloty mam drugie auto).
ODPOWIEDZ