Zapalają mi się kontrolki od poduszek powietrznych

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Andrzejb
Świeżak
Imię: Robert
gadu: 0

Zapalają mi się kontrolki od poduszek powietrznych

Post autor: Andrzejb »

Witam.Zapalają mi się podczas jazdy kontrolki od poduszek powietrznych.Przy przekręceniu kluczyka lampki gasną,a jadąc po jakimś czasie się zapalają.Może ktoś miał już taką sytuacje?Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
olo 1
Maniak
Imię: Olek

Re: Zapalają mi się kontrolki od poduszek powietrznych

Post autor: olo 1 »

Pierwsze pytanie czy kontrolki od obu poduszek?Drugie czy autko nie miało"przygody"?Trzecie czy posiada poduszki boczne"?Przy pierwszym i trzecim przypadku układ wykrył zapewne jakiś błąd,zacząłbym od sprawdzenia połączeń i ew.podłączenie pod kompa,w drugim to może być kopanina.
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak
Imię: Sławek

Post autor: OsiemKilo »

Podłącz pod kompa i obadaj błąd. Może to być tylko wyłącznik poduszki pasażera.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
czarny2108
Świeżak
Imię: Mariusz

Post autor: czarny2108 »

Witaj,ja miałem taki przypadek.Tylko że mi zapaliła się poducha pasażera tylko,nie wiem jak u Ciebie. :D
U mnie pomogła wymiana włącznika/wyłącznika pouszki który znajduje sie w schowku.
rosomak
Bywalec
Imię: Darek

Post autor: rosomak »

Odłącz na kilka minut, sterownik od poduszek. Niech się zresetuje. Ja też tak miałem, że mi kontrolki zaświecały się lub w ogóle nie gasły. Odłączenie pomogło. Nie wiem czy to była wina rozruszania styków na kostce, czy reset sterownika, ale teraz działa :D
Andrzejb
Świeżak
Imię: Robert

Post autor: Andrzejb »

Witam.Dziękuję za odpowiedzi.Auto nie miało żadnego zdarzenia,poduszek bocznych nie posiada.
Awatar użytkownika
Carolcia
Administrator
Imię: Karolina

Post autor: Carolcia »

U mnie ostatnio też co jakiś czas zapalała się kontrolka poduszki pasażera. Wyłączyłam, wyciągnęłam, popsikałam WD-40 i od tej pory wszystko jest w porządku. Często zdarza się że coś jest ze stykami albo troszkę wilgoci może się dostać i kontrolki wariują.
Podpięłam do kompa i nic nie wyszło więc u mnie wd-40 pomogło :)
Awatar użytkownika
Romix13
Wesoły Tramdriver
Imię: Romek

Post autor: Romix13 »

Andrzejb Najczęściej za wariację kontrolki poduszki odpowiada brak styku w wyłączniku poduszki pasażera, który masz umieszczony na boku lewej ścianki schowka pasażera, zdemontuj wyłącznik i podczyść styki i przesmaruj jakimś kontakt-sprayem, powinno pomóc. Tylko przed demontowaniem wyłącznika najlepiej odepnij klemę na akum. po wykonaniu całej operacji na końcu przypnij klemę. Potem podjedź do kogoś niech Ci skasuje zapisany błąd kompem.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec
Imię: Tomek

Post autor: thomson »

Mam dokładnie taki sam problem: czasami zapalają się obie kontrolki poduszek i świecą się do momentu zgaszenia silnika. Po ponownym przekręceniu kluczyka zwykle już się nie zapalają, chociaż miałem kilka razy tak, że zapalały się nawet bez odpalenia silnika po tym, jak wcześniej się świeciły. W aucie mam również boczne poduszki powietrzne. Auto wygląda na bezwypadkowe - lakier na całym aucie zmierzony i wygląda na oryginalny, ale to jeszcze nie daje 100% pewności. Jak było podłączone pod komputer to nie było żadnych błędów, ale wtedy kontrolki się nie świeciły.
Przeczytałem wątek, ale mam kilka pytań. Wybaczcie, jeśli są trywialne i/lub głupie :D:
Czy obecność bocznych poduszek powoduje, że jest jakieś dodatkowe połączenie, które może nie stykać i powinienem je sprawdzić? Jeśli tak to gdzie go/ich szukać? Pod fotelami?
rosomak pisze:Odłącz na kilka minut, sterownik od poduszek. Niech się zresetuje.
Gdzie jest sterownik i kostka? Czy po odpięciu i odczekaniu wystarczy z powrotem podłączyć i będzie wszystko ok? Wypinać kostkę z podłączonym aku czy lepiej odłączyć klemę?
Romix13 pisze:Najczęściej za wariację kontrolki poduszki odpowiada brak styku w wyłączniku poduszki pasażera (...) Potem podjedź do kogoś niech Ci skasuje zapisany błąd kompem.
Czy to się tyczy jedynie wariowania samej kontrolki poduszki pasażera czy również mojego przypadku? Czy chodzi o skasowanie błędu, który pojawi się po tej operacji czy chodzi o błąd, który teraz się pojawia i znika?
Będę wdzięczny za pomoc
arnold
Wymiatacz
Imię: Arnold

Post autor: arnold »

A byłeś połączony z poduszkami, że mówisz, że nie ma błędu? Pierwsze podłączył się pod poduszki później dopiero myślał co i jak. Mi Fiat ECU Scan łączy się z poduszkami przez kkl i czerowną przejściówkę.
Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec

Koleś który był ze mną i podłączył się pod komputer stwierdził, że połączył się z poduszkami (zwróciłem mu szczególną uwagę żeby sprawdził poduszki). Także wnioskuję, że wtedy akurat było ok.
gik
Świeżak
Imię: Michał

Post autor: gik »

Mi też się co chwilę zapalała. Wyciągnąłem wyłącznik poduszki pasażera, tam są dwa małe wkręciki, rozebrałem, przeczyściłem wszystko drobnym papierkiem ściernym popsikalem sprayem do poprawiania kontaktu i nic nie świeci już. Zacznij od tego.
Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec

Właśnie ostatnio kontrolki się uspokoiły i się nie zapalają. Zastanawiam się czy to mogło mieć związek z niedoładowanym akumulatorem? Pojeździłem trochę i może aku się podładował. Sam akumulator jest sprawny bo testowałem go pod obciążeniem. Alternator też wydaje się być ok.
Ale wyłącznik i tak planuję sprawdzić.
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Imię: Tomasz
gadu: 8520501
Kontakt:

Post autor: Albercik »

Tak. Od akumulatora, w pandach, wariuje elektryka. Aczkolwiek najczęściej objawia się to niby-skokiem temperatury silnika przy odpalaniu i wyłączaniem się wspomagania.
Informacje, porady, części: 609-464-609

Zabawy z CAN'em: https://www.fruba.pl/canbus/
Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec

Mam też teorię, że to mogła być wilgoć (np w okolicach kostek pod fotelami) i jak pojeździłem z klimą to wnętrze się osuszyło i problem ustąpił. Przez pierwsze kilkanaście dni jeździłem bez klimy bo była pusta i problem wtedy występował. Później magicznie zniknął i już nie wrócił, oby na dobre :-)
ODPOWIEDZ