korek wlewu paliwa ?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec
Imię: Tomek
gadu: 0

Re: korek wlewu paliwa ?

Post autor: thomson »

Odgrzeję temat bo mam problem z korkiem wlewu paliwa - jest zamykany na kluczyk, ale nie działa. Kluczyk bez problemu wchodzi do zamka i przekręca się, ale korek się nie zamyka. Jak korek jest wyjęty i kręcę kluczykiem to nie widzę żeby cokolwiek się ruszało. Także chyba muszę go rozebrać i zobaczyć co tam w środku się stało.
w5minut_pl pisze:trzeba naprawdę delikatnie wysunąć stalową zawleczkę trzymająca bębenek nie uszkadzając tego zabezpieczenia.
Da radę jeszcze raz przesłać obrazek? Nie chcę nic popsuć przy rozbieraniu korka.
Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec

Czy w tym korku czegoś nie brakuje?
Obrazek
Patrząc na wlew wygląda na to, że zamknięcie kluczykiem powinno spowodować wysunięcie jakichś zapadek uniemożliwiających odkręcenie korka. A u mnie przy kręceniu kluczykiem nic się nie dzieje :/
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz
Imię: ...

Post autor: Dreamcatcher »

Szczerze to aż sam poszedłem do garażu zobaczyć. U mnie podczas kręcenia kluczykiem też nic się nie rusza, nie wysuwa. Jedyna różnica to ten środek korka co wchodzi do wnętrza wlewu. W zależności od położenia kluczyka jest ruchomy (tzn. można palcami kręcić nim), bądź jest zablokowany.
Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec

Czyli jak włożysz korek i wyjmiesz kluczyk to możesz kręcić korkiem a i tak go nie wykręcisz czy w ogóle nie można go ruszyć?
Mam zabezpieczenia na bagażnik rowerowy, które są nakręcane zamiast motylka i one działają tak, że zablokowane to znaczy można kręcić a i tak się nie odkręci, a odblokowane to znaczy coś w środku się blokuje i kręcenie powoduje odkręcenie.
Awatar użytkownika
Dreamcatcher
Klubowicz
Imię: ...

Post autor: Dreamcatcher »

Tak jak piszesz - jak nie ma kluczyka to korek się kręci swobodnie. Dopiero po przekręceniu kluczyka czuć opór i można go odkręcić i uzyskać dostęp do wlewu.
Awatar użytkownika
thomson
Stały bywalec

Dzięki za info. W takim razie u mnie zepsuł się w pozycji otwartej (zablokowanej). Spróbuję go rozebrać i naprawić (albo popsuć jeszcze bardziej :P)
ODPOWIEDZ