Spalanie 1.1
-
mario00760
- Świeżak
- gadu: 0
Spalanie 1.1
witam
mam pytanie odnośnie Pandy 1.1 2005 r przebieg 120 tys km. Jak wygląda mniej wiecej spalanie? Gdy staram się jeździć max oszczędnie niczym ecodriving to spalanie minimalne to 7,4l jeżdżąc po mieście oraz dojazd do miasta 3 km. miasto Koszalin raczej bez długich korków lecz wiadomo na swiatłach się stoi. Jak tylko jeżdżę energiczniej spalanie 7,8 - 8. Jakim cudem inne 1.1 palą 6,5 po mieście przy delikatnej jeździe. Silnik silnikowi nie równy ale moze coś jest nie tak. ?
mam pytanie odnośnie Pandy 1.1 2005 r przebieg 120 tys km. Jak wygląda mniej wiecej spalanie? Gdy staram się jeździć max oszczędnie niczym ecodriving to spalanie minimalne to 7,4l jeżdżąc po mieście oraz dojazd do miasta 3 km. miasto Koszalin raczej bez długich korków lecz wiadomo na swiatłach się stoi. Jak tylko jeżdżę energiczniej spalanie 7,8 - 8. Jakim cudem inne 1.1 palą 6,5 po mieście przy delikatnej jeździe. Silnik silnikowi nie równy ale moze coś jest nie tak. ?
- Vito
- Admin na emeryturze
- Imię: Witek
- Kontakt:
Re: Spalanie 1.1
Ja do 7 lub wiecej juz sie przyzwyczaiłem
ale ja to mam noge jak szyna tramwajowa 
- moszczu
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Michał
- gadu: 5748023
6,5-7 i więcej też się zdarza nie ukrywam, że lubię cisnąć 
- bartus2737
- Wymiatacz
te nasze Misie chleją za 2
moja też tak koł7 po mieście ale latem n a letnich troszke spada poniżej 7
5,5-5,7l
Ostatnio zmieniony śr 11:55, 24 sie 2011 przez Kordian, łącznie zmieniany 1 raz.
Panda ABARTH Bordo Limited Edition
u mnie zalezy od jazdy na trasie 4-5-6 w miescie 6-10:|
- JDK
- Imię: Jędrek
- gadu: 7765035
Ja już się przyzwyczaiłem że jak jeżdżę delikatnie to około 7.2. Zazwyczaj jednak koło 7.6-8.2 
Bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć autem bez Gleby
-
ireczek1231
- Świeżak
Widać chyba tylko ja odnoszę wrażenie, że mój miś bez względu na styl jazdy pije około 7 litrów na mieście (może troszeczkę ponad). Nie wierzę tym, którzy piszą że schodzą poniżej 6,5, no chyba że jeździcie po jakichś wsiach bez świateł i chociażby minimalnych korków.
ireczek1231 pisze:Widać chyba tylko ja odnoszę wrażenie, że mój miś bez względu na styl jazdy pije około 7 litrów na mieście (może troszeczkę ponad). Nie wierzę tym, którzy piszą że schodzą poniżej 6,5, no chyba że jeździcie po jakichś wsiach bez świateł i chociażby minimalnych korków.
Kolego jak chcesz to nie wież ja jeżdże często po mieście i mi mój misio spala 6l
Panda ABARTH Bordo Limited Edition
-
mario00760
- Świeżak
A może tu potrzeba jakiejś techniki? Mała pojemność wiec może trzeba go trzymać w pewnym zakresie obrotów ? Starając sie jeździć z technikami eko to wyglądało 2 bieg 20 km/h 3-30km/h 4-40 km/h 5-50km/h i trasa do 90 ( nie mam obrotomierza) hamowanie silnikiem bez jazdy na luzie i w sumie guzik to daje.
W trybie mieszanym 5 l, na trasie (dwie osoby + bagaż) 4,3. Nie są to moje rekordy, tylko wyniki uśrednione. Panda z 2007 roku, 107 tys. km. Staram się stosować wszystkie zasady ecodrivingu, nie przekraczam 90 km/h.
Mój tata ma Fabię I z silnikiem 1,4 68KM i ma podobne wyniki, a nawet lepsze od moich - szczególnie na trasie.
To jest kwestia umiejętności, praktyki i dbałości o samochód (przeglądy, okresowe wymiany, geometria co najmniej raz na rok, odpowiednie ciśnienie w oponach itd.).
Gdy wybiorę się gdzieś z kimś Pandą, to często słyszę - "kurcze, dziwnie jeździsz", "masz tam jeszcze silnik?" itd.
Wszyscy zwracają mi honor, gdy okazuje się, że spalam benzyny dokładnie za tyle, ile oni dają za 100km na gazie.
Mój tata ma Fabię I z silnikiem 1,4 68KM i ma podobne wyniki, a nawet lepsze od moich - szczególnie na trasie.
To jest kwestia umiejętności, praktyki i dbałości o samochód (przeglądy, okresowe wymiany, geometria co najmniej raz na rok, odpowiednie ciśnienie w oponach itd.).
Gdy wybiorę się gdzieś z kimś Pandą, to często słyszę - "kurcze, dziwnie jeździsz", "masz tam jeszcze silnik?" itd.
Wszyscy zwracają mi honor, gdy okazuje się, że spalam benzyny dokładnie za tyle, ile oni dają za 100km na gazie.
-
mario00760
- Świeżak
Za misia będę musiał sie dokładnie wziasc na dniach, ale zespalaniem to szacun. Może przybliz jak wyglada Twoja jazda po mieście. Czy starsz sie przyspieszać dynamicznie i szybko wskakiwac na kolejne biegi i utrzymywać stała prędkość na najwyższym i przewidywać czy może jeszcze coś? Wiem ze cieżko to określić ale może przybliz to. Chyba będę musiał zamontować jakiś dodatkowy obrotomierz.
- JDK
- Imię: Jędrek
- gadu: 7765035
a wątek dotyczy 1.1... dlatego od razu może na wstępie warto by było dodawać jak już piszecie w tym temacie że macie 1.2 bo te silniki są bardziej oszczędne od 1.1 
Bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć autem bez Gleby