elitspro pisze:A mnie coś podobnego zdziwiło ostatnio w mojej pandzie. Wchodzę, a tam woda na dywaniku u pasażera. Szok !
Jak masz wodę na dywaniku to czeka Cię zdjęcie plastikowego elementu przy wycieraczkach i wyczyszczenie dwóch kanalików odpływowych z syfów i liści bo woda leci Ci do auta przez otwór wentylatora.
Odgrzeję kotleta.Czy ktoś z was orientuje się czy odpowietrznik z bagażnika da się wyjąć od strony bagażnika,czy trzeba gimnastykować się ze zderzakiem.Pytam bo niestety znalazłem wodę pod kołem a obstawiam właśnie ten odpowietrznik.Patrzyłem jak jest zamocowany i zaczepy ma od strony zderzaka.Czy jak go się ściśnie od strony bagażnika to wylezie?.
Wracam do problemu. Przez jakiś czas był spokój (zima + mróz). Zaczęła się pora deszczowa, chciałem ogarnąć w bagażniku, patrzę a tam... znowu jezioro. Brak mi już sił na walkę z tą nieszczęsną wodą...
Odpowietrznik wymieniłem przed zimą, ale nie przylega on zbyt dobrze, bo po dzwonie mam lekko zgięty pas tylny i jest mała szpara w jednym miejscu.
Dodatkowo - zauważyłem ślady zacieków w lewym rogu bagażnika, tak jakby od lampy.
Jeśli okazało by się, że to lampa cieknie - jak to ogarnąć? Tam jest jakaś uszczelka, którą się wymienia, czy muszę całą lampę nową kupić?
Na lampie jest jakaś uszczelka, ale można wykorzystać jakąś okienną, lub w najgorszym wypadku klej do szyb na karoserii oddzielony od lampy folią spożywczą żeby jej na stałe nie przykleić.
Robisz dzięki temu dodatkową uszczelkę, jeśli karoseria jest zdeformowana. Folia jest po to żeby lampy nie przykleić za pomocą kleju, a klej przyjął formę lampy. Jeśli nie masz uszkodzoną uszczelkę na lampie to problem jest gdzie indziej. Wtedy albo naprawiasz lampę, albo ją wymieniasz i czekasz na efekty.
Na razie wsadziłem ręczniki kuchenne pod wykładzinę lewego boczka bagażnika i pójdę się przejechać póki pada. Jak ręczniki będą mokre - trzeba będzie tam szukać. Jak będzie woda w bagażniku, a ręczniki suche - trzeba będzie odwiedzić blacharza, który wyklepie pas tylny na gładko.
Pod lampy,dookoła otworu gdzie wchodzi wiązka możesz dokleić uszczelkę samoprzylepną z profilem do okien.Jeśli nie pomaga to szukaj standardu-relingi,antena.
Tomek, kolega w bravo sport 1.9 mjtd ma to samo, wylał prawie 1,5 litra wody spod koła zapasowego. Do tej pory nie wie jak, gdzie i kiedy nabrało... jedyne na co zwrócił uwagę, to że auto stało na podjeździe pod domem o dosyć sporym kącie nachylenia (tyłem w dół). To było przedziwne gdy po przyjeździe do roboty wylewał obciętą butelką plastikową wodę z bagażnika