gregor19781978 pisze:po rozmowie z Vito dowiedziałem sie że podłączając kierownice z dwoma nabojami wystarczy podłączyc pierwszy nabój gdyż drugi jest do wolniejszego napełnienia i wskutkach nie trzeba nic kombinowac z podłączeniem drugiego naboju
po podłączeniu poduszki sterownik wykrywa normalnie nową poduszke wiec nie trzeba nic przypisywac
a teraz zostało jeszcze podłączyc sterowanie na kierownicy i cieszyc sie nowym nabytkiem
sądze że te informacje powinny pomóc innym przy zmianie kierownicy
Kierownica multimedialna - przyciski
- AdaMs
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Re: Kierownica multimedialna - przyciski
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- gadu: 0
- Kontakt:
Tak, tylko trzeba wymienić też taśmę pod poduchę dwunabojową, bo wtyczki mają inny kształt.
Mój passat na motostat.pl:
Informacje, porady, części: 666-013-348
Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
Informacje, porady, części: 666-013-348
Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
- marwisn
- Bywalec
- Imię: Marcin
Panowie pytanie.
Obecie w pandzie siedzi ori radio 2 din. Chce żonce wrzucić chinczyka na androidzie bo potrzebuje navi do auta, a za parę stówek można już kupić coś sensownego.
Pytanie o sterowanie z kierownicy. Niby jest CAN w aucie, ale patrząc na schematy to sterowanie idzie prosto z kiery na radio.
Więc czy jest konieczny moduł Can Bus do sterowania radiem aftermarketowym?
Obecie w pandzie siedzi ori radio 2 din. Chce żonce wrzucić chinczyka na androidzie bo potrzebuje navi do auta, a za parę stówek można już kupić coś sensownego.
Pytanie o sterowanie z kierownicy. Niby jest CAN w aucie, ale patrząc na schematy to sterowanie idzie prosto z kiery na radio.
Więc czy jest konieczny moduł Can Bus do sterowania radiem aftermarketowym?
- Majkel_B
- Moderator
- Imię: Michał
Nie jest konieczny. Sterowanie z kierownicy idzie po rezystencji, taki sam sygnał potrzebuje radio, więc podłączasz i będzie działać. Musisz tylko "nauczyć" nowe radio co ma robić każdy z przycisków
- marwisn
- Bywalec
You made ma day Majkel_BMajkel_B pisze:Nie jest konieczny. Sterowanie z kierownicy idzie po rezystencji, taki sam sygnał potrzebuje radio, więc podłączasz i będzie działać. Musisz tylko "nauczyć" nowe radio co ma robić każdy z przycisków
Kierownica jeszcze na półce leży więc dzisiaj potestuję.
I jeszcze pytanie o opis przewodów, a konkretnie pin 2. Czy i co na niego podłaczyć jak testuje "na stole"? Zakladam, że go olewam skoro sterownie idzie dwoma przewodami z kiery prosto do radia.
Reszta wiadoma :
5 - to zasilanie 12V
4,3 - przewody sterujące do radia
1 - masa

- Majkel_B
- Moderator
Z kabelkologią to Ci nie pomogę, u mnie podłączał je kolega JargoV 
- marwisn
- Bywalec
Spoko. Myślę, że ogarnęMajkel_B pisze:Z kabelkologią to Ci nie pomogę, u mnie podłączał je kolega JargoV
- marwisn
- Bywalec
Radio podłączone pod kierownicę i bangla jak powinno
.

Pin nr 2 to masa będąca odniesieniem dla sygnałów z kierownicy. Wiec podpieta być musi.
Mam kierownicę w wersji z obsługą zewtawu głośnomówiącego. Przyciski sluchawek nie dają się programować. To normalne czy coś z nimi nie tak?

Pin nr 2 to masa będąca odniesieniem dla sygnałów z kierownicy. Wiec podpieta być musi.
Mam kierownicę w wersji z obsługą zewtawu głośnomówiącego. Przyciski sluchawek nie dają się programować. To normalne czy coś z nimi nie tak?
- marwisn
- Bywalec
Temat wyjaśniony.
W wersji pod zestaw wygląda to tak.
Przyciski :
- głośniej
- ciszej
- do przodu
- do tyłu
Są rezystancyjne czyli każdy przycisk ma w obwód wrzucony szeregowo rezystor o określonej wartości.
Przyciski :
- odbierz
- odrzuć
Są 0/1 czyli zwykłe przyciski zwierne.
Żeby zdziałały trzeba przerobić wiązkę i samodzielnie dorzucić rezystory w obwody tych przycisków.
Po tej drobnej modyfikacji wszystko działa jak powinno.

W wersji pod zestaw wygląda to tak.
Przyciski :
- głośniej
- ciszej
- do przodu
- do tyłu
Są rezystancyjne czyli każdy przycisk ma w obwód wrzucony szeregowo rezystor o określonej wartości.
Przyciski :
- odbierz
- odrzuć
Są 0/1 czyli zwykłe przyciski zwierne.
Żeby zdziałały trzeba przerobić wiązkę i samodzielnie dorzucić rezystory w obwody tych przycisków.
Po tej drobnej modyfikacji wszystko działa jak powinno.

- marwisn
- Bywalec
Nie myślalem, że kogokolwiek to interesuje. Poprzedni post z zapytaniem w tej kwesti od tygodni wisi bez jakiego kolwiek ozdewu...adam1965 pisze:Wszystko fajnie ale dla pozostałych to by się przydało jakiś opis i schemat.
Inaczej to jesteś tylko nabijającym punkty
Dla osoby ogarniającej elekrtykę mój poprzedni post wiele wyjaśnia. Jak ktoś nie ma o tym pojęcia to dla własnego dobra nie powinien się za o zabierać bo potem jest płacz, że BSI nie wstaje i co z tym zrobić.
Nie robiłem szczegółowej dokumentacji zdjęciowej więc tutaj raczej nie pomogę. Rozpiskę wtyczki sterowników w kierownicy wraz z modyfikacją mam rozrysowaną. Jak znajdę chwilkę to uporządkuję te rysunki i wrzucę to co najważniejsze.
Ostatnio zmieniony ndz 11:33, 30 cze 2019 przez marwisn, łącznie zmieniany 1 raz.
- Majkel_B
- Moderator
Jakoś umknął mi ten post, ale tak, na oryginalnej wiązce jest to normalne niestety. Zakładam jednak że tak jak napisałeś wyżej, poradziłeś sobie z tym za pomocą rezystorów i teraz także te przyciski udało Ci się zaprogramować.marwisn pisze:Mam kierownicę w wersji z obsługą zewtawu głośnomówiącego. Przyciski sluchawek nie dają się programować. To normalne czy coś z nimi nie tak?
-
akir
- Aktywny
- Imię: Akir
Ka wywyalalem oryginalne radio podłączyłem blaupunkt. Działa mute, volume up and down, a z prawej strony każdy przycisk odczytany tak samo. Wystarczy dodać dowolny rezystor na dwa przewody? Next i source?
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
- marwisn
- Bywalec
Markowe radia mają fabrycznie zadane jaka rezystancja musi przychodzić by było to poprawnie zinterpretowane. Więc dorzucenie pierwszego lepszego rezystora może, ale nie musi rozwiązać problem.akir pisze:Ka wywyalalem oryginalne radio podłączyłem blaupunkt. Działa mute, volume up and down, a z prawej strony każdy przycisk odczytany tak samo. Wystarczy dodać dowolny rezystor na dwa przewody? Next i source?
Z chińskimi radiami jest łatwiej. Mają funkcję uczenia - programujesz jaka rezystancja jest dla jakiej komendy.
Żeby u Ciebie to zadziałalo musiałbyś wiedzieć jaka rezystancja odpowiada jakiej funkcji, potem zmierzyć jaka rezystancja jest fabrycznie w sterowniku na kierownicy. I dorzucić rezystor, który podniesie rezystancje obwodu do wymaganej przez radio.
Gorzej jak rezystory w kierownicy są za duże. To zabawa w wylutowanie i podmiane na mniejsze. A, że płytka mała to trochę dłubania.

-
akir
- Aktywny
- Imię: Akir
Ja mam radio uczące się blaupunkt new york 830. Zdemontowalem ze starego samochodu i wrzuciłem je żonie do samochodu. Wiec dorzucę dowolny rezystor
- marwisn
- Bywalec
Dokładaj po 100 OHM i sprawdzaj reakcję.akir pisze:Ja mam radio uczące się blaupunkt new york 830. Zdemontowalem ze starego samochodu i wrzuciłem je żonie do samochodu. Wiec dorzucę dowolny rezystor