1.3 problem z uruchomieniem zimnego silnika.
-
qracus
- Świeżak
- Imię: Rafał
- gadu: 0
Re: 1.3 problem z uruchomieniem zimnego silnika.
Swiece nowki Boscha, na desce i na kompie nie widac zadnych usterek. Jak odpali na plaka to chodzi rowno i nie dymi... rece opadaja!
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- gadu: 8520501
- Kontakt:
Czy na plaka odpala od razu, czy też dłuuuugo kręci?
-
qracus
- Świeżak
Odpala od razu
-
Tetsuro
- Profesjonalista
- Imię: Dariusz
To może zmierz kompresje
- Albercik
- Administrator
- Kontakt:
to nie problem kompresji tylko ewidentnie zasilania paliwem. Skoro na plaku zapala od razu to znaczy, że nie ma paliwa.
Sprawdzałeś czy paliwo dochodzi do wtryskiwaczy? Wygląda jakbyś miał a) zapowietrzony układ, b) nie działa pompka w baku c) nieszczelność układu paliwowego.
Sprawdzałeś czy paliwo dochodzi do wtryskiwaczy? Wygląda jakbyś miał a) zapowietrzony układ, b) nie działa pompka w baku c) nieszczelność układu paliwowego.
- morpheus1581
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marcin
No właśnie. A na ciepłym odpala bo paliwo jeszcze jest w cylindrach.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
- Albercik
- Administrator
- Kontakt:
nie tyle w cylindrach, co w układzie paliwowym, dzięki czemu zostaje on podane bezpośrednio do wtrysków (bez konieczności pompowania przez cały układ paliwowy).morpheus1581 pisze:No właśnie. A na ciepłym odpala bo paliwo jeszcze jest w cylindrach.
Ogółem - szukaj nieszczelności, byle nie zapalniczką
-
qracus
- Świeżak
Nieszczelność była, ale juz jej nie ma. Po poluzowaniu przewodów na listwie paliwo mocno się leje. Układ powinien sie chyba sam odpowietrzyc po uruchomieniu pompki w zbiorniku, ktora słychać-chyba, że ta pompka daje za słabe ciśnienie?Albercik pisze:to nie problem kompresji tylko ewidentnie zasilania paliwem. Skoro na plaku zapala od razu to znaczy, że nie ma paliwa.
- Albercik
- Administrator
- Kontakt:
hmm, to albo masz problem z zacinającymi się wtryskami (nie otwierają się), albo z regulatorem ciśnienia, albo już nie wiem co.
Trzeba prześledzić cały układ paliwowy od baku aż do cylindra, ale jedno jest pewne: masz problem z układem zasilania paliwem.
Trzeba prześledzić cały układ paliwowy od baku aż do cylindra, ale jedno jest pewne: masz problem z układem zasilania paliwem.
- morpheus1581
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marcin
Może i zapalniczka. Ropa nie jest wybuchowaAlbercik pisze:Ogółem - szukaj nieszczelności, byle nie zapalniczką
Może servis coś poradzi? Słyszałem że do wtryskiwaczy common rail musi być fachowiec A nie żaden byle mechanik. To precyzyjna robota. Poszukaj w okolicy specjalisty od common rail
Moja Panda
- Albercik
- Administrator
- Kontakt:
CR to takie same wtryski jak PD, różnica tylko taka, że wtryski PD otwierają się po podaniu ciśnienia paliwa z pompy na dany wtryskiwacz, a w CR pompa daje ciśnienie na listwę wtryskową, a wtryskiwacze otwierają się elektrycznie (jak w benzynie). Ot, cała różnica.morpheus1581 pisze:Może i zapalniczka. Ropa nie jest wybuchowaAlbercik pisze:Ogółem - szukaj nieszczelności, byle nie zapalniczką. Przy tej temp otoczenia musiałby się natrudzic aby podpalić ja.
Może servis coś poradzi? Słyszałem że do wtryskiwaczy common rail musi być fachowiec A nie żaden byle mechanik. To precyzyjna robota. Poszukaj w okolicy specjalisty od common rail
Do 'byle mechanika' to żadnego wtryskiwacza nie należy dawać, bo ogólnie to jest precyzyjna robota, ale w CR jest tak samo precyzyjna co w PD.
Witam, podepnę się pod temat.
Mam podobny problem co kolega. Jeśli auto stoi na polu przy temp. poniżej 0 to jest problem z odpaleniem. A jeśli jest w garażu (nieogrzewany) to pali za pierwszym razem.
Wymienione już świece żarowe NGK, nowy filtr paliwa, na komputerze żadnych błędów, według elektryka pompy podają poprawne ciśnienia.
Dzisiaj z racji tego że było cieplej auto zapaliło bezproblemowo ale zaczęła migać kontrolka z świec żarowych, po ponownym uruchomieniu już nie migała. Doradźcie co by jeszcze sprawdzić ?
Mam podobny problem co kolega. Jeśli auto stoi na polu przy temp. poniżej 0 to jest problem z odpaleniem. A jeśli jest w garażu (nieogrzewany) to pali za pierwszym razem.
Wymienione już świece żarowe NGK, nowy filtr paliwa, na komputerze żadnych błędów, według elektryka pompy podają poprawne ciśnienia.
Dzisiaj z racji tego że było cieplej auto zapaliło bezproblemowo ale zaczęła migać kontrolka z świec żarowych, po ponownym uruchomieniu już nie migała. Doradźcie co by jeszcze sprawdzić ?
-
Tetsuro
- Profesjonalista
- Imię: Dariusz
Wracam do kompresji, sprawdzić jest mniejszy problem niż wszystko wymieniać. Do zapalenia ON potrzebne ciśnienie sprężania , temperatyra i rozpylone paliwo - do plaka wystarczą podgrzane świece i trochę ciśnienia. Jeżeli odpala i chodzi to jednak jakieś paliwo ma.
kompresja musi być Okej, skoro auto nie ma żadnych innych problemów. Problem jest tylko przy opalaniu w niskich temperaturach. Obecnie jak są temperatury dodatnie to auto odpala bez problemu. Jedynie czasami po odpaleniu pomiga kontrolka z świec żarowych.
- Albercik
- Administrator
- Kontakt:
uciekające sprężanie na początku może dać efekt problemów z odpalaniem, ale jak tylko silnik złapie trochę temperatury (max kilka sekund) - metal się rozszerza i silnik się uszczelnia.