Analiza spalin
-
Quest
- Świeżak
- Imię: Dawid
- gadu: 0
- Panda: II 1.1 '04 r.
Analiza spalin
Witam, posiadam pewien problem ze spalinami w mojej Pandzie. Pojechałem ostatnio na przegląd, podłączyli ją pod analizator spalin i na jałowym biegu jest podobno masakra - są przekroczone dwie normy CO: 5,5% oraz HC: 1052ppm w pierwszym przypadku podobno norma jest 0,5%, a w drugim 100ppm, więc jest więcej 10x. Na wysokich obrotach spaliny są książkowe. Podłączyli auto pod komputer - jedyny błąd jaki się pokazał to U1602 (niezidentyfikowany), po wykasowaniu - dalej to samo. Mechanik wyciągnął sondy lambda przeczyścił - dalej to samo. Przeglądu nie podbili i rozłożyli ręce. Spotkaliście się z taką sytuacją? Kable i świece wymieniałem w tamtym roku, założyłem NGK - raczej nie powinny paść. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. Rok temu też była podłączana do analizatora i wszystko było super. Nie miałem w tym czasie robionego żadnego remontu silnika, nic nie było grzebane. PS. paliwo tankuję zawsze w sieciówkach typu BP, a nie u Pana Franka. Jakieś pomysły lub podobny przypadek?
-
kokoko1x
- Świeżak
- Imię: Jakub
- Panda: 1.2
Re: Analiza spalin
przeczyscic polaczenia masowe
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- gadu: 8520501
- Panda: Panda II 1.2 Dynamic
- Kontakt:
A nie przygasają Ci światła na wolnych obrotach?
-
Quest
- Świeżak
kokoko1x dzięki za poradę, co powinienem dokładnie zrobić? gdzie znajdują się te połączenia?
Albercik nic takiego nie zauważyłem, światła działają cały czas normalnie.
Albercik nic takiego nie zauważyłem, światła działają cały czas normalnie.
-
Quest
- Świeżak
Ktoś ma jakiś pomysł co zrobić z tym problemem? Może wymienić sondy lambda?
Jak mechanik je wykręcał to były dwie, znalazłem coś takiego: https://autoczescizielonki.pl/partscata ... 86602.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
Tam idą dwie identyczne sondy? Chociaż z drugiej strony wymieniać w ciemno sondy za 500 zł to trochę słabo
Czy ktoś wie jak to zdiagnozować?
Jak mechanik je wykręcał to były dwie, znalazłem coś takiego: https://autoczescizielonki.pl/partscata ... 86602.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
Tam idą dwie identyczne sondy? Chociaż z drugiej strony wymieniać w ciemno sondy za 500 zł to trochę słabo
Czy ktoś wie jak to zdiagnozować?
- morpheus1581
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marcin
- Panda: Była Panda jest Fabia
Sonda może być przyczyną ale tak sobie myślę...
Może katalizator?
Może katalizator?
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Quest
- Świeżak
Jakby był katalizator to chyba na wysokich obrotach też byłaby masakra, a jak się ją kręci do 3 tyś. to spaliny są książkowe - chyba, że się mylę.
Jakbym pojechał na komputer do ASO Fiata to może coś więcej wykazać? Nie wiem czy pakować w to kasę.
Jakbym pojechał na komputer do ASO Fiata to może coś więcej wykazać? Nie wiem czy pakować w to kasę.
-
Quest
- Świeżak
Ktoś ma jakiś pomysł co uczynić z tym problemem?
-
kokoko1x
- Świeżak
- Imię: Jakub
- Panda: 1.2
Wróżenie z fusów.
Jak wymienisz części to może być lepiej, ale nie musi i nikt nie podejmie tegoż ryzyka, tym bardziej, że koszty niemałe.
Pomiar był dokonywany jak rozumiem na rozgrzanym silniku?
Na początek kup nawet najtańszy multimetr (przyda się tez w domu) i sprawdź, czy lambda pracuje. Możesz się tez zaopatrzyć w najtańszy interfejs, pobrać póki co darmową wersje MESa i podglądnąć błędy/parametry.
Spróbuj też przeciągnąć pandziore na wysokich obrotach, być może to ten nieszczęsny katalizator.
Masa idzie na pewno pod akumulatorem na wybierak skrzyni biegów- przeczyścić, a resztę konektorów poszukać.
I nie oczekuj gotowego rozwiązania, bo to może być wszystko - od lejącego wtrysku po uszkodzony sprzęt diagnostyczny w SKP (tak, tak- samoloty też spadają).
Jak wymienisz części to może być lepiej, ale nie musi i nikt nie podejmie tegoż ryzyka, tym bardziej, że koszty niemałe.
Pomiar był dokonywany jak rozumiem na rozgrzanym silniku?
Na początek kup nawet najtańszy multimetr (przyda się tez w domu) i sprawdź, czy lambda pracuje. Możesz się tez zaopatrzyć w najtańszy interfejs, pobrać póki co darmową wersje MESa i podglądnąć błędy/parametry.
Spróbuj też przeciągnąć pandziore na wysokich obrotach, być może to ten nieszczęsny katalizator.
Masa idzie na pewno pod akumulatorem na wybierak skrzyni biegów- przeczyścić, a resztę konektorów poszukać.
I nie oczekuj gotowego rozwiązania, bo to może być wszystko - od lejącego wtrysku po uszkodzony sprzęt diagnostyczny w SKP (tak, tak- samoloty też spadają).
Ostatnio zmieniony 12 sty 2017, 18:46 przez Pols, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja, ortografia, stylistyka - punkt 11 regulaminu.
Powód: Interpunkcja, ortografia, stylistyka - punkt 11 regulaminu.
-
tek7
- Świeżak
- Imię: maciej
- Panda: 1,2 van
Witam, moim zdaniem masz do ustawienia zawory - koszt u mechanika to około 200-250 pln. Przerabiałem to z Fiatem Seicento ... Na wysokich obrotach zawory inaczej pracują i dlatego wyniki pomiarów lepsze ... Ten błąd U1602 - to błąd komunikacji sterownika z urządzeniem diagnostycznym -nieistotne!
Ostatnio zmieniony 12 sty 2017, 18:49 przez Pols, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówki, polskie znaki - punkt 11 regulaminu.
Powód: Literówki, polskie znaki - punkt 11 regulaminu.
-
Quest
- Świeżak
Dzięki za poradę, będę szukał przyczyny.
Analizator w SKP był ok, bo następnego dnia byłem na innej stacji u znajomego i to samo
Analizator w SKP był ok, bo następnego dnia byłem na innej stacji u znajomego i to samo