Worczynski pisze:Jak robisz na jakieś 20kkm to w roku masz dwa planowe serwisy, maksymalnie 150zł/szt czyli 300 złotych rocznie, do tego świece co 20kkm, zamiast co 40kkm razem z kablami to daje ~120-130pln rok, regulacja luzu co 20kkm zamiast co 40kkm to jest jakieś 150pln ( z nową uszczelką), jeśli instalacja jest zamontowana dobrze, to nie ma awarii, zwykle psuje się to co i tak by się zepsuło bez instalacji, a często mylnie ludzie mówią, że to gaz winny. Czyli zakładając 20kkm na benzynie i gazie to jazda na LPG z punktu widzenia kosztów serwisowych rośnie o 300+130+150 = 580-600pln, a oszczędności z paliwa są jasne i czytelne, bo jak spala Ci te 5 litrów PB to będzie Ci spalała ok 6,2l/100 LPG czyli na dystansie 20kkm przy cenie PB- 5,85 spalisz paliwa za 5850 złotych, a LPG za 3472pln ( przy cenie 2,8 za litr ). Różnica 2378 złotych. Minus koszty dodatkowe czyli 650 ( z przeglądem droższym ) daje 1728 złotych zysku. Czyli dla ceny instalacji ( dobrej ) na poziomie 2,7kpln za półtora roku zwróci się instalacja i zacznie zarabiać. Więc montaż gazu to opłacalna opcja, ale jeśli zakładasz instalacje i masz plan jeździć autem 3-4 lata minimalnie. Im więcej kilometrów rocznie dziubiesz, tym szybszy zwrot, przy moich 24kkm ( minimalnie tyle robię w rok ), spalaniu PB rzędu 6 litrów i gazu 7,3 ( pali mniej, ale zakładać trzeba mniej optymistycznie ) i instalacji za 2,3kpln zwróci mi się po roku, a już widzę, że szybciej, bo primo mniej przepala, sekundo jeźdzę dużo więcej niż zakładałem. Rozsądny rachunek ekonomiczny trzeba przeprowadzić i wiedzieć ile lat się furą pojeździ, wtedy można myśleć
trzeba jeszcze dodać Pb na rozruch
ale i tak się będzie opłacać

jeździ spokojnie jak to kobieta. Padł ostatnio gaz a raczej reduktor i śmiga na benzynie. Zdziwiła się bardzo bo sporo paliwka z baku ubyło. Jest komp mówię sprawdzę a tam średnia 9,2 l/100km mówię o wiele za dużo, nie ukrywam że ciut mi ręce opadły jak tak małe auto potrafi wypić taką ilość paliwa... Wcześniej obliczałem gaz to na instalce II gen pali 11 litrów!!!! Kurczę miałem masę aut i nie spodziewałem się że 1.2 tyle może spalić... Fiat Stilo 1.6 rodziców ostatnio średnio mi spalił 7l/100km benzyny w cyklu bardzo mieszanym... byłem w dużym szoku, a Panda bardzo mnie zezłościła