Brak podswietlenia bagaznika
-
expert397
- Świeżak
- Imię: mike
- gadu: 0
- Panda: 1.1 activ
Brak podswietlenia bagaznika
Mam Pande 1.1 z 2004r wersja active z klima i centralnym. Kupilem lampkę do bagażnika i nie swieci. Rozebrałem tylna klape i znalazłem 2 przewody (biały i czarny) widziałem w postach ze powinna byc klamka z krancowka.W przewodzie przy lampce nie ma napiecia. Przy daniu masy na przewody w klapie tez nie ma napięcia w lampce.Pytanie gdzie jest bezpiecznik do lampki bagażnika i czy możliwe jest ze nie ma plusa w tej wiązce gdyż nie jest podłączona i gdzie się ona zaczyna?
- Albercik
- Administrator
- Imię: Tomasz
- gadu: 8520501
- Panda: Panda II 1.2 Dynamic
- Kontakt:
Re: Brak podswietlenia bagaznika
Hahahaha 15 minut temu opisywałem to samo na shoutboxie 
Lampka jest zasilana bezpośrednio przez body computer pod deską (za złączem OBD). Działa to tak, że wyłącznik krańcowy w klapie daje sygnał masy do BC, że "klapa otwarta", a BC podaje +12V na lampkę. Krańcówka z klamką elektryczną jest czteroprzewodowa. U mnie (i u Ciebie) jest krańcówka dwuprzewodowa i podejrzewam, że tu leży problem. Na dniach będę to rozkminiał to się podzielę wiedzą.
P.s. krańcowka z klamką elektryczną ma dwa tryby pracy: klapa otwarta i klapa niedomknięta. U mnie (prawdopodobnie) jest tylko sygnał "klapa niedomknięta", który nie powoduje zapalenia lampki. Tylko sygnał "klapa otwarta" powoduje zapalenie lampki.
Lampka jest zasilana bezpośrednio przez body computer pod deską (za złączem OBD). Działa to tak, że wyłącznik krańcowy w klapie daje sygnał masy do BC, że "klapa otwarta", a BC podaje +12V na lampkę. Krańcówka z klamką elektryczną jest czteroprzewodowa. U mnie (i u Ciebie) jest krańcówka dwuprzewodowa i podejrzewam, że tu leży problem. Na dniach będę to rozkminiał to się podzielę wiedzą.
P.s. krańcowka z klamką elektryczną ma dwa tryby pracy: klapa otwarta i klapa niedomknięta. U mnie (prawdopodobnie) jest tylko sygnał "klapa niedomknięta", który nie powoduje zapalenia lampki. Tylko sygnał "klapa otwarta" powoduje zapalenie lampki.
-
expert397
- Świeżak
Teraz coś poruszałem i znalazłem +12 na przewodzie koło lampki, masę wziąłem z zamka i lampka świeci. Muszę rozmienić teraz czemu danie masy na te 2 przewody w klapie nie zapala lampki.Co do krańcówki można by zastosować magnetyczną: http://allegro.pl/krancowka-magnetyczna ... 48983.html" onclick="window.open(this.href);return false; i zamontować do klapy i półki.Jak coś ogarniesz to pochwal się.Przedemna jeszcze montaż sterownika centralnego 
- Albercik
- Administrator
- Kontakt:
a nie świeci Ci po zamknięciu bagażnika?expert397 pisze:Teraz coś poruszałem i znalazłem +12 na przewodzie koło lampki, masę wziąłem z zamka i lampka świeci.
Tak patrzę po schematach i oczom nie wierzę... W lampce na przewodzie czerwonym z zielonym paskiem - jest +30 czyli 12V z akumulatora (stałe). Lampka sterowana jest masą na przewodzie pomarańczowym z białym paskiem. Przewód ten, z lampki, idzie do punktu zwarcia (rozchodzi się na dwa) i jeden koniec idzie do BC, a drugi do pinu 3 zamka klapy...
[EDIT]
Wyczytałem tak:
Nas interesuje styk 13, który jest połączony ze stykiem 2 w lampce (masa). Czyli jest odwrotnie, niż podejrzewałem - to sygnał niedomknięcia steruje lampką, a nie sygnał otwarcia (sygnał niedomknięcia jest również podawany przy pełnym otwarciu klapy). U nas może nie być tego sygnału. Co ciekawe - ja mam inne kolory kabli idących z zamka, niż te opisane na schemacie...eLearn pisze:Węzeł body computer steruje ponadto zapaleniem/zgaszeniem lampy oświetlenia bagażnika G040. Z konektora G, węzeł body computer:
na styku 18 zasila żarówkę znajdującą się wewnątrz lampy oświetlenia bagażnika G040 ;
na styku 5, otzrymuje sygnał ujemny (odniesienie do masy C030 ) otwarcia pokrywy bagażnika, przesyłany z wyłącznika w klamce zewnętrznej I033 ;
na styku 13, otzrymuje sygnał (odniesienie do masy C030 ) niedokładnego zamknięcia pokrywy bagażnika, przesyłany z wyłącznika w klamce zewnętrznej I033 ;
- Albercik
- Administrator
- Kontakt:
Dobra, rozkminiłem jak to jest u mnie.
Najpierw wymieniłem żarówkę - nie pomogło.
Następnie zacząłem przeglądać klapę i tam się okazało, że ktoś dorobił krańcówkę w zamku i wlutował się w przewody masy i otwarcia klapy, a nie niedomknięcia. Dlatego u mnie nie działa lampka i nie zgadzały się kolory kabli w zamku. Niestety gość miast się wlutować w kable - uciął wtyczkę, więc muszę poszukać męskiej wtyczki, zarobić i będzie działać (zamek już wymieniłem na normalny).
Najpierw wymieniłem żarówkę - nie pomogło.
Następnie zacząłem przeglądać klapę i tam się okazało, że ktoś dorobił krańcówkę w zamku i wlutował się w przewody masy i otwarcia klapy, a nie niedomknięcia. Dlatego u mnie nie działa lampka i nie zgadzały się kolory kabli w zamku. Niestety gość miast się wlutować w kable - uciął wtyczkę, więc muszę poszukać męskiej wtyczki, zarobić i będzie działać (zamek już wymieniłem na normalny).
-
expert397
- Świeżak
Mam tez brave z 98r.tam były 2 przewody i styki w klapie.W pandze pokombinowali i potworzyli.Narazie oddalem pange do konserwacji,jak odbiore to pogrzebie,niestety wtyczke mam 2 pinową i odpuszcze grzebanie przy niej.Wrzuce krancowkę albo przełącznik kołyskowy i styknie.
Albercik możesz mi po krotce opisać jak wpiąć sterowanie centralnego i gdzie czego szukać?
Albercik możesz mi po krotce opisać jak wpiąć sterowanie centralnego i gdzie czego szukać?
- Albercik
- Administrator
- Kontakt:
W bravie styki w klapie zasilały tylną wycieraczkę
lampka była zapalana na otwarcie klapy bo była jedną krańcówka 
Wtyczka dwupinowa jest od silniczka w zamku klapy. Jest ona biała, po prawej stronie klapy. Wtyczka od krańcówki jest trzypinowa, czarna i jest po lewej stronie klapy.
Wtyczka dwupinowa jest od silniczka w zamku klapy. Jest ona biała, po prawej stronie klapy. Wtyczka od krańcówki jest trzypinowa, czarna i jest po lewej stronie klapy.