Problem z odpalaniem rano

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
JaceK
Klubowicz
Imię: Jacek

Re: Problem z odpalaniem rano

Post autor: JaceK »

U mnie panda bez gazu od jakiegoś czasu troszkę dłużej pali. Trzeba ze 2-3 sekundy pokręcić rozrusznikiem. Wlałem STP , wlałem z shella 100 oktanowy nitro raicing plus i powiem że poprawy nie ma :)
PCP
Awatar użytkownika
bombel
Maniak
Imię: Sebastian
gadu: 1320359
Kontakt:

Post autor: bombel »

U mnie o dziwo problem znikł. Nie wiem od czego to zależy, wyjeździłem jeden bak z STP i teraz pali jak szalona niezależnie czy bak jest na full, 3/4 czy tak jak teraz zbliża się do rezerwy - no i bądź tu mądry o co chodzi :hmm: a pochłaniacza jeszcze nie dotykałem i chyba narazie dam sobie z nim spokój
krupniok
Aktywny
Imię: Seb
gadu: 0

Post autor: krupniok »

Kolejna poszlaka: jak na dworze jest zimno to pali od strzała, jak się zagrzeje powietrze na dworze to pojawiają się problemy :D I bądź tu mądry.
Awatar użytkownika
Romix13
Wesoły Tramdriver
Imię: Romek

Post autor: Romix13 »

Na zimnym odpala ze ssaniem, czyli mniej powietrza. Sprawdź czy z filtrem powietrza masz wsz.ok. I czy nie zasyfiony.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
krupniok
Aktywny

Niestety (stety?) wszystko OK z filtrem i - na pierwszy rzut oka - dolotem powietrza... im zimniej na dworze tym lepiej pali, jak temperatura znowu skoczyła w pobliże 20 stopni to zaś ciężko mu odpalić po wystygnięciu.
krupniok
Aktywny

Witam, czy problem z odpaleniem rano może być związany z MAP sensorem (czujnik temperatury zasysanego powietrza i ciśnienia)?
Jeśli tak to jak go wyeliminować ewentualnie potwierdzić jego uszkodzenie? Samo sprawdzenie temp w FESie wystarczy? Na zimnym temperatura płynu chłodzącego i powietrza jest taka sama, więc wychodzi na sprawny czujnik temperatury w MAP sensorze. To eliminuje jego uszkodzenie?

A sprawa EVAPa, czy w przypadku jego uszkodzenia i odpięcia pochłaniacza problem powinien ustąpić? czy uszkodzony EVAP mimo to może sprawiać problemy z odpalaniem? Da się go jakoś sprawdzić?
hazi_k
Specjalista
Imię: Krzysiek

Post autor: hazi_k »

Drodzy forumowicze,
W mojej pandzie mam problem z odpalaniem na zimnym silniku pacjent to jak już wiadomo Panda 1,1 + LPG. Pół roku temu wymienione świece i przewody WN, odczyt z czujników prawidłowy (sprawdzone FESem), błędy się żadne nie zapisują.
Byłem dzisiaj u mechanika który specjalizuje się w Fiatach i doradził regulacje zaworów. Czyżby zawory miały aż taki wpływ na odpalanie problem jest przez kilka chwil później gdy wszystko się ustabilizuje samochód pracuje już normalnie. Przebieg to 85 tyś z czego ostatnie 10 tyś na gazie.
hazi_k
Specjalista

Na chwilę obecną problem ustał. Panda dostała środek do czyszczenia wtryskiwaczy benzynowych od firmy STP oraz zalałem ją do pełna benzynką 98. Udało mi sie bezinwazyjne odpiąć filtr EVAP ale to z kolei nie przyniosło żadnego efektu. EVAP odpinałem zanim nalałem do pełna benzyny.
Awatar użytkownika
gregory1979
Klubowicz
Imię: Grzegorz

Post autor: gregory1979 »

U mnie ostatnio odpala za 3 - 4 razem. Za pierwszym kręci tak jakby nie miał paliwa. Za 3 lub 4 razem odpala na dotyk, a przy drugim dławi się i czasem gaśnie. Jak nie zgaśnie to dławi się przez ok. pół minuty. Jak stoi pod pracą w upale to prawie od razu przechodzi na lgp i problem mija jak ręką odjął.

Niestety znowu męczę się z odpalaniem :/ . Podmiana pompy paliwa z powodu podejżenia niskiego cisnienia paliwa nic nie dała. Sprawdzając w FESie temp. silnika i temp. powietrza zasysanego jest praktycznie taka sama.W trakcie testu temp. zewnętrzna była o 10 'C niższa. Wyprzedzenie zapłonu minimalnie się różni między Pb a LPG o kilka stopni. Na ciepłym silniku problemu nie ma. Po 4 godz. problem wraca. Kasowanie parametrów autoadapcyjnych sprawiło że odpala za drugim razem. Za pierwszym razem nie odpala wcale a za drugim pali normalnie. Jakiś czas temu wymieniałem sterownik silnika i nie został zakodowany immobilizer, ale to chyba nie ma wpływu. FES nie pokazuje żadnych błedów. Pozostaje jeszcze temat pochłaniacza. Ktoś mi mówił też o czujniku położenia wałka rozrządu.
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Imię: Tomasz
Kontakt:

Post autor: Albercik »

Prży tych objawach to albo czujnik położenia wału albo jakiś czujnik ciśnienia paliwa...
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
hazi_k
Specjalista

Witam,
Po długiej nie obecności pragnę przedstawić moje zmagania z niedomaganiem Pandy podczas porannego uruchamiania. Odpinanie filtra EVAP i jego zaślepianie nie przyniosło pożądanego efektu. Zalanie Pandy do pełna benzynką 98 i dolanie środka do czyszczenia wtryskiwaczy benzynowych firmy STP na początku przyniosło jakieś zmiany lecz gdy w baku było paliwa tak na 75% problem z porannym uruchamianiem powrócił. Dopiero wymiana filtra EVAP na nowy rozwiązała problem i teraz Panda odpala o przysłowiowego "strzała".
Dla wszystkich zainteresowanych podaje że nowy filtr można zakupić na allegro widnieje pod nazwą "pochłaniacz oparów paliwa Panda II". Ja za swój wraz z przesyłką dałem niecałe 70zł.
kamilqqqqq
Świeżak
Imię: kamil

Problem z odpalaniem rano

Post autor: kamilqqqqq »

Witam mogę potwierdzić że wymiana filtra EVAP pomaga:) oczywiście zależnie od objawów więc może napisze jaki ja miałem problem.
Od kilku miesięcy samochód kiepsko palił rano. Zawyczaj zapalał za drugim razem. Jeśli było ok 3/4 baku bądź mniej. Na pełnym zapalał na dotyk. Ale w ostatnich dwóch tygodniach gdy zrobiło się zimniej nawet pełny bak nie pomagał. Więc zamówiłem i wymieniłem ten filtr koszt ok 67zł. Pomogło ale dopiero 3 dnia widocznie te opary muszą się rozejść po filtrze ale dokładnie się na tym nie znam:)
kosiu3
Aktywny

Post autor: kosiu3 »

U mnie też pojawił się problem z odpaleniem.
Po dolaniu paliwa do 3/4 baku i zaślepieniu filtra EVAP problem zniknął.
Pali jak "głupi" :D
Awatar użytkownika
gregory1979
Klubowicz

Post autor: gregory1979 »

Dobra. Jednak sprawdza się teza z filtrem oparów. Odkąd zacząłem utrzymywać poziom paliwa w zbiorniku na poziomie 1/2 zbiornika to problem minął jak ręką odjął :D .
ODPOWIEDZ