Ładowarka USB (moc ładowania)

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
JargoV
Administrator
Imię: Jarek
gadu: 0

Re: Ładowarka USB (moc ładowania)

Post autor: JargoV »

Właśnie o tym też miałem pisać taka jest polityka Samsunga, dodają oni zbyt słabe ładowarki do zestawów, widoczne zwłaszcza przy Galaxy S3. Telefon wątpię żeby ciągnął prąd 2,2A, było by to ponad 0,5C ogniwa, co prowadziło by do jego szybszego zużycia, ale ponad 1A napewno. Ale uruchomiona nawigacja tłumaczy rozgrzanie i wyłączanie moja Z1 tylko przy nawigacji w słońcu staje się strasznym piecykiem Ja bym rozwiązał problem odpowiednią kombinacją rezystorów na linii danych przewodu USB, zakomunikują one smartfonowi że ładowarka jest niskoprądowa i on będzie się ładował w takim trybie, a ładowarkę zachował dla bardziej prądożernych urządzeń :D
Awatar użytkownika
JaceK
Klubowicz
Imię: Jacek

Post autor: JaceK »

To samo jest z navi Mio. Podłączona do ładowarki z nexusa 2A krzaczy się i różne cuda się dzieją.

Podłączona do laptopa z USB normalnie ładuje. To samo z ładowarki samochodowej

Wychodzi na to że mocne ładowarki nie zawsze się sprawdzają.
PCP
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marcin

Post autor: morpheus1581 »

Bo lepiej ładować dłużej małym prądem.
Czyli lepiej kupować ładowarki samochodowe o takiej samej mocy wyjściowej co ma oryginalna ładowarka od telefonu.
Tak będzie najbezpieczniej.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
arnold
Wymiatacz
Imię: Arnold

Post autor: arnold »

No może tak, ale moje telefony radzą sobie z ładowarką na 2A.
KrissN
Świeżak
Imię: Krzysztof

Post autor: KrissN »

Przy ładowaniu kontroler baterii bierze pod uwagę zarówno napięcie jak i temperaturę ogniwa. Jeśli ładowarka ma zbyt małą moc to przy próbie pobrania większego prądu napięcie na niej spadnie dobrze poniżej 5V. To jest sygnał dla kontrolera, żeby ograniczyć prąd. Zazwyczaj w czasie cyklu ładowania prąd jest jedynie ograniczany, nigdy nie jest podejmowana próba jego podwyższenia, tak więc jeśli napięcie ładowarki jest niestabilne to czas ładowania wydłuży się niezależnie od deklarowanej mocy ładowarki.

Podobnie jest z temperaturą - jeśli bateria w czasie ładowania się zagrzeje, to prąd ładowania będzie ograniczony żeby ją chronić. Często zdarza mi się, że telefon w uchwycie z włączoną nawigacją w ciepły dzień się rozładowuje mimo podłączenia do ładowarki.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Moi Drodzy Parafianie. Wracam do tematu mojej ładowarki USB i wyłączającego a raczej zawieszającego się telefonu podczas ładowania.
Dziś zrobiłem test aplikacją Ampere.
Oto wyniki testu:
W domu:
Obrazek
W aucie:
Obrazek

Czyli wszystko w normie. Okazuje się, że i w aucie i w domu telefon jest ładowany tą samą mocą a mimo to podczas ładowania w aucie dochodzi do takich rzeczy jak grzanie, wyłączanie i zawieszanie.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Romix13
Wesoły Tramdriver
Imię: Romek

Post autor: Romix13 »

A te wypełnione kreseczki co oznaczają? Druga sprawa, w domu ładujesz sieciową ładowarką, ma inny prąd wejściowy i przemienia ze zmiennego na stały. A w aucie masz inną i prąd wejściowy też inny. Może to ma wpływ?
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

A nie! Te kreseczki to pomiar. Jak mierzy prąd to te kreseczki przesuwają się.
W każdym bądź razie wymieniłem gniazdo na standardowe zapalniczkowe i zastosowałem przejściówkę USB 1A i problem zniknął. Telefon się nie grzeje i nie wyłącza.
Moja Panda
Awatar użytkownika
JargoV
Administrator
Imię: Jarek

Post autor: JargoV »

Z ciekawości sprawdź jeszcze kiedyś napięcie wyjściowe tej ładowarki, czy mieści się w standardzie USB.
Ładowanie 760mA + słoneczny dzień + odpalony GPS, w tej kombinacji potrafi nieźle rozgrzać telefon, plus jeszcze ta pancerna obudowa która pewnie też ładnie będzie trzymać ciepło w środku :D
Też może być prostą przyczyną przegrzania się i wyłączenia telefonu.
Awatar użytkownika
Romix13
Wesoły Tramdriver
Imię: Romek

Post autor: Romix13 »

morpheus1581 pisze:...wymieniłem gniazdo na standardowe zapalniczkowe i zastosowałem przejściówkę USB 1A i problem zniknął. Telefon się nie grzeje i nie wyłącza.

:ok:
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
ODPOWIEDZ