Montaż gniazda zapalniczki

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marcin
gadu: 0

Re: Montaż gniazda zapalniczki

Post autor: morpheus1581 »

Jeśli masz Actuala to nie szukaj bo pewnie nie masz. No właśnie. Jeśli masz instalację to bezpiecznik powinien być pod maską nie wewnątrz auta. F44.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JargoV
Administrator
Imię: Jarek

Post autor: JargoV »

Bezpiecznik właśnie mam pod maską, tylko że w mojej wersji 2009 jest to F85 w instrukcji opisany jako "Zapalniczka / gniazdko prądowe":
Obrazek
I ten czerwono-żółty przewód wychodzący z body rzekomo według elearna do oświetlenia zapalniczki. Rozebrałem nakładkę progu w poszukiwaniu go dalej, gdyż z tego co zauważyłem to wchodzi w tą wiązkę, jednak nigdzie nie wychodzi on w kierunku środka/foteli.
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

No ale jak? Nie miałeś na wyposażeniu gniazda? A jaki masz tunel? Krótki czy długi?
Jeśli miałbyś wiazke to na pewno bys ja zobaczył po zdemontowaniu tunelu.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JargoV
Administrator

No właśnie jak, mnie też to zastanawia :D
Nie było na wyposażeniu gniazda, tunel był krótki, który dzisiaj zmieniałem na długi żeby mieć ładne miejsce na zapalniczkę.
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Zrobiłeś dokładnie tak jak ja. Ja tez miałem krótki tunel i wymieniłem na długi. A wyciales wykładzinę pod długi tunel? Wiązka powinna być pod wykladzina na wysokości tych wytloczen w wykładzinie na kubek i ta ala poleczke. Jeśli oczywiście masz. U mnie nie było. Obawiam się ze Ty też możesz nie mieć bo w Actualach rzadko dawali.
Moja Panda
Awatar użytkownika
JargoV
Administrator

Dokładnie, wycinałem wykładzinę, jednak gniazda nie było na widoku, może znajduje się ono dalej za tymi filcowymi podkładami pod dywanem?
W ostateczności będę szukał po przewodzie gdzie on dokładnie biegnie :D
W razie czego myślałem nad założeniem wiązki tak jak powinna być ona fabrycznie, skoro elementy do instalacji jakieś już mam
Jednak schematy z eLearna są dosyć dziwne, 15A biegnące do zapalniczki przez body? A wcześniej zmostkowane z bezpiecznikiem 5A?
http://imgur.com/bgLWhDS
Awatar użytkownika
air_22
Bywalec
Imię: Arek
gadu: 1888497

Post autor: air_22 »

Plus jest na 20A po zaplonie a podswietlenie idzie z body.
Awatar użytkownika
JargoV
Administrator

Sprawdziłem, jest plus po zapłonie, posiada obydwa styki. Sprawdziłem czy ASO czegoś nie wymodziło i nie użyło tego bezpiecznika do czegoś innego, ale po jego wyjęciu, wszystkie elementy elektryczne nadal działają. Więc coś u mnie musi być z tą zapalniczką.
Zerkałem dzisiaj za konsolę środkową i pod dywanem biegnie jedna wiązka, w kierunku tunelu środkowego, miałem nadzieję że to ona, ale prawdopodobnie to wiązka czujników zapięcia pasów od AIRBAGu. :/ Ale będę szukał nadal.
Awatar użytkownika
jojo
Aktywny
Imię: jojo
gadu: 3325612

Post autor: jojo »

Założyłem gniazdko po lewej stronie schowka.
Ostatnio zmieniony czw 17:43, 07 kwie 2016 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę używać polskich znaków. Pkt.11 Reg.Forum.
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Tak jak niektórzy :P
Moja Panda
Awatar użytkownika
JargoV
Administrator

Tajemnica mistycznej wiązki rozwiązana :D
Dobiega ona do 6 pinowego złącza (nie jest to D006) które według eLearna powinno znajdować się przed body, ta kostka ukryta jest zaraz za body. przez co trzeba je wykręcić żeby się do niej dostać.
I w tym miejscu niebiesko-czarny przewód się urywa gdyż brakuje drugiej części wiązki.
Obrazek

Ale to już nie problem żeby zacząć od tego miejsca i podprowadzić sobie ją pod tunel ;)
Lukasz125
Świeżak
Imię: Łukasz

Montaż zapalniczki

Post autor: Lukasz125 »

Witam wszystkich zabieram się za montaż zapalniczki w swoje Pandzie. Rozebrałem bok konsoli środkowej i moim oczom ukazał się następujący widok
Obrazek
Z tego co czytałem większość osób proponuje podpiąć się pod przewody od nawiewu czyli jak rozumiem ta wtyczka widoczna na dole zdjęcia ? Moją uwagę przykuła samotna wtyczka w prawym górnym rogu wie ktoś od czego jest i czy tam jest napięcie ?
Awatar użytkownika
AdaMs
Moderator
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: AdaMs »

Za nim w przyszłości założysz nowy temat, sprawdź czy nie było podobnego. Nie Ty jedyny montujesz zapalniczkę w swoim bolidzie. Poza tym, kabli fabrycznych szukałeś, czy nie starczyło czasu na lekturę? ;)

W kwestii wtyczek przejrzyj ten temat i ewentualnie zadaj w nim pytanie:
http://www.pandaclubpolska.org/forum/vi ... ?f=3&t=684" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Najpierw zdemontuj tunel środkowy i zobacz czy nie masz fabrycznej wiązki do zapalniczki bo możesz mieć.
Moja Panda
Awatar użytkownika
JargoV
Administrator

Ta druga wtyczka, wydaje mi się że to złącze zwierające, ale nie wiem czy +15 czy +30. Możesz sprawdzić czy masz bezpiecznik od zapalniczki, lub chociaż obydwa konektory w gnieździe bezpiecznika. Nie trzeba będzie odkręcać wtedy tunelu.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ