Wymiana sprzęgła i rozrządu

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
michwas
Bywalec
Imię: Michał
gadu: 0

Re: Wymiana sprzęgła i rozrządu

Post autor: michwas »

Dzisiaj zostało wymienione sprzęgło wszystko dobrze tylko mnie dziwi jedno gdy na luzie wcisnę sprzęgło to mi obroty podskoczą czy to jest normalne po nowym sprzęgle ?
1.2 Dynamic
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marcin

Post autor: morpheus1581 »

Koledzy. W najbliższym czasie będę musiał chyba wymienić sprzęgło. Biegi co prawda wchodzą ale od początku kiedy mam pandę zauważyłem, że sprzęgło nie wysprzęgla płynnie. Kiedy puszczam i wciskam pedał sprzęgła szarpie autem. Poduszki sprawdzone, są okay. Prawdopodobnie tłumik drgań się posypał. Zastanawiam się nad sprzęgłem LUK lub Valeo. Jakie byście polecili. Stawiam na LUK. Podobno niemieckie ale kto wie.
Ostatnio zmieniony ndz 11:40, 20 mar 2016 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówki. Naruszenie Pkt.11 Reg.Forum! po raz kolejny. Proszę zwracać uwagę na pisownię.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hucker
Aktywny
Imię: Wojciech

Post autor: hucker »

Co ile wymieniamy rozrząd w 1.2 60km ?
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Imię: Tomasz
Kontakt:

Post autor: Albercik »

100 tys. km.?
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
zibi63
Stały bywalec
Imię: Zbyszek

Post autor: zibi63 »

W mądrej książce "Obsługa i naprawa..." podane jest 120 tkm (lekka przesada) lub co 5 lat.
arnold
Wymiatacz
Imię: Arnold

Post autor: arnold »

Czemu 120 tys. tys. to przesada? Nie wiem czemu od 30 lat fiat tam podawał więc nie ma problemu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
zibi63
Stały bywalec
Imię: Zbyszek

Post autor: zibi63 »

Spotykałem się z opiniami, że warto wcześniej. Nie mam w tym względzie praktycznego doświadczenia. Jeśli ktoś dużo jeździ to może zrobić 120 ale zależy to w dużym stopniu od warunków eksploatacji.
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze
Imię: Marcin

Post autor: morpheus1581 »

Co do sprzegla to ja właśnie dziś wymienilem przy 120 tyś.
Od razu widać różnice. W moim przypadku sprzeglo się jeszcze nie slizgalo ale czasem wsteczny nie chciał wejść i padał był mocno twardy co mnie denerwowalo.
Łożysko i docisk już były wyeksploadowane. Teraz pedal mięciutki i biegi ładnie wchodzą. Nie należę do osób które jeżdżą tak długo az się rozleci. U mnie musi chodzic wszystko jak w zegarku.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Imię: Tomasz
Kontakt:

Post autor: Albercik »

Dlatego napisałem 100, a nie 120 tysi :) Warto jest zrobić tą chwilę wcześniej, niż póżniej płakać.

U mojej mamy w focusie kiedyś - do wymiany rozrządu było jeszcze z 15 tys. a jak obejrzałem pasek, to guma była tak spękana, że trzymała się tylko na nitkach. I nie - do planowanej wymiany czasu też jeszcze zostało sporo. Od tamtej pory staram się zawsze wymieniać rozrząd wcześniej.

W pasku też niby mam napisane, że wymiana co 200 tys. ale wymieniłem przy 180 i mam z bani. Następna wymiana przy 360 i tyle...
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ