Falujący wskaźnik temperatury
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
- gadu: 0
Re: Falujący wskaźnik temperatury
Też mi się szybko nagrzewał- ale w trasie się wychładzał. Po wymianie termostatu nagrzewa się jeszcze szybciej. Kwestia jest taka że nie przepuszcza od razu, lub się niedomyka, tylko przez zużycie może otwierać się kilkanaście stopni wcześniej.
- JaceK
- Klubowicz
- Imię: Jacek
U mnie też dobrze grzeje ale jednak jak jest poniżej 3 stopni Celsjusza to jak już wskazówka dojdzie do 90 to później spada minimalnie. Sytuacja powtarza się ze 2-3 razy i później już stoi na 90.
nexus 5
nexus 5
-
arnold
- Wymiatacz
No właśnie miej to na uwadze że wskazówka nie pokazuje Ci 90 stopni. Kiedyś z FESem widziałem że poniżej 80 stopni pokazuje połowę. Gdyby wskaźnik pokazywał rzeczywiste wartości można się przerazić.
- JaceK
- Klubowicz
- Imię: Jacek
Termostat wymieniany... Po wymianie na chwilę było OK ( ale wymieniałem w lecie gdzie temp. powyzej 10 stopni )
Nadeszła ala zima i już faluje wskaźnik....
Także nie będę wymieniał milion behrów, wahlerów, wernetów... Szkoda kasy
Nadeszła ala zima i już faluje wskaźnik....
Także nie będę wymieniał milion behrów, wahlerów, wernetów... Szkoda kasy
-
arnold
- Wymiatacz
Załóż oslonę pod silnik. Ja też zasłanian atrapę. Wiem że niektórzy powiedzą po co, ale silnik traci ciepło nie tylko przez chłodnicę: węże, miska olejowa, sam blok owiewany chłodnym powietrzem też oddaje trochę ciepła, im zimniej na dworze tym bardziej. Do tego ogrzewanie które jest na małym obiegu też pomaga.
Załóż oslonę pod silnik
Wszystko się zgadza, ale kiedyś nie falował a osłony nie mam
Jeszcze nie wymieniłem termostatu ale jak wymienię to podepnę ELMa i dam znać czy cokolwiek się zmieniło w kwestii temperatury
Pozdrawiam,
Filip
Filip
-
arnold
- Wymiatacz
Dobrze jest obserwować dokładny odczyt ze sterownika. Wiadomo że może być obarczony błędem, ale przedstawia konkretną wartość.
I tak właśnie zrobię, dlatego wcześniej pytałem czy ktoś wie ile ma być w połowie skali na dogrzanym silniku wg komputera bo wskazówka pokazuje połowę skali od 82*C u mnie. Pytanie czy te ~10*C robi jakąkolwiek różnicę - nie znam się na tyle żeby dywagować 
W moim drugim samochodzie temperatura wg OBD w czasie jazdy trzyma 82*C i jest OK, ale to zupełnie inny silnik w układzie V więc nagrzewa się trochę wolniej ale później piecyk długo trzyma ciepło - w przypadku Pandy bezwładność termiczna słaba co jest zrozumiałe.
W moim drugim samochodzie temperatura wg OBD w czasie jazdy trzyma 82*C i jest OK, ale to zupełnie inny silnik w układzie V więc nagrzewa się trochę wolniej ale później piecyk długo trzyma ciepło - w przypadku Pandy bezwładność termiczna słaba co jest zrozumiałe.
Pozdrawiam,
Filip
Filip
- AdaMs
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Dzisiaj jeździłem z elmem i max jaki osiągnąłem to 80 stopni...
Ostatnio zmieniony pn 17:54, 30 lis 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono polskie znaki. Pkt.11 Reg.Forum.
Powód: Poprawiono polskie znaki. Pkt.11 Reg.Forum.
To ciekawe:) A wskaźnik u Ciebie faluje? Jeśli nie to ja olewam wymianę i zostaję przy starym termostacie. Grzać ogrzewanie grzeje, wzrostu spalania nie zauważyłem to po co przepłacać? 
Pozdrawiam,
Filip
Filip
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
Przy takich niskich temperaturach pogodowych jak dziś 80'C to norma w Pandzie. 90'C może być tylko chwilowe. Wiadomym jest, że w lecie na upałach najw.temp.Osiągnie się szybciej.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
- AdaMs
- Moderator
- Kontakt:
Ale np. z tego co się zorientowałem, termostat otwiera się przy 87 stopniach, czyli ciągle jeżdżę na obiegu otwartym? Kurcze, muszę to dziś sprawdzić. Zapalę go na zimnym i będę obserwował jak się węże zachowują. Bo nie kojarzę, aby kiedyś mi tak wskazówka falowała. ASO zaproponowało mi za ori termostat i usługę 200zł 
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
Jak masz solidne grzanie z nawiewów to narazie nic nie rób. Jeśli słabe to ewentualnie sprawdź poziom płynu i odpowietrz po dolaniu jeśli było za mało. Może również być tak, że termostat się już do końca nie otwiera. I wtedy wymiana, tylko nie w Aso, bo Cię zedrą z kasy.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
==► Mój PANDOLOT ◄==
- AdaMs
- Moderator
- Kontakt:
Grzanie mam solidne, płynu jest na max. Ewentualnie mogę odpowietrzyć profilaktycznie. Jeszcze pojeżdżę i będę obserwować